7 °C Budapest

Újabb teher a vállalkozásoknak, de nyerhetnek is vele

Pénzcentrum
2012. január 31. 17:02

Minden Magyarországon bejegyzett vállalkozásnak kötelező regisztrálnia magát valamely gazdasági kamaránál, ráadásul 5 ezer forint kamarai hozzájárulást is kell fizetniük. A hozzájárulás nem egyenlő a kamarai tagsággal, ugyanakkor a nyilvántartásba bejegyzett vállalkozások térítésmentesen kaphatnak tanácsokat gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerek keresésében, pályázatfigyelésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Felemás módon hozza vissza az Országgyűlés a vállalkozások kötelező kamarai nyilvántartását. Minden egyéni vállalkozónak, társas vállalkozásnak regisztráltatnia kell magát a területileg illetékes gazdasági kamaráknál, ráadásul még 5000 forintot is fizetni kell. Az újonnan alapuló társas vállalkozásoknak a cégjegyzékbe történő bejegyzést követő, az egyéni vállalkozóknak pedig a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál történt nyilvántartásba vételt követő 5 munkanapon belül kell regisztrálniuk. A 2012. január 1. előtt alakult vállalkozásoknak március 31-ig kell kérniük a nyilvántartásba vételüket.

Nem kell regisztrálniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fő tevékenységként mezőgazdasági, erdőgazdasági, halászati és vadászati tevékenységet folytatnak. Ebbe a körbe tartoznak azok a vállalkozások is, amelyek az említett tevékenységekhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozó, kereskedelmi, illetve szolgáltató tevékenységet folytatnak, továbbá a mezőgazdasági gazdálkodó szervezetek által létrehozott, a termékek piacra jutását segítő szervezetek is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján található tájékoztató szerint nem kell regisztrálniuk a magán-állatorvosi, az ügyvédi, az egyéni szabadalmi ügyvivői, a közjegyzői és az önálló bírósági végrehajtói tevékenységet folytatóknak. Esetükben az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény ad felmentést. Rájuk ugyanis nem vonatkoznak az egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozó szabályok, így az alól is mentesülnek, hogy a gazdasági kamarákhoz be kelljen jelentkezniük.

Az új rendelkezések erőteljes hasonlóságot mutatnak az 1994-ben bevezetett, majd 2000-ben, az előző Fidesz által vezetett kormány idején eltörölt kötelező kamarai tagsággal. A különbség lényegében annyi, hogy a kötelező regisztráció nem jelenti azt, hogy a vállalkozás az adott kamara tagjává is válna, a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, ami további díjfizetéssel jár együtt. A kamarai tagoknak könnyítés, hogy a regisztrációs hozzájárulást levonhatják a tagdíjukból.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség nem merül ki a bejelentkezésben - figyelmeztet az RSM-DTM tanácsadó cég. A törvény szerint ugyanis, ha változnak a vállalkozásra vonatkozó adatok, akkor azt 5 munkanapon belül ismét be kell jelenteni.

A gazdálkodó szervezetek papír alapon, illetve - a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatója szerint várhatóan 2012. január végétől - elektronikus úton is benyújthatják a cégszerűen kitöltött nyilvántartásba vétel iránti kérelmüket a területileg illetékes gazdasági kamarához. A törvény szerint a kérelemnek tartalmaznia kell a gazdálkodó szervezet nevét, székhelyét, telephelyét, fióktelepét, főtevékenységét, ténylegesen végzett egyéb tevékenységeit, valamint a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény szerinti besorolását.

A kamara honlapján elérhető formanyomtatvány minta szerint azonban a kamara egyéb, a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó információkról is kér tájékoztatást a vállalkozásoktól. Ezekre a kérdésekre nem muszáj válaszolni, az MKIK közlése szerint azonban segíthetik a vállalkozásokat a partnerkeresésben, illetve statisztikai kimutatásokhoz használnák fel az adatokat. Ilyen például a cég méretére (statisztikai létszám, nettó árbevétel), külkereskedelmi érdekeltségére, illetve a kapcsolattartójára vonatkozó kérdés.

A kamara csak akkor veszi nyilvántartásba az adott vállalkozást, ha megfizette az 5000 forintos hozzájárulást, ami adók módjára behajtható közteher. Az országos kamarák a törvény szerint hozzáférhetnek a cégeket, illetve egyéni vállalkozókat nyilvántartó rendszerekhez. Ha a kamara észleli, hogy egy vállalkozás nem kérte a nyilvántartását, akkor felszólítja, hogy 5 munkanapon belül tegyen eleget a kötelezettségének. Ha a vállalkozás erre nem reagál, akkor a kamara kezdeményezi az állami adóhatóságnál a kamarai hozzájárulás beszedését.

A vállalkozások profitálhatnak is a kamarai regisztrációból. A törvény szerint ugyanis a nyilvántartásba bejegyzett vállalkozások térítésmentesen kaphatnak tanácsokat a kamarától gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben, üzleti partnerek keresésében, pályázatfigyelésben. 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?