27 °C Budapest

Pofon a kisgyermekeseknek: a gyeden is több ezret bukhatnak

Pénzcentrum
2012. január 14. 08:02

Több ezer forinttal csökken az alacsonyabb jövedelműek számára folyósított gyermekgondozási díj (gyed) összege az adójóváírás eltörlése miatt. A jól kereső szülők ellátása viszont több ezer forinttal nő a minimálbér idei jelentős emelése révén.

A gyermekgondozási díj maximuma a mindenkori legkisebb bérhez igazodik: legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet. Mivel a minimálbér a tavalyi bruttó 78 ezer forintról idén január 1-től 93 ezer forintra emelkedett, jelentősen nő az igényelhető gyed felső határa is. A múlt évben legfeljebb bruttó 109 200 forint gyedet kaphattak a kisgyermekesek, az idén viszont - a minimálbér emelése miatt - 130 200 forintra nőtt a maximum összeg.

A havi 21 ezer forintos bruttó növekményből azonban mindössze 8 ezret tehetnek zsebre a gyeden lévők. Az adójóváírás eltörlése miatt ugyanis kétszer annyi személyi jövedelemadót vonnak le az ellátásból, mint amennyit tavaly. Emellett továbbra is 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli a gyedet. A múlt évben kerekítve 88 190 forint maradt a bruttó 109 200 forintos maximum gyedből, idén pedig 96 350 forintot kaphatnak meg az igénylő szülők a 130 200 forintból.

Az alacsonyabb keresetűek több ezret veszítenek

Ahhoz, hogy valaki minden hónapban megkaphassa a maximális összegű gyedet, tavaly elég volt bruttó 160 ezer forintos jövedelem is, idén viszont már legalább bruttó 196 ezer forintos kereset kell hozzá - derül ki Angyal József okleveles adószakértő számításaiból. Hiába keres valaki ennél többet, akkor is csak legfeljebb 96 350 forint gyedet kaphat kézhez havonta.

Bruttó 160 ezer forintos havi jövedelem után januárban ugyan a tavalyinál ötezer forinttal magasabb összeg, 114 142 forint gyed jár, abból azonban csak nettó 84 465 forint marad. Az adójóváírás eltörlése miatt ugyanis havonta 8 ezer forinttal több személyi jövedelemadót vonnak le az ellátásból. Vagyis az érintett szülő 4 ezer forinttal kevesebb gyedet kap kézhez, mint tavaly decemberben. (A számításoknál az adószakértő nem vette figyelembe a gyed összegéből a gyermekek után esetlegesen érvényesíthető adókedvezményt, miután annak igénybe vételére vonatkozó szokások minden családban eltérőek.)

Nagyításhoz KATTINTS! a képre!

Átlagosan bruttó 167 ezer forintos jövedelem kell ahhoz, hogy szinte hajszálpontosan ugyanannyi gyedet kapjanak januárban a szülők, mint amennyit tavaly decemberben Februárban viszont már 6 ezer forinttal kevesebbet kapnak, mivel a következő hónap 2 nappal rövidebb, mint a január, a gyed pedig naptári napokra jár - magyarázta a Pénzcentrum.hu kérdésére az adószakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Havi 100 ezer forintos bruttó jövedelemután tavaly decemberben 71 350 forint gyed járt, amiből 61 815 forintot kaptak kézhez a szülők. Az érintettek esetében januárban is bruttó 71 350 forint a gyed összege, abból azonban mindössze 52 799 forint marad, vagyis havonta 9 ezer forintot buknak az adójóváírás eltörlése miatt. Ugyanennyit veszítenek azok, akik például az idén szülnek és a tavalyi évben havonta csak a 78 ezer forintos minimálbért kapták.

Annak, akit csak fél állásban alkalmaztak minimálbérért, vagy garantált bérét, és havi bruttó 48 ezer forintot keresett, annak jobban megéri, ha a gyed helyett a jövedelemtől független, fix összegű (havonta brutó 28 500, nettó 25 650) forintos gyest kérelmezi. Tavaly még 30 820 forint gyedet kaptak kézhez az érintett szülők, idén viszont  az adójóváírás eltörlése miatt megnövekvő adóterhek révén már csak 25 340 forintot, vagyis kevesebbet, mint a gyes összege.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?