18 °C Budapest

Válságban nehéz munkát találni, főként 25 alatt

MTI
2011. november 11. 18:04

A 25 év alatti korosztály foglalkoztatási arányának javítását szorgalmazta Andor László uniós szociális biztos pénteken egy bécsi rendezvényen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az általános munkanélküliség nagyon magas, tíz százalék körüli az Európai Unióban, de ennél is magasabb, átlagosan 21 százalék körüli a mutató a 25 év alatti lakosság körében. Egyes tagállamokban harminc százalék körüli vagy ennél is magasabb az arány - mondta a Bécsi Egyetem rendezvényén.

Kitért arra is, hogy a fiatal munkakeresők egyharmada van több mint egy éve munka nélkül, s hogy egyes tagállamokban, ahol már javulóban van a gazdasági helyzet a válság után, továbbra sem emelkedik a fiatalok körében a foglalkoztatás.

Andor László hangsúlyozta, hogy a fő eszköz és felelősség a tagállami kormányok kezében van, de kiemelte azt is, hogy az Európai Bizottságnak is vannak programjai ezen a téren.

Kifejtette: tanulmányok szerint egész generációk későbbi életét befolyásolhatja az is, ha recesszió idején lépnek be a munkaerő-piacra. Érinti keresetüket egész későbbi életpályájuk során és nyugdíjbefizetéseiket is. A munka világába való bekerülés nehézségei és a tartós munkanélküliség a társadalmi kirekesztettség veszélyét is magában rejtik.

Mint mondta, meg kell könnyíteni a képzésből a munka világába való átmenetet. Erre jó példaként említette az osztrák gyakornoki rendszert. A bizottság arra bátorítja a tagállamokat, dolgozzanak ki garanciákat, hogy a pályakezdők négy hónapon belül elhelyezkedhessenek, illetve bekerüljenek másik képzési intézménybe vagy valamely munkaügyi programba.

A bizottsági kezdeményezésekre példaként említette a Fiatalok lendületben nevű programot. Kitért arra is, hogy a bizottság a munkaerő-piaci trendek előrejelzése, a diplomák és képesítések kölcsönös elismerésének javítása és más intézkedések révén igyekszik a gazdasági migrációt segíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A globalizáció és a gazdasági válság szociális hatásaira rámutatva arra figyelmeztetett, hogy Európa a feltörekvő országokkal szemben a munka költségeinek terén nem, csak a minőség tekintetében képes felvenni a versenyt. A biztos kiemelkedő fontosságúnak tartja a keresletnek megfelelő képzés biztosítását. A következő tíz évben várhatóan 7,5 millió fővel nő a munkaerő-igény Európában, de a kereslet szerkezete átalakul, a termelés felől még inkább a szolgáltató ágazat és a szállítás irányába tolódik el - fejtette ki. "A következő évtized fő kihívása az lesz, hogy a keresletnek megfelelő képzéssel rendelkezzen a lakosság" - mondta.

Az európai lakosság öregedésére figyelmeztetve kijelentette, kulcsfontosságú a nyugdíjrendszerek kérdése. Egyensúlyt kell találni a munkaképes korú és a nyugdíjas lakosság aránya között, de "a döntést eddig kormányról kormányra mindig elhalasztották" - mondta. "Itt az ideje döntést hozni, még ha az fájdalmas is" - jelentette ki.

A gazdasági válság következményei a pénzügyi szektorból rövid idő alatt átterjedtek a reálgazdaságra és jelenleg a költségvetési szférát is érintik. Ha továbbra is magas marad a munkanélküliség, és egyidejűleg költségvetési konszolidációra lesz szükség az európai országokban, akkor egy szociális válság veszélyével néz szembe Európa - figyelmeztetett Andor László.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24