28 °C Budapest

Válságban nehéz munkát találni, főként 25 alatt

MTI
2011. november 11. 18:04

A 25 év alatti korosztály foglalkoztatási arányának javítását szorgalmazta Andor László uniós szociális biztos pénteken egy bécsi rendezvényen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az általános munkanélküliség nagyon magas, tíz százalék körüli az Európai Unióban, de ennél is magasabb, átlagosan 21 százalék körüli a mutató a 25 év alatti lakosság körében. Egyes tagállamokban harminc százalék körüli vagy ennél is magasabb az arány - mondta a Bécsi Egyetem rendezvényén.

Kitért arra is, hogy a fiatal munkakeresők egyharmada van több mint egy éve munka nélkül, s hogy egyes tagállamokban, ahol már javulóban van a gazdasági helyzet a válság után, továbbra sem emelkedik a fiatalok körében a foglalkoztatás.

Andor László hangsúlyozta, hogy a fő eszköz és felelősség a tagállami kormányok kezében van, de kiemelte azt is, hogy az Európai Bizottságnak is vannak programjai ezen a téren.

Kifejtette: tanulmányok szerint egész generációk későbbi életét befolyásolhatja az is, ha recesszió idején lépnek be a munkaerő-piacra. Érinti keresetüket egész későbbi életpályájuk során és nyugdíjbefizetéseiket is. A munka világába való bekerülés nehézségei és a tartós munkanélküliség a társadalmi kirekesztettség veszélyét is magában rejtik.

Mint mondta, meg kell könnyíteni a képzésből a munka világába való átmenetet. Erre jó példaként említette az osztrák gyakornoki rendszert. A bizottság arra bátorítja a tagállamokat, dolgozzanak ki garanciákat, hogy a pályakezdők négy hónapon belül elhelyezkedhessenek, illetve bekerüljenek másik képzési intézménybe vagy valamely munkaügyi programba.

A bizottsági kezdeményezésekre példaként említette a Fiatalok lendületben nevű programot. Kitért arra is, hogy a bizottság a munkaerő-piaci trendek előrejelzése, a diplomák és képesítések kölcsönös elismerésének javítása és más intézkedések révén igyekszik a gazdasági migrációt segíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A globalizáció és a gazdasági válság szociális hatásaira rámutatva arra figyelmeztetett, hogy Európa a feltörekvő országokkal szemben a munka költségeinek terén nem, csak a minőség tekintetében képes felvenni a versenyt. A biztos kiemelkedő fontosságúnak tartja a keresletnek megfelelő képzés biztosítását. A következő tíz évben várhatóan 7,5 millió fővel nő a munkaerő-igény Európában, de a kereslet szerkezete átalakul, a termelés felől még inkább a szolgáltató ágazat és a szállítás irányába tolódik el - fejtette ki. "A következő évtized fő kihívása az lesz, hogy a keresletnek megfelelő képzéssel rendelkezzen a lakosság" - mondta.

Az európai lakosság öregedésére figyelmeztetve kijelentette, kulcsfontosságú a nyugdíjrendszerek kérdése. Egyensúlyt kell találni a munkaképes korú és a nyugdíjas lakosság aránya között, de "a döntést eddig kormányról kormányra mindig elhalasztották" - mondta. "Itt az ideje döntést hozni, még ha az fájdalmas is" - jelentette ki.

A gazdasági válság következményei a pénzügyi szektorból rövid idő alatt átterjedtek a reálgazdaságra és jelenleg a költségvetési szférát is érintik. Ha továbbra is magas marad a munkanélküliség, és egyidejűleg költségvetési konszolidációra lesz szükség az európai országokban, akkor egy szociális válság veszélyével néz szembe Európa - figyelmeztetett Andor László.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?