18 °C Budapest

Már az óvoda is luxus? Bölcsődéről ne is álmodj...

2011. augusztus 30. 10:53

Nem új keletű probléma, hogy akár több éves várólistával is szembesülhetnek a kisgyermeküket állami intézménybe beíratni készülő szülők. Az óvodás korúak esetében kicsivel szerencsésebb a helyzet, azonban a bölcsődéknél már abszolút hiány mutatkozik a kínálatban. Ez persze azzal is jár, hogy igencsak a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak a szülőknek, akiket a munkahelyük záros határidőn belül visszavár, és akkor még nem is beszéltünk az "extrákról".

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évben jelentősen, csaknem hatezerrel, 32 516 főre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma. Összesen 35 739 gyermeket irattak be, ami azt jelenti, hogy még mindig 109 százalékos a kihasználtság. Ez viszont már jóval kedvezőbb arány, mint az egy évvel korábbi 130 százalékos arány.

 


Bár Magyarországon összességében több óvodai férőhely van, mint gyermek, a probléma a férőhelyek és az igények területi megoszlásának aránytalanságában keresendő. Bölcsődék esetében még siralmasabb a helyzet, mivel a rossz területi megoszlás mellett itt egyszerűen nincs elegendő hely az ilyen korú gyermekek számára. Az említett anomáliák elsősorban a Pest megyeieknek valamint a fővárosban élőknek okozza a legnagyobb gondot.

A szűkös férőhelyek miatt adódó hatalmas piaci keresletet üzleti alapon működő magánszervezetek próbálják kielégíteni. A hosszú várólistákat megelégelő, szociálisan nem rászoruló szülők széles palettáról választhatnak igényeiknek megfelelően.

A különböző lehetőségek árai megközelítően egységes képet mutatnak. A gyermek elhelyezéséért napi szinten 3500-5000 Ft, míg havonta 50-80 ezer forint közötti összeget kell kifizetniük a szülőknek, legyen szó magánóvodáról, családi napköziről, játszóházról vagy gyermekmegőrzőről. Természetesen a fenti árak csak a gyermek felügyeletet valamint a napi négyszeri étkezést tartalmazzák.

Az igényelhető "extra" szolgáltatásokért már mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akiknek minden pénzt megér gyermekük testi-lelki fejlődése. Ilyen képességfejlesztő lehetőségek lehetnek az úszásoktatás, angoltanfolyam, póni lovaglás, logopédia, valamint egyéb modern pedagógiai eszközök használata, például: a mozgással történő idegrendszeri érlelő, fejlesztő, felzárkóztató Ayres terápia. Ezekért a külön szolgáltatásokért akár 1500-5000 Ft-os óránkénti összeget is elkérhetnek a borsos árú magánintézmények.

Fény az alagút végén?
Nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig országszerte, valamint további 7 milliárd forint áll rendelkezésre 6 régióban családi napközik és egyéb gyermekjóléti ellátások fejlesztésére - jelentette be Soltész Miklós. A szociális államtitkár elmondása szerint várhatóan augusztus végén, szeptember elején jelennek meg a pályázati kiírások a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján.

Nincs könnyű dolga például azoknak, akik a Hegyvidék speciális angol nyelvű magánóvodáját választják. Ide ugyanis nem lehet olyan könnyedén bekerülni: közel százezer forintért sikeres regisztráció és várólistás hely jár. Ha a szülők szerencsések, felveszik a csöppséget, aki után éves szinten közel kétmillió forintot fizethetnek be, ha hetente öt teljes napig szeretnék őt elhelyezni az intézményben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Jobb, ha számológépet visznek a felvételire, annyi választható fakultatív programot kínálnak - vegyes áron - a fix szolgáltatás mellé egy másik fővárosi magánóvodában. Itt az alaptandíj közel 70 ezer forint havonta, ehhez jön angolóra havi ötezerért, úszás vagy síoktatás mintegy 15 ezer forintért és néptánc oktatás félévente 20 ezer forintos áron. Megnyugtató hír, hogy ha bábszínházba vagy kirándulni mennek a gyerekek, azért már nem kell külön fizetni - legalábbis ezt ígérik.

Azok se számítsanak nagyságrendekkel kisebb árakra, akik a főváros vonzáskörzetében kívánnak hasonló szolgáltatásokat nyújtó intézményeket igénybe venni.

Bár a számtalan választható programlehetőség és az úttörő nevelési eszközök csábítóak lehetnek egyesek számára, ne feledkezzünk meg arról, hogy ezekben az alternatív intézményekben laza előírások vonatkoznak a működési feltételekre szemben az állami intézmények szigorú szakmai követelményeivel, beleértve a személyzet képzettségét, az ingatlan alkalmasságát.

Természetesen, mivel a nagy túljelentkezés miatt nincs lehetőség a választásra, a kisgyermekeseknek be kell érniük a nem feltétlenül jobb, de mindenképp jóval drágább szolgáltatással, ami szükséges befektetés a család jövője szempontjából, ha azt vesszük alapul, hogy a kihagyott évek alatt derékba törhet karrierjük.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?