29 °C Budapest

Vége a délutáni műszakpótléknak - nem enged a gazdasági tárca

2011. szeptember 15. 15:35

Indokolatlannak tartja a Nemzetgazdasági Minisztérium a délutáni műszakban járó pótlékot, az éjszakait viszont továbbra is megtartaná - közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: nem cél a jövedelem csökkentése, egyéb, meg nem nevezett eszközökkel kellene fenntartani.

Változtatni akar az NGM az indokolatlannak tartott délutáni műszakpótlékon, az éjszakai pótlékot viszont  - a korábbi tervekkel ellentétben - mégis megtartanák. Czomba Sándor szerint az intézkedés célja nem a jövedelem csökkentése. Más eszközökkel szinten lehetne tartani a kereseteket, de konkrét elképzelésekről nem beszélt.

A jelenlegi szabályozás szerint a délutáni műszakban 15 százalékos, az éjszakaiban pedig 30 százalékos műszakpótlék illeti meg a dolgozókat. A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalót a délutáni műszak után további 5, az éjszakai műszak után pedig plusz 10 százalék műszakpótlék illeti meg.

A Pénzcentrum.hu által megszellőztetett legelső törvénytervezet-változat szerintcsak az éjszakai munkavégzés esetén maradt volna meg a bérpótlék, amely nem azonos az éjszakai műszakkal. Az éjszakai munkavégzésre vonatkozó szabályok lényegüket tekintve nem változnának. Továbbra is az este 10 és reggel 6 óra között végzett munka számítana éjszakai munkának, feltéve, ha annak időtartama meghaladja az 1 órát.

Éjszakai munkát végző munkavállalónak az számít, aki várhatóan az éves munkaidejének legalább egynegyedében éjszakai munkát végez. Az érintetteknek továbbra is 15 százalékos pótlékot kellene kifizetni.

Jelenleg akik 3 műszakban dolgoznak, azok a délutáni, illetve az éjszakai műszakpótlékra, valamint az éjszakai munkavégzésért járó pótlékra is jogosultak.

Nem csökken a szabadságnapok száma

Érdemben nem változna a szabadságolás rendszere. Továbbra is 20 nap lenne az alapszabadság, amelyhez az életkor előre haladtával 10 nap pótszabadság társul. Mint azt a Pénzcentrum.hu megírta, a korábbi előterjesztés szerinta jelenleginél nagyobb intervallumonként emelkedett volna a szabadságnapok száma. Az egyeztetések nyomán viszont úgy tűnik, marad a jelenlegi szabadságtábla.

Könnyítés a korábbi elképzelésekhez képest, hogy a munkavállalók öt helyett hét napot vehetnének ki az általuk megjelölt időpontban. Igény esetén egybefüggően tíz munkanapot lennének kötelesek a munkáltatók kiadni. Gyermekszületés esetén az apák 5 nap pótszabadságot kapnak majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felek megegyeztek abban, hogy a túlmunkáért adott szabadnapokat a következő évre is át lehet majd vinni. Az államtitkár szerint azonban nem valószínű, hogy tömegesen élnének a cégek azzal a lehetőséggel, hogy szabadnappal fizessék ki a túlmunkát. Ebben az esetben ugyanis ötven- helyett lényegében százszázalékos pótlékot kell adniuk a túlmunkáért.

A próbaidő esetében marad a jelenleg hatályos - valamivel több mint egy hónappal ezelőtt bevezetett - szabály, mely szerint alapesetben harminc nap, munkaszerződésben rögzítve három hónap, kollektív szerződésben pedig hat hónap lehet a próbaidő. A tervezet szerint a kollektív szerződések megkötése továbbra is a szakszervezetek joga lesz, és egy munkáltatónál csak egy ilyen szerződés köthető majd. Az üzemi tanácsokról még vita folyik, de a tárca szerint van létjogosultságuk a helyi viták eldöntésében - közölte az államtitkár.

Megmarad a nyugdíj előtt állók, illetve a kisgyermekesekre vonatkozó védettség intézménye, sőt a tervek szerint egyes esetekben a mostani állapotnál is erősebb lenne a védettség. Czomba Sándor azonban hangsúlyozta: arra is oda kell figyelni, hogy ne legyen túlzott sem a védettség, mert akkor az ellenkező hatást éri el a szabályozás.

A jövő héten lezárulhatnak az érdekképviseletekkel folytatott érdemi tárgyalások, a következő hetekben elkezdődhet a törvénytervezet közigazgatási egyeztetése. 

 

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?