Így csalt milliárdokat a CBA-lánc tagja: a botrány részletei

Pénzcentrum
2011. október 16. 08:05

Több mint 3,5 milliárd forintos áfacsalás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyeztek nyolc embert. A súlyos pénzügyi bűncselekményt elkövető céghálózat központi szereplője a Gazdaság.hu információi szerint a CBA-üzletlánchoz tartozó, elsősorban győri és mosonmagyaróvári boltokat működtető, 1991 óta a piacon lévő Delikát Kft. A költségvetést ért kár negyede térülhet meg a NAV tájékoztatása szerint, az elkövetőkre akár 20 év börtön is várhat.

A Győrött és környékén CBA-üzleteket működtető abdai, élelmiszereket forgalmazó Delikát Kft. több mint 3,5 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést - értesült a Gazdaság.hu. A Delikát Kft. magyar társaságoktól vásárolt - elvileg - szlovák cégek részére árut, amely azonban csak papíron hagyta el Magyarországot. Az áru egy része egy szigetszentmiklósi raktárba került, másik részét pedig már másnap visszaszállították, majd papíron többször továbbadták.

A CBA elhatárolódik és kizár
A CBA "a legszigorúbban elhatárolódik" mindazon franchise-tagjaitól, akik nem a tisztességes és törvényes keretek között működnek - közölte a CBA Kereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője csütörtökön közleményben tudatta: azokat a vállalkozásokat, amelyek jogerős és végrehajtható bírósági ítélet alapján bűncselekményt követtek el, azonnali hatállyal kizárják a rendszerből.


A körbeszámlázással a Delikát Kft. és a bűnszervezet többi tagja több mint 3 és félmilliárd forinttal jogosulatlanul csökkentette befizetendő áfáját. Előfordult az is, hogy egy szlovák gazdálkodó közbeiktatásával az áru magyar cégekhez került, végül visszajutott a társasághoz - derül ki a NAV közleményéből. A társaság további beszerzéseinek vizsgálatakor derült ki, hogy 2010-ben egy másik magyar gazdálkodó 1,5 milliárd forint értékű szlovákiai értékesítést színlelve adott el árut a Delikát Kft.-nek. Az elcsalt áfa ebben az esetben több mint 367 millió forint volt.

A Delikát Kft. az Opten adatai szerint több mint tíz CBA-boltot üzemeltet Győrben, Mosonmagyaróváron, Bábolnán és Lébényben. A CBA franchise tavaly papíron 5,5 milliárd forintos árbevételt ért el, a válság ellenére 6 százalékkal növelni tudta forgalmát, az adózás előtti eredménye viszont jelentősen, 378 millió forintról 241 millió forintra csökkent, a 2010-es erednénye után 10 millió forint társasági adót fizettek be az államkasszába a tavalyi 41,8 millióval szemben.

A cég tulajdonosai mindkét évben 40 millió forintot vettek ki osztalékként, így az eredmény tavaly 201,2 millió forintra, egy évvel korábban 338 millió forintra rúgott. A társaság export árbevétele a leadott beszámolók szerint 2009-ben 591 millió, 2008-ban 33 millió, 2007-ben 402 millió forint volt, érdekes módon 2010-ben nem szerepeltettek külföldről származó bevételt a könyvekben. A cég saját tőkéje 1,27 milliárd forint, a vagyon nagy része ingatlanokban, kisebb része műszaki gépekben és berendezésekben van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó Delikát Kft.-t 1991-ben alapította Laki László és fia, ifjabb Laki László Győrben, mindvégig ők voltak a cég ügyvezetői is. A székhelyet 1998-ban Abdára helyezték át, vélhetően az iparűzési adó alacsonyabb mértékének kihasználása miatt. A tulajdonosi szerkezet változott az évek során,1999-ben Laki László másik fia, Laki Péter is üzletrészt kapott, de 2006-ban kiszállt a cégből, és idén május végén ifjabb Laki László is így tett, de ügyvezető maradt apja mellett az Opten cégtárának adatai szerint.

A szervezet irányítói és tagjai közül 8-an előzetes letartóztatásban, öten pedig házi őrizetben vannak. Az elkövetőknek a bűnszervezetben elkövetett csalás miatt akár húsz év börtönbüntetésre is számítaniuk kell. A NAV egyebek mellett leállított egy 720 millió forintos áfa-visszafizetést és a pénzügyi nyomozók 42 millió forint készpénzt, ingó és ingatlanvagyont foglaltak le, valamint bankszámlát zároltak az akcióban. Mindennek köszönhetően már az eljárás elején biztosított, hogy a költségvetést ért négymilliárd forint kár legalább egynegyede megtérül.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17