1 °C Budapest

Így csalt milliárdokat a CBA-lánc tagja: a botrány részletei

Pénzcentrum
2011. október 16. 08:05

Több mint 3,5 milliárd forintos áfacsalás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyeztek nyolc embert. A súlyos pénzügyi bűncselekményt elkövető céghálózat központi szereplője a Gazdaság.hu információi szerint a CBA-üzletlánchoz tartozó, elsősorban győri és mosonmagyaróvári boltokat működtető, 1991 óta a piacon lévő Delikát Kft. A költségvetést ért kár negyede térülhet meg a NAV tájékoztatása szerint, az elkövetőkre akár 20 év börtön is várhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Győrött és környékén CBA-üzleteket működtető abdai, élelmiszereket forgalmazó Delikát Kft. több mint 3,5 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést - értesült a Gazdaság.hu. A Delikát Kft. magyar társaságoktól vásárolt - elvileg - szlovák cégek részére árut, amely azonban csak papíron hagyta el Magyarországot. Az áru egy része egy szigetszentmiklósi raktárba került, másik részét pedig már másnap visszaszállították, majd papíron többször továbbadták.

A CBA elhatárolódik és kizár
A CBA "a legszigorúbban elhatárolódik" mindazon franchise-tagjaitól, akik nem a tisztességes és törvényes keretek között működnek - közölte a CBA Kereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője csütörtökön közleményben tudatta: azokat a vállalkozásokat, amelyek jogerős és végrehajtható bírósági ítélet alapján bűncselekményt követtek el, azonnali hatállyal kizárják a rendszerből.


A körbeszámlázással a Delikát Kft. és a bűnszervezet többi tagja több mint 3 és félmilliárd forinttal jogosulatlanul csökkentette befizetendő áfáját. Előfordult az is, hogy egy szlovák gazdálkodó közbeiktatásával az áru magyar cégekhez került, végül visszajutott a társasághoz - derül ki a NAV közleményéből. A társaság további beszerzéseinek vizsgálatakor derült ki, hogy 2010-ben egy másik magyar gazdálkodó 1,5 milliárd forint értékű szlovákiai értékesítést színlelve adott el árut a Delikát Kft.-nek. Az elcsalt áfa ebben az esetben több mint 367 millió forint volt.

A Delikát Kft. az Opten adatai szerint több mint tíz CBA-boltot üzemeltet Győrben, Mosonmagyaróváron, Bábolnán és Lébényben. A CBA franchise tavaly papíron 5,5 milliárd forintos árbevételt ért el, a válság ellenére 6 százalékkal növelni tudta forgalmát, az adózás előtti eredménye viszont jelentősen, 378 millió forintról 241 millió forintra csökkent, a 2010-es erednénye után 10 millió forint társasági adót fizettek be az államkasszába a tavalyi 41,8 millióval szemben.

A cég tulajdonosai mindkét évben 40 millió forintot vettek ki osztalékként, így az eredmény tavaly 201,2 millió forintra, egy évvel korábban 338 millió forintra rúgott. A társaság export árbevétele a leadott beszámolók szerint 2009-ben 591 millió, 2008-ban 33 millió, 2007-ben 402 millió forint volt, érdekes módon 2010-ben nem szerepeltettek külföldről származó bevételt a könyvekben. A cég saját tőkéje 1,27 milliárd forint, a vagyon nagy része ingatlanokban, kisebb része műszaki gépekben és berendezésekben van.

Az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó Delikát Kft.-t 1991-ben alapította Laki László és fia, ifjabb Laki László Győrben, mindvégig ők voltak a cég ügyvezetői is. A székhelyet 1998-ban Abdára helyezték át, vélhetően az iparűzési adó alacsonyabb mértékének kihasználása miatt. A tulajdonosi szerkezet változott az évek során,1999-ben Laki László másik fia, Laki Péter is üzletrészt kapott, de 2006-ban kiszállt a cégből, és idén május végén ifjabb Laki László is így tett, de ügyvezető maradt apja mellett az Opten cégtárának adatai szerint.

A szervezet irányítói és tagjai közül 8-an előzetes letartóztatásban, öten pedig házi őrizetben vannak. Az elkövetőknek a bűnszervezetben elkövetett csalás miatt akár húsz év börtönbüntetésre is számítaniuk kell. A NAV egyebek mellett leállított egy 720 millió forintos áfa-visszafizetést és a pénzügyi nyomozók 42 millió forint készpénzt, ingó és ingatlanvagyont foglaltak le, valamint bankszámlát zároltak az akcióban. Mindennek köszönhetően már az eljárás elején biztosított, hogy a költségvetést ért négymilliárd forint kár legalább egynegyede megtérül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?