14 °C Budapest

Aprópénzt hozna a fordított áfa bevezetése az agráriumban

2011. október 5. 16:06

A gabonafélék, az olajos magvak, az élő baromfi és sertés, valamint a bontott baromfi- és sertéshús az a kör, amelynél a fordított általános forgalmi adózás bevezetése pozitív hatásokkal járhat - véli a nemzetgazdasági miniszter. A lépés havonta 1,2-1,5 milliárd forintos bevételt hozhat a költségvetésnek. Adószakértők szerint azonban a fordított áfa bevezetése önmagában nem rettenti el az áfacsalókat, mindössze annyi történik, hogy más területekre költöznek át. 

Matolcsy György egy írásbeli képviselői kérdésre adott válaszában megerősítette, hogy a fordított adózás megfelelő eszköz az áfacsalási módszerek visszaszorítására. A miniszter kitér arra, hogy ebben az esetben az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel, nem hárít át áfát a vevő felé, így nála fizetendő adó nem merül fel, azt bevallásában elszámolnia nem kell. Az áfát a vevőnek kell megfizetnie, amelynek összegét fizetendő áfaként és egyúttal - a vásárolt termék kapcsán adóköteles felhasználást feltételezve - levonható adóként is fel kell tüntetnie bevallásában.

Ez a rendszer likviditási előnyt jelent a vevőnek, mivel az áfával megegyező összeget nem kell ténylegesen kifizetnie az eladója felé. Ez a kedvező hatás azonban csak a fordított adózású ügyletek esetén érvényesül. Emiatt azonban a bevezetés évében a költségvetés számára a befizetések eltolódnak és egyszeri pénzforgalmi áfabevétel-kiesés jelentkezik. Ennek mértéke a zömében havi és negyedéves bevallási gyakoriságot figyelembe véve 1,5-2 havi, adott ügylettípusból származó áfabevételnek felelhet meg.

Az Agrárkutató Intézet (AKI) által végzett számítások alapján a fordított adózás bevezetésének évében a költségvetés számára potenciálisan jelentkező, egyszeri pénzforgalmi "bevételeltolódás" akár a 20 milliárd forintot is elérheti. Az AKI becslései szerint ugyanakkor a feketekereskedelem visszaszorulásának eredményeként a költségvetés folyamatos havonkénti bevétele átlagosan mintegy 1,2-1,5 milliárd forinttal is nőhet.

Agrárpiaci szakértők szerint csak a gabonakereskedelemben alsó hangon számolva is évente több mint 20 milliárd forintot tesznek zsebre az áfacsalásra szakosodott vállalkozások. Ebben nincsenek benne sem az olajos magvakkal, sem az élőállat-, illetve húskereskedelemben elkövetett áfavisszaélések

KATTINTS! Itt az új "olajbotrány": ebben utaznak most az áfacsalók

A fordított adózásnak lehet likviditási hátránya is, például abban az esetben, ha az adóalany az értékesítésére fordított adózást alkalmaz, de a beszerzései egyenes adózásúak. Az esetleges hátrányok ellentételezésére kedvezményes hitelkonstrukciót dolgoz ki a kormány.

A költségvetési hatást jelentősen befolyásolja, hogy milyen termékkörre kapja meg Magyarország a derogációs kérelmet - szögezi le a miniszter. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a fordított adózás meghatározott mezőgazdasági termékekre történő kiterjesztése csak különös rendelkezésként, átmeneti időre történhet, amihez az Európai Unió Tanácsának egyhangú felhatalmazása szükséges.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarország augusztus 31-én tájékoztató levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben kifejezte szándékát, hogy az adócsalások elleni küzdelem érdekében meghatározott mezőgazdasági termékekre vonatkozóan be kívánja vezetni a fordított adózást, és informális találkozót kért a Bizottságtól annak érdekében, hogy a benyújtani kívánt kérelem minden, az elbíráláshoz szükséges információt tartalmazzon, és a lehető leghatékonyabbá tegye, lerövidítse az engedélyezési folyamatot.

A csaló nem vész el, csak átalakul

A fordított áfafizetés bevezetése kiszoríthatja az élelmiszerpiacról azokat a csalókat, akik arra szakosodtak, hogy fiktív számlával Magyarországon belüli értékesítésnek álcázzanak egy uniós ügyletet. A csalók viszont nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre - nyilatkozta korábban a Pénzcentrum.hu kérdésére Angyal József okleveles adószakértő.

Véleménye szerint a gabona- és élelmiszer-kereskedelemben bevezetendő fordított adózás nem tartja majd vissza a csalókat attól, hogy elsíbolják az áfát az államtól. Ha például úgy vezetnék be, hogy a malmoknak már áfás árat kellene fizetniük a gabonáért, akkor a továbbiakban lisztértékesítésre szakosodnának a csalók.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem