Aprópénzt hozna a fordított áfa bevezetése az agráriumban

2011. október 5. 16:06

A gabonafélék, az olajos magvak, az élő baromfi és sertés, valamint a bontott baromfi- és sertéshús az a kör, amelynél a fordított általános forgalmi adózás bevezetése pozitív hatásokkal járhat - véli a nemzetgazdasági miniszter. A lépés havonta 1,2-1,5 milliárd forintos bevételt hozhat a költségvetésnek. Adószakértők szerint azonban a fordított áfa bevezetése önmagában nem rettenti el az áfacsalókat, mindössze annyi történik, hogy más területekre költöznek át. 

Matolcsy György egy írásbeli képviselői kérdésre adott válaszában megerősítette, hogy a fordított adózás megfelelő eszköz az áfacsalási módszerek visszaszorítására. A miniszter kitér arra, hogy ebben az esetben az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel, nem hárít át áfát a vevő felé, így nála fizetendő adó nem merül fel, azt bevallásában elszámolnia nem kell. Az áfát a vevőnek kell megfizetnie, amelynek összegét fizetendő áfaként és egyúttal - a vásárolt termék kapcsán adóköteles felhasználást feltételezve - levonható adóként is fel kell tüntetnie bevallásában.

Ez a rendszer likviditási előnyt jelent a vevőnek, mivel az áfával megegyező összeget nem kell ténylegesen kifizetnie az eladója felé. Ez a kedvező hatás azonban csak a fordított adózású ügyletek esetén érvényesül. Emiatt azonban a bevezetés évében a költségvetés számára a befizetések eltolódnak és egyszeri pénzforgalmi áfabevétel-kiesés jelentkezik. Ennek mértéke a zömében havi és negyedéves bevallási gyakoriságot figyelembe véve 1,5-2 havi, adott ügylettípusból származó áfabevételnek felelhet meg.

Az Agrárkutató Intézet (AKI) által végzett számítások alapján a fordított adózás bevezetésének évében a költségvetés számára potenciálisan jelentkező, egyszeri pénzforgalmi "bevételeltolódás" akár a 20 milliárd forintot is elérheti. Az AKI becslései szerint ugyanakkor a feketekereskedelem visszaszorulásának eredményeként a költségvetés folyamatos havonkénti bevétele átlagosan mintegy 1,2-1,5 milliárd forinttal is nőhet.

Agrárpiaci szakértők szerint csak a gabonakereskedelemben alsó hangon számolva is évente több mint 20 milliárd forintot tesznek zsebre az áfacsalásra szakosodott vállalkozások. Ebben nincsenek benne sem az olajos magvakkal, sem az élőállat-, illetve húskereskedelemben elkövetett áfavisszaélések

KATTINTS! Itt az új "olajbotrány": ebben utaznak most az áfacsalók

A fordított adózásnak lehet likviditási hátránya is, például abban az esetben, ha az adóalany az értékesítésére fordított adózást alkalmaz, de a beszerzései egyenes adózásúak. Az esetleges hátrányok ellentételezésére kedvezményes hitelkonstrukciót dolgoz ki a kormány.

A költségvetési hatást jelentősen befolyásolja, hogy milyen termékkörre kapja meg Magyarország a derogációs kérelmet - szögezi le a miniszter. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a fordított adózás meghatározott mezőgazdasági termékekre történő kiterjesztése csak különös rendelkezésként, átmeneti időre történhet, amihez az Európai Unió Tanácsának egyhangú felhatalmazása szükséges.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország augusztus 31-én tájékoztató levelet küldött az Európai Bizottságnak, amelyben kifejezte szándékát, hogy az adócsalások elleni küzdelem érdekében meghatározott mezőgazdasági termékekre vonatkozóan be kívánja vezetni a fordított adózást, és informális találkozót kért a Bizottságtól annak érdekében, hogy a benyújtani kívánt kérelem minden, az elbíráláshoz szükséges információt tartalmazzon, és a lehető leghatékonyabbá tegye, lerövidítse az engedélyezési folyamatot.

A csaló nem vész el, csak átalakul

A fordított áfafizetés bevezetése kiszoríthatja az élelmiszerpiacról azokat a csalókat, akik arra szakosodtak, hogy fiktív számlával Magyarországon belüli értékesítésnek álcázzanak egy uniós ügyletet. A csalók viszont nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre - nyilatkozta korábban a Pénzcentrum.hu kérdésére Angyal József okleveles adószakértő.

Véleménye szerint a gabona- és élelmiszer-kereskedelemben bevezetendő fordított adózás nem tartja majd vissza a csalókat attól, hogy elsíbolják az áfát az államtól. Ha például úgy vezetnék be, hogy a malmoknak már áfás árat kellene fizetniük a gabonáért, akkor a továbbiakban lisztértékesítésre szakosodnának a csalók.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?