Jó szomszédi iszony: simán feldobnak az adóhivatalnál

Pénzcentrum
2011. október 10. 08:33

A kormány ősz elején tűzte ki célul a NAV-nak, hogy még idén 40 milliárd forint adót hajtson be terven felül a kintlevőségekből. Bár a hatóság erejét megfeszítve küzd a hátralékállomány csökkentéséért, s az állampolgári bejelentések is megszaporodtak, ennek elenére a kintlevőség még mindig hatalmas - írja a Népszabadság.

Az adózók hátralékállománya jóval 2000 milliárd forint feletti, azaz megközelíti a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát. Ugyanakkor a teljes összeg behajtása két okból sem lehetséges: Mindig keletkezik új tartozás, illetve a tartozások java része olyan vállalkozásokhoz köthető, amelyek már befejezték működésüket.

A működőktől azonban még van esély a pénz beszedésére. A NAV-nál azt állítják idén január és augusztus között végrehajtással több mint 233 milliárd forintot szedtek be, s így szinten tartották a hátralékállományt.

Bár idén 10-15 százalékkal aktívabb volt az adóhatóság végrehajtási tevékenysége, de a befolyt összeg ennek eredményeként mindössze 4,1 százalékkal emelkedett. A NAV ezt azzal magyarázza, hogy kedvezőtlenül alakult a tartozások szerkezete, illetve nőtt az adósok száma.

Hogy ez a tendencia pozitív irányba változzon, a NAV egyre erőteljesebb nyomást gyakorol az adóköteles lakosságra. A fizetési kötelezettségüket első alkalommal nem, vagy késedelmesen teljesítő adózók a korábbinál szélesebb körben kapnak például fizetési felszólítást. A határidő leteltét követően pedig azonnal végrehajtási eljárást indítanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A NAV egyébként előremutatónak tartja az állampolgári bejelentések alakulását. A bejelentők gyakran mutatnak rá olyan anomáliákra és adózói magatartásokra is, amelyek más módon nem kerülnének az adóhatóság látókörébe.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?