18 °C Budapest

Milliós fizetések nyomában: hol keresnek a legjobban Magyarországon?

2011. szeptember 27. 05:23

A telekommunikációs szektorban éri meg leginkább vezető beosztásban dolgozni, igaz, a vegyiparban, a gyógyszergyártásban és az IT-iparágban sem járnak rosszul a menedzserek. Ugyanakkor -felmérések szerint- a vezetők és beosztottak közötti bérolló közel 40 százalékkal tágult idén 2010-hez képest.

Még mindig jóval magasabb a férfi menedzserek fizetése női társaikénál - derül ki a Fizetések.hu legutóbbi kutatásából. A nemek közötti összehasonlítás a férfiak előnyét mutatja: átlagos havi bruttó 700 ezer forint jövedelmük 33 százalékkal magasabb, mint női vezető társaiké (bruttó 526 ezer forint átlagosan).

Hol kereshetsz 1 milliónál többet?

A szektorok közti összevetés szerint a telekommunikáció területén működő cégek vezetőinek havi jövedelme a legmagasabb: átlagosan bruttó 1 millió 168 ezer forint. Az információs technológiákkal foglalkozó cégek vezetői átlagosan havi bruttó 1 millió 21 ezer forintot keresnek. A dobogó harmadik fokán a vegyipari cégek állnak, de az átlag már nem éri el az 1 millió forintot: bruttó 941 ezer forint itt az átlagjövedelem.

A gyógyszeripari cégek éppen hogy lecsúsztak a képzeletbeli dobogóról: a cégvezetők átlagbére ebben a szektorban bruttó 934 ezer forint. Az elektrotechnikai iparban átlagosan bruttó 781 ezer forint, ingatlanokkal foglalkozó cégeknél 774 ezer forint, az autóiparban bruttó 759 ezer forint az átlagos jövedelme a cégek vezetőinek.

KATINTS A GRAFIKONRA A NAGYÍTÁSHOZ!


Bár a felmérésben nem szerepel, érdekességként megjegyezzük, hogy amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Fidesz javaslatát, 2012 szeptemberétől az parlamenti képviselők is a jól kereső menedzserek közé tartoznak majd. A javaslat szerint a honatyák bruttó 750 ezer forintot kapnának havonta, igaz, ezen felül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak.

Bővebben: 750 ezres bruttó a képviselőknek: így nőne a fizetésük

A nagykereskedelemi tevékenységet folytató cégek első emberei átlagosan bruttó 725 ezer forintot, a szállítmányozás, logisztika területén 704 ezer forintot keresnek. A mezőgazdaságban 703 ezer forint a cégvezetők átlagjövedelme, a gépiparban 700 ezer forint.

A kultúrával foglalkozó vállalkozások vezetői átlagosan 414 ezer forintot, az önkormányzati szervek vezetői 375 ezer forintot keresnek, a nonprofit és civil szervezetek első emberei bruttó 349 ezer forintot, a szociális ellátásban vezető tisztséget betöltők átlagosan 313 ezer forintot. Az oktatási intézmények első számú vezetői átlagosan bruttó 291 ezer forintért igazgatják az intézményeket.

A bérfelmérés jelentős különbséget jelez a cégtulajdon szerinti összehasonlításban: a külföldi magántulajdonban lévő cégek első számú vezetői átlagosan bruttó 838 ezer forintot keresnek havonta, míg a belföldi magántulajdonban lévő vállalkozások vezetői 491 ezer forintot, az állami tulajdonban lévő szervezetek, vállalkozások élén dolgozók pedig bruttó 441 ezer forintot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nyílik a bérolló

Bár az alacsonyabb keresetűek esetében a cégek magasabb emeléssel igyekeztek kompenzálni a személyi jövedelemadó (szja) változás miatti bércsökkenést, a vezetők és beosztottak közötti bérolló mégis közel 40 százalékkal tágult idén 2010-hez képest - derül ki a Hay Group tanácsadó cég legfrissebb felméréséből.

A vizsgálat eredményei szerint bruttó értelemben nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest a vezetők és a beosztottak közötti fizetési különbség: egy magas szintű vezető 6,2-szer keres többet például egy titkárnő munkakörben dolgozónál.

Ezzel az értékkel Magyarország regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesít; a bérolló valamivel nagyobb, mint a leginkább referenciának számító Csehországban és Szlovákiában (utóbbiban 5,4-szer, előbbiben 5,6-szer keresnek többet a vezetők a beosztottaknál).

A felmérésből kiderül, hogy a visegrádi országok közül Lengyelországban a legszélesebb a bérolló, ott a menedzserek 8,5-szer többet keresnek a beosztottaknál.


Ha a számokba belekalkuláljuk az idei szja-módosítás hatásait is, a különbség tovább nő - hívja fel a figyelmet a Hay Group. Míg 2010-ben a különböző adókulcs csökkentette a bérek különbségét, idén közel 40 százalékkal tágult az olló, így a nettó bérek tekintetében egy vezető az alacsonyabb szintű munkavállalók fizetésének hétszeresét viheti haza.

Az idei béremelések során a vállalatok bár megpróbálták kompenzálni az adóváltozás hatásait - csaknem 1 százalékkal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felsővezetőknek - a "bérolló" szétnyílását azonban így sem tudták megakadályozni. Míg egy hétköznapi beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8 százalékkal csökkent, egy vezetőé 37 százalékkal nőtt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem