27 °C Budapest

A Tesco indítja az akciókat: 25 éve nem volt ilyen a briteknél

2011. szeptember 26. 11:17

A várakozások szerint az elmúlt évek legkomolyabb árcsökkentő kampánya indul ma Nagy-Britanniában: a Tesco olyan mértékű leértékelést indít, amely a többi áruházláncot is hasonló lépésekre kényszerítheti.

Brit lapértesülések szerint az elmúlt 25 év legjelentősebb leértékelését indítja el ma a Tesco: egyes hírek szerint az áruházlánc üzleteiben tegnap éjszaka 14 ezer alkalmazott dolgozott azon, hogy kicserélje azt az összesen 3 millió árcímkét, amely mától -a korábbiakhoz képest- jóval alacsonyabb árat mutat.

Mozdulnak a vevők az olcsóságra
Elemzések szerint Nagy-Britanniában 60 éve voltak utoljára olyan megélhetési gondok, mint manapság - sokan pedig a recesszió további elmélyülésétől tartanak. Az általános fogyasztási cikkek harmada 10 százalékkal drágult az elmúlt egy évben.


A Tesco 3 ezer termék árát csökkenti 10-30 százalékkal, leginkább hétköznapi fogyasztási cikkekét: olcsóbb lesz náluk a kenyér, több sajt, gyümölcsök, zöldségek, a filteres tea, vagy például a tej is - ez utóbbi ára 16 százalékkal csökken. A legtöbb leértékelés a sajátmárkás termékeket érinti majd. Elemzői vélemények szerint azért vált szükségessé az áruházláncnak ezen termékek leértékelése, mert egyre több vevő váltott az ismert márkák alacsonyabb árú termékeire - így kezdtek háttérbe szorulni a szintén olcsó sajátmárkás árucikkek.

 

Fotó: Daily Mail


Az áresés egyik hatása, hogy az infláció és az emelkedő árak miatt spórolni kényszerülő brit családok a hétvégi bevásárlást ezúttal hétfőre halasztották. Ugyanakkor szakértők egyöntetűen arra számítanak, hogy más áruházláncok is követik majd a legnagyobb piaci szereplőnek számító Tesco példáját - a kiélezett verseny miatt nem is tehetnek mást- , és jelentős akciókat indítanak a következő napokban, hetekben. Első körben várhatóan a többi nagy brit áruházlánc, azaz az Asda, a Sainsbury's és a Waitrose lép majd, de a diszkontláncok, például az Aldi vagy a Lidl is rákényszerülnek az árcsökkentésre. Utóbbi az elmúlt napokban már "féláras hétvégét" tartott, ami népszerűnek bizonyult a vásárlók körében.

Pénzcentrum vélemény
Nem kérdés, hogy hasonló leértékelés-kampányra Magyarországon is "vevők lennének a vevők". Ugyanakkor nálunk még jóval kevesebb a Tesco (és a többi áruházlánc) sajátmárkás terméke, mint a tradícionálisabb fogyasztói/vásárlási kultúrával rendelkező szigetországban - ezért is nehezebb lenne hasonló méretű akciót indítani. Könnyen lehet, hogy a következő jelentősebb leértékelési hullám decemberben indul majd nálunk: a -várhatóan- januártól életbe lépő áfaemelés ugyanis arra ösztönözheti a fogyasztókat, hogy minél több termékből spájzoljanak be.
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?