10 °C Budapest

Újabb áremeléssel nézhetnek farkasszemet az autósok a héten

Pénzcentrum
2011. szeptember 26. 13:47

Szerdán nulla órától literenként bruttó 4 forinttal emelkedik a gázolaj ára a kutakon, miközben a benziné változatlan szinten marad. A döntés hátterében a hazai fizetőeszköz árfolyamának érdemi gyengülése húzódhat meg, aminek hatására a gázolaj ára újabb csúcsra fut.

Szerdán (2011. szeptember 28-án) nulla órától 4 forinttal emeli a MOL a gázolaj nagykereskedelmi listaárát, miközben a benzinét változatlan szinten tartja - tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 378,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 369,9 forintért adja majd.

 


Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű (a gázolaj esetében 4 forintos) emeléssel szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 395-396 forintos literenkénti áron, míg a gázolajat 386-387 forintos literenkénti áron tankolhatják majd az autósok.

Az áremelkedés hatására a gázolaj esetében újabb soha nem látott árcsúcsról beszélhetünk. A mostani jelentős emelés elsődleges oka ezúttal is a hazai fizetőeszköz dollárhoz mért érdemi gyengülése, hiszen eközben az alaptermékárak már csökkenést mutattak az utóbbi napokban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40