12 °C Budapest

Luxuspalotában fogták el a milliárdos áfacsalót + videó

2011. szeptember 8. 15:07

Egymilliárdos áfacsalást lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói. A kár teljes egészében megtérült, miután sikerült elfogni az elkövetőket. Másfél milliárd forint értékű készpénzt, ékszereket, drágaköveket foglaltak le a nyomozók - közölte sajtótájékoztatón a NAV bűnügyi igazgatósága.

A bűnszervezetben résztvevő vállalkozások élő sertést hoztak be az Európai Unió területéről, történetesen Hollandiából. A sertést áfa nélkül vásárolták meg, lévén, hogy a két uniós ország közötti kereskedelemben nem kell forgalmi adót felszámítani. Két közbülső álvevőn keresztül került az áru a tényleges megrendelőhöz. A többlépcsős beszerzés az uniós származást leplezte, fiktív számlákkal pedig azt a látszatot keltették, hogy az állatok magyar eladótól valók. Ezeknek a számláknak az áfatartalmát - mint kiderült, jogosulatlanul - a cég visszaigényelte az adóhatóságtól.

A sertések feldolgozása után hűtött, illetve fagyasztott hústermékekkel folytatódott a feketekereskedelem. Hamis fuvarlevelekkel igazolták, hogy a húst uniós piacokra szállították, ott értékesítették. Ez ugyanis azt a látszatot keltette, hogy az eladáskor nem folyt be áfa, amit be kellett volna vallani, és befizetni az adóhatóságnak.

Tehát a beszerzéskor és az eladáskor is csaltak az áfával. Ezzel az elmúlt 8 hónap leforgása alatt egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. A jogosulatlanul visszaigényelt pénzt ráadásul tisztára akarták mosni, ezért más gazdasági tevékenységbe beforgatták, így próbálták leplezni a vagyon bűnös eredetét. A vállalkozások az áfacsalással olyan árelőnyhöz jutottak, amellyel bizonyos régiókban teljesen kiszorították a fehéren működő vállalkozásokat, mivel az áfán megnyert összegből jelentős árengedményt tudtak adni a vevőiknek.

Az áfacsalás menete a szóban forgó ügyben - Nagyításhoz KATTINTS! a képre


Az akcióban 26 helyszínen, összesen 100 pénzügyi nyomozó próbálta meg felgöngyölíteni az ügyet. A felderítésben az élelmiszerbiztonságot ellenőrző hatóságok is részt vettek, amelyek több esetben megállapították, hogy áldatlan körülmények között dolgozták fel a hústermékeket, amelyek később hazai húsforgalmazó cégeken, hipermarketeken keresztül jutottak el a fogyasztókhoz.

Az akció során négy főt őrizetbe vettek, akiket lakhelyelhagyási tilalom alá helyezett a bíróság. A bűncselekmények elkövetői halmazati büntetésként akár húsz év börtönre is számíthatnak. Több mint másfél milliárd forintot érő vagyont, drágaköveket, ékszereket, bankszámlán tartott pénzt foglaltak le tőlük a pénzügyi nyomozók. A bűnbanda tagjai nem tudtak ellenállni a csábításnak: luxusautókat, aranyat, értékes ingatlanokat vásároltak, fényűzően éltek.



A szóban forgó ügylet bizonyítja, hogy az adóhatóság képes felderíteni az áfacsalásos ügyeket, és minél hamarabb megpróbálja utolérni az elkövetőket - reagált a sajtótájékoztatón a Pénzcentrum.hu cikkére Sors László, a NAV bűnügyi elnök-helyettese. Minden jogszabályi lehetőséggel azon vannak, hogy a folyamatban lévő, hasonló ügyekben minél hamarabb megtalálják az elkövetőket.

KATTINTS! Itt az új "olajbotrány": ebben utaznak most az áfacsalók

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint azt megírtuk, mezőgazdasági és élelmiszeripari érdekképviseletek egybehangzó állítása szerint konkrét kereskedő és fuvarozó cégeket neveztek meg, ennek ellenére a nagy áfacsalók büntetlenül folytatják üzelmeiket. Az elnök-helyettes lapunk kérdésére közölte: együttműködnek az ágazati szereplőkkel, minden konkrétan megnevezett ügyben el is indultak a vizsgálatok, akit megtalálnak, azzal szemben eljárnak, és a jövőben is el fognak járni. A most felderített ügyben nem bejelentésre, hanem az adóigazgatásból származó információk alapján indították meg a nyomozást.

Szigorítani kellene a cégalapítást

Sors László szerint jogalkotási eszközökkel is jelentős lépéseket lehetne tenni az áfacsalások visszaszorításában. Az adóhivatal azt szorgalmazza, hogy szigorítani kellene a cégalapítási szabályokat. Javaslatuk szerint a cégbejegyzést előzetes kontrollnak kellene megelőznie, amelynek során megvizsgálnák, hogy a vállalkozás rendelkezik-e a megjelölt tevékenységhez szükséges technikai, pénzügyi, személyi feltételekkel, milyen üzleti tervekkel rendelkezik - részletezte az elnök-helyettes a hivatal elképzeléseit a Pénzcentrum.hu érdeklődésére. Egyebek között elő lehetne írni, hogy a nagybani agrárkereskedőknek a tevékenységhez alkalmas telephellyel, valamint meghatározott nagyságú fuvarozói kapacitással kellene rendelkezniük.

Adózási szakemberek szerint csökkenteni lehetne a visszaéléseket, ha az - építőiparhoz hasonlóan - az agrártermékekre is bevezetnék a fordított áfafizetést. Ennek lényege, hogy nem az eladónak, hanem a vevőnek kellene bevallania és megfizetnie a forgalmi adót, vagy ha jogosult rá, akkor vissza is igényelhetné. Ebben az esetben a láncban középen lévő cégek nem tudnának manipulálni az áfával. Romániában idén június elsejétől vezették be a fordított áfafizetést a gabonakereskedelemben. Felmérések szerint ennek hatására 70 százalékkal csökkent az adócsalás.

Sors László felhívta a figyelmet arra, hogy legalább kétéves procedúra lenne, amire Magyarországnak sikerülne felhatalmazást kapnia az Európai Uniótól a fordított áfafizetésre. Ha hozzá is járulnának a tagállamok, akkor is csak átmeneti időre lehetne alkalmazni ezt a módszert. Románia két évig élhet ezzel az adóztatási lehetőséggel.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem