20 °C Budapest

Kiderült: ennyien élnek alkalmi munkából

2011. szeptember 2. 10:30

Tavaly augusztus 1-jén léptek hatályba az egyszerűsített foglalkoztatás adminisztrációját lényegesen megkönnyítő szabályváltozások. Egy év alatt megduplázódott az egyszerűsített foglalkoztatásban résztvevők száma.

Míg 2010 júliusában 254 ezer volt a foglalkoztatottak száma - a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunkát, valamint alkalmi munkát felölelő - egyszerűsített foglalkoztatásban, addig 2011 júliusában már közel 512 ezer. Eközben egy év alatt az egyszerűsített foglalkoztatásban részt vevő munkaadók száma is majdnem a felével, 26 ezerről több mint 37 ezerre nőtt.

Ez azzal magyarázható, hogy lényegesen egyszerűbb és rugalmasabb lett a szabályozás: a foglalkoztatók munkaidőkeret alkalmazásával optimalizálhatják a létszámot. A munkavállalókat az ügyfélkapun vagy telefonon is bejelenthetik. Kevesebb lett a papírmunka: nem kell jelenléti ívet vezetni, és írásbeli munkaszerződést is csak akkor kell kötni, ha azt a munkavállaló kéri. Egységessé vált a munkáltatók közterhe, idénymunka esetében 500, alkalmi foglalkoztatásnál pedig 1000 forint személyenként és naponta.

A Nemzetgazdasági Minisztérium időközben folyamatosan nyomon követte a jogszabály gyakorlati alkalmazását, hogy szükség szerint tovább finomítson a szabályozáson. Idén nyáron újabb változások léptek életbe, amelyektől az egyszerűsített foglalkoztatás további bővülése várható. Tovább egyszerűsödött az adminisztráció: a munkaszerződésbe kevesebb adatot kell írásba foglalni a munkavégzés megkezdéséig, a személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetők; továbbá a rövid időtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerződés kiváltja a munkaidő-nyilvántartást és a bérelszámolást.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?