15 °C Budapest

Most is jár az 50 százalékos pótlék

2011. július 29. 15:47

Levelet kaptunk egy munkajogásztól. Szerinte cikkünkkel ellentétben nem csak az új Munka Törvénykönyve, hanem a most is hatályban lévő régi jogszabály is előírja, hogy hétvégén 50 százalékos pótlékot kell fizetni a dolgozóknak. A tévedésünket a hozzánk érkezett levél közlésével orvosoljuk, az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk!

Mint munkajogász, megdöbbenéssel olvastam, hogy az Önök véleménye szerint nem lesz érdemes kinyitni vasárnap, mert 50 %-os pótlékot kell fizetni majd az új Munka Törvénykönyve (Mt.) szerint. Közlöm, hogy már most is - a hatályos Mt. szerint is - ennyit kell fizetni!

Hivatkozásul ide másolom a Munka Törvénykönyve erre vonatkozó szabályait:

124/A. § (1) Vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzés csak
a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy
b) a készenléti jellegű munkakörben, a megszakítás nélküli, illetve a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló esetében, továbbá
c) a 124. § (3)-(6) bekezdésében meghatározott esetben
rendelhető el.
(2) Az (1) bekezdés a) pontja tekintetében a 125. § (2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.
(3) Az (1) bekezdés a)-c) pontjának alkalmazása esetén havonta legalább egy pihenőnapot (pihenőidőt) vasárnap kell kiadni. Hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap (pihenőidő) kiadása kötelező. Ez utóbbi alól a többműszakos, a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben foglalkoztatott, továbbá az idénymunkát végző munkavállaló esetében a kollektív szerződés kivételt tehet.
(4) Ha a munkavállaló az (1) bekezdés alapján - a megszakítás nélküli, illetve a három- vagy ennél többműszakos munkarendben, a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, továbbá a legfeljebb heti 30 órás részmunkaidőben foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló kivételével - vasárnap végez munkát, számára az ezt közvetlenül megelőző szombaton rendes munkaidőben történő munkavégzés nem rendelhető el.

149/A. § (1) Vasárnapi munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék illeti meg, ha a munkavégzésre
a) három vagy ennél több műszakos munkarendben,
vagy
b) a 124. § (5)-(6) bekezdése alapján
a munkaidő-beosztása szerint, rendes munkaidőben kerül sor.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben sem jogosult vasárnapi pótlékra
a) a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben,
b) a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott,
c) a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott, valamint
d) az idénymunkát végző
munkavállaló.

Tehát: ha a munkavállalót a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy a készenléti jellegű munkakörben, a megszakítás nélküli, illetve a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatják, valamint pihenőnapjait kéthetente vagy havonta összevonják (124. § (3)-(6) bekezdései szerint) - akkor munkabérén felül 50 %-os pótlékra jogosult.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha azonban a munkavállaló a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben dolgozik, vagy a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatják; továbbá ha - részmunkaidő esetén, felek megállapodása alapján rendes munkaidőben - kizárólag szombaton és vasárnap dolgozik, akkor nem jár ilyen pótlék (az idénymunkát végzők is ez utóbbi csoportba tartoznak, számukra elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, de pótlékot nem kapnak).

Éppen ezért nem valós az az állítás, hogy ezentúl nem éri meg vasárnap nyitva tartani - a munkaerő "megdrágulása" miatt. Ez azt jelenti, hogy a vasárnap is nyitva tartó üzletekben nem kapták meg a jogosan járó pótlékot a munkavállalók? Remélem - nem!

Rózsáné dr. Lupkovics Marianna munkajogász

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06