24 °C Budapest

Most is jár az 50 százalékos pótlék

2011. július 29. 15:47

Levelet kaptunk egy munkajogásztól. Szerinte cikkünkkel ellentétben nem csak az új Munka Törvénykönyve, hanem a most is hatályban lévő régi jogszabály is előírja, hogy hétvégén 50 százalékos pótlékot kell fizetni a dolgozóknak. A tévedésünket a hozzánk érkezett levél közlésével orvosoljuk, az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk!

Mint munkajogász, megdöbbenéssel olvastam, hogy az Önök véleménye szerint nem lesz érdemes kinyitni vasárnap, mert 50 %-os pótlékot kell fizetni majd az új Munka Törvénykönyve (Mt.) szerint. Közlöm, hogy már most is - a hatályos Mt. szerint is - ennyit kell fizetni!

Hivatkozásul ide másolom a Munka Törvénykönyve erre vonatkozó szabályait:

124/A. § (1) Vasárnapra rendes munkaidőben történő munkavégzés csak
a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy
b) a készenléti jellegű munkakörben, a megszakítás nélküli, illetve a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló esetében, továbbá
c) a 124. § (3)-(6) bekezdésében meghatározott esetben
rendelhető el.
(2) Az (1) bekezdés a) pontja tekintetében a 125. § (2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.
(3) Az (1) bekezdés a)-c) pontjának alkalmazása esetén havonta legalább egy pihenőnapot (pihenőidőt) vasárnap kell kiadni. Hat nap munkavégzést követően egy pihenőnap (pihenőidő) kiadása kötelező. Ez utóbbi alól a többműszakos, a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben foglalkoztatott, továbbá az idénymunkát végző munkavállaló esetében a kollektív szerződés kivételt tehet.
(4) Ha a munkavállaló az (1) bekezdés alapján - a megszakítás nélküli, illetve a három- vagy ennél többműszakos munkarendben, a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, továbbá a legfeljebb heti 30 órás részmunkaidőben foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló kivételével - vasárnap végez munkát, számára az ezt közvetlenül megelőző szombaton rendes munkaidőben történő munkavégzés nem rendelhető el.

149/A. § (1) Vasárnapi munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül ötven százalékos bérpótlék illeti meg, ha a munkavégzésre
a) három vagy ennél több műszakos munkarendben,
vagy
b) a 124. § (5)-(6) bekezdése alapján
a munkaidő-beosztása szerint, rendes munkaidőben kerül sor.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt esetben sem jogosult vasárnapi pótlékra
a) a megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben,
b) a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatott,
c) a részmunkaidő esetén a felek megállapodása alapján rendes munkaidőben kizárólag szombaton és vasárnap foglalkoztatott, valamint
d) az idénymunkát végző
munkavállaló.

Tehát: ha a munkavállalót a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy a készenléti jellegű munkakörben, a megszakítás nélküli, illetve a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatják, valamint pihenőnapjait kéthetente vagy havonta összevonják (124. § (3)-(6) bekezdései szerint) - akkor munkabérén felül 50 %-os pótlékra jogosult.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha azonban a munkavállaló a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál, illetve munkakörben, vagy megszakítás nélküli munkarendben, illetve munkakörben dolgozik, vagy a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben foglalkoztatják; továbbá ha - részmunkaidő esetén, felek megállapodása alapján rendes munkaidőben - kizárólag szombaton és vasárnap dolgozik, akkor nem jár ilyen pótlék (az idénymunkát végzők is ez utóbbi csoportba tartoznak, számukra elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, de pótlékot nem kapnak).

Éppen ezért nem valós az az állítás, hogy ezentúl nem éri meg vasárnap nyitva tartani - a munkaerő "megdrágulása" miatt. Ez azt jelenti, hogy a vasárnap is nyitva tartó üzletekben nem kapták meg a jogosan járó pótlékot a munkavállalók? Remélem - nem!

Rózsáné dr. Lupkovics Marianna munkajogász

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?