Álommunka: nyaralás, amiért még fizetnek is

2011. június 10. 04:44

Aki elég gyors és talpraesett, annak talán még van esélye, hogy ingyenesen ott legyen a népszerű nyári fesztiválok valamelyikén - igaz, cserébe dolgoznia is kell picit.

"Hello! 22éves lány vagyok és bártender, pultos-mixer munkát keresek, de mást is szívesen elvállalok:)Középfokon beszélek angolul és németül."

"Sziasztok! Angol nyelvtudással, pultos gyakorlattal keresek melót bármelyik fesztiválon. 28 éves, összeszedett, gyűrődést jól bíró, több fesztivált végig dolgozó fiú vagyok."

Ilyen és ehhez hasonló jelentkezőkkel vannak tele a fesztiválok internetes fórumai: mindenki dolgozni akar. Sokan azt remélik, egy kis munkával ingyen ott lehetnek a legnagyobb nyári rendezvényeken és még pénzt is kereshetnek, de a dolog persze nem ilyen egyszerű.

Csábítónak tűnhet fesztiválon dolgozni, viszont sokan nem tudják, hogy kevés szabadideje marad az embernek, ha jó pénzt is akar keresni. Arról nem is beszélve, hogy kinek van kedve például komoly fizikai igénybevétellel járó egész napos pultban állás után koncertre menni.

Aki viszont érzi magában a bátorságot és bírja a strapát, az igazán jó élménnyel gazdagodhat egy-egy fesztiválon. Nem mellesleg az önéletrajzban is jól mutat a fesztiválos munka, hiszen munkakereséskor hasznos lehet, ha a munkáltató látja, hogy a jelentkező már korábban a fesztiválmunkára jellemző kiélezett, gyors döntéseket igénylő helyzetekben is helytállt.

Volt, Balaton Sound, Sziget

Tóth Tibor, a Sziget Kulturális Szervezőiroda szolgáltatásfejlesztési vezetője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: "Tavaly összesen mintegy 12 ezren jelentkeztek a különböző, általunk szervezett fesztiválokra, ebből természetesen a legtöbben a Szigeten akartak dolgozni. A Volt és a Balaton Sound körülbelül háromezer-háromezer jelentkezőt vonzott."


Természetesen a hatalmas számú jelentkezőből csak néhány száz fő az, akit ki is választanak a szervezők - tudtuk meg Tóth Tibortól. Közülük jellemzően az elmúlt években már jól bevált, kipróbált munkatársakat várják vissza. Így csak 30-50 százalékra tehető azok száma, akik friss munkaerőnek számítanak a fesztiválokon.

A szerencsés kiválasztottak igen szerteágazó területeken dolgozhatják végig, általában napi nyolc (esetenként 4-6-12) órás műszakokban a fesztiválokat. Akad munka az információs pultoknál, a jegykezelésnél, a különböző vendéglátóegységeknél, a közönségszolgálatnál, de a környezetvédelemmel valamint a logisztikával kapcsolatos feladatokra is várják a jelentkezőket.

Kérdésünkre, hogy milyen órabérrel kalkulálhat egy-egy fesztiválmunkás Tóth Tibor elmondta: "Területtől függően óránként 500-900 forint körül szokott mozogni a fizetés." A Pénzcentrum.hu számításai szerint ez azt jelenti, ha valaki bekerül a gépezetbe és napi 8-10 órában végigdolgozza a három fesztivált, tehát ott lesz a Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokon is, akkor szerencsés esetben akár  százezer forint felett is kaszírozhat alig két-három hét alatt. Természetesen ez függ a betöltött pozíciótól és a korábbi évek során megszerzett tapasztalatoktól is.

"Idén is várunk önkéntes munkásokat a fesztiválra" - mondta el Tóth Tibor. "Az elmúlt években kipróbáltunk es működőképessé tettünk egy olyan önkéntes programot, aminek a lényege, hogy bizonyos feladatokra el tudunk fogadni önkéntes jelentkezők által felajánlott munkát, természetesen bizonyos juttatások mellett. Ilyen juttatások például az étkezés, az útiköltség biztosítása. Ennek Magyarországon elég szigorúak a feltételei. Viszonylag sokan jelentkeznek külföldről önkéntesnek" - mondta el a szolgáltatásfejlesztési vezető.

Jelentkezés és szerződéskötés

A kiválasztás első lépéseként ki kell tölteni a fesztiválok honlapjára feltöltött online kérdőívet. Ennek lényege, hogy bekerül a jelentkező egy adatbázisba, ahonnan a területfelelősök igény esetén ki tudják majd választani a megfelelőnek tűnő jelentkezőt. A szervezők tapasztalatai szerint jól látható, hogy sokkal többen jelentkeznek, mint ahány munkavállalóra valójában szükség van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A munkaviszony az aktuálisan érvényben lévő alkalmazási feltételek szerint szerződésben köttetik meg. Tóth Tibor közlése szerint erre létre kellett hozniuk egy külön munkavállalói irodát, hogy megfelelően tudják kezelni a folyamatosan változó szabályozói hátteret.

Hegyalja Fesztivál

Bukovinszky Béla, a tokaji Hegyalja Fesztivál főszervezője a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta: Az elmúlt egy-két évben általában 1300-1500 diák szeretett volna a Hegyalja Fesztiválon dolgozni, és közülük körülbelül kétszázan kaptak is munkát a fesztivál 4 napjára. Idén május végén zárult le a kiválasztási időszak.

"Azt tapasztaljuk, hogy a jelentkezők száma a fesztivál méretével, közönségszámával együtt folyamatosan nőtt, viszont az utóbbi két évben a növekedés már meghaladta ezt az arányt. Valószínűleg ez is a válság hatása, egyre többen akarnak fesztiválon dolgozni." - mondja a főszervező.

A tokaji fesztiválon is sok területen dolgozhatnak a diákmunkások. "Műszaki területen sokat segítenek, nélkülözhetetlenek a terület tisztán tartásához, kiváló munkát végeznek az infó-sátrakban, csomagmegőrzőben vagy jegyellenőrzéskor; és a tapasztaltabbak akár a backstage-ekben is dolgozhatnak, közvetlenül a színpadmesterekkel. Ezt általában együtt döntjük el a jelentkezőkkel" - mondja Bukovinszky.

Mint a szervezők elmondták a munkabeosztás a megállapodás és a munkakör függvénye, egyébként pedig a munka törvénykönyvében lefektetett 8 órás munkaidő az irányadó. Emelett azt is megtudtuk, hogy szívesen vállalnak túlórát a diákmunkások, de véleményük szerint ez a fesztiválhangulat sűrűjében nem is meglepő. Persze nem mindenki dolgozik napi 8 órát, mint mondták, ez az önkéntesektől nem is várható el.

A diákmunkások bérezése is igen sokféleképp alakul. Ez függ a munkaköröktől, tapasztalattól, illetve szaktudástól is. Az "alap- és csúcsfizetés" között kb. 2,5-szeres a különbség. "Csúcsfizetés azoknak jár, akik nem csak szaktudásukkal és nyelvismeretükkel segítik munkánkat, de felelős pozícióban is dolgoznak. Amikor valaki már a korábbi években is dolgozott velünk együtt, megszerzett tapasztalatát is díjazzuk: nem csak azzal, hogy felelősebb munkakört lát el, de bérezésében is." - mondta el Bukovinszky. Természetesen minden diákmunkás dolgozói karszalagot kap, mely szabadabbá teszi mozgásukat, valamint étkeztetésükről, szállásukról is gondoskodnak a szervezők.

Sok lelkierő és tolereancia

Érdekes lehet a munkavállalók szemszögből is megvizsgálni a helyzetet. Egy, a Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozó - egyébként már rutinos fesztiváldolgozó lány - szerint az menjen fesztiválra dolgozni, akiben van elég lelki erő a bonyodalmak elviseléséhez, aki toleráns, és aki maximálisan bírja a fesztiválok légkörét. De persze egy adag vidámság és pozitív hozzáállás sem árt, hiszen nem könnyű legyűrni napi tizenkét órát.

Riportalanyunk az elmúlt pár évben is dolgozott a Szigeten, egyfajta biztonsági szervező/információs beosztásban, este 8-tól másnap reggel 8-ig. Cserébe egész heti belépés és pár száz forintos órabér volt a jutalma. Bekerülnie nem volt túl nehéz, hiszen - mint elmondta - több nyelvet beszél, valamint könnyen megérti magát idegenekkel is, ráadásul egy kis baráti hátszelet is kapott.

Úgy látja, mindenképp megéri az önkéntesség, hiszen amellett, hogy sok időt tölthet a fesztiválon, rengeteg új ismerőst szerezhet - akár külföldről is. Ezért nem is kérdés számára, hogy idén is ott akar lenni az óbudai banzájon.

Érdemes tehát szétnézni a nyári fesztiválok között, hiszen igen széles a kínálat. A Sziget kétségtelenül a legnagyobb, de nem az egyetlen közönségcsalogató könnyűzenei fesztivál, hiszen évente több ezer nyári rendezvényt tartanak hazánkban; EFOTT, SZIN, Művészetek Völgye, Fishing on Orfű, hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül. Tehát akad munka bőven a vállalkozó szellemű, strapabíró idénymunkásoknak, akik akár több százezer forintot is megkeresnek, ha végigjárják a hazai fesztiválokat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?