8 °C Budapest

Álommunka: nyaralás, amiért még fizetnek is

2011. június 10. 04:44

Aki elég gyors és talpraesett, annak talán még van esélye, hogy ingyenesen ott legyen a népszerű nyári fesztiválok valamelyikén - igaz, cserébe dolgoznia is kell picit.

"Hello! 22éves lány vagyok és bártender, pultos-mixer munkát keresek, de mást is szívesen elvállalok:)Középfokon beszélek angolul és németül."

"Sziasztok! Angol nyelvtudással, pultos gyakorlattal keresek melót bármelyik fesztiválon. 28 éves, összeszedett, gyűrődést jól bíró, több fesztivált végig dolgozó fiú vagyok."

Ilyen és ehhez hasonló jelentkezőkkel vannak tele a fesztiválok internetes fórumai: mindenki dolgozni akar. Sokan azt remélik, egy kis munkával ingyen ott lehetnek a legnagyobb nyári rendezvényeken és még pénzt is kereshetnek, de a dolog persze nem ilyen egyszerű.

Csábítónak tűnhet fesztiválon dolgozni, viszont sokan nem tudják, hogy kevés szabadideje marad az embernek, ha jó pénzt is akar keresni. Arról nem is beszélve, hogy kinek van kedve például komoly fizikai igénybevétellel járó egész napos pultban állás után koncertre menni.

Aki viszont érzi magában a bátorságot és bírja a strapát, az igazán jó élménnyel gazdagodhat egy-egy fesztiválon. Nem mellesleg az önéletrajzban is jól mutat a fesztiválos munka, hiszen munkakereséskor hasznos lehet, ha a munkáltató látja, hogy a jelentkező már korábban a fesztiválmunkára jellemző kiélezett, gyors döntéseket igénylő helyzetekben is helytállt.

Volt, Balaton Sound, Sziget

Tóth Tibor, a Sziget Kulturális Szervezőiroda szolgáltatásfejlesztési vezetője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: "Tavaly összesen mintegy 12 ezren jelentkeztek a különböző, általunk szervezett fesztiválokra, ebből természetesen a legtöbben a Szigeten akartak dolgozni. A Volt és a Balaton Sound körülbelül háromezer-háromezer jelentkezőt vonzott."


Természetesen a hatalmas számú jelentkezőből csak néhány száz fő az, akit ki is választanak a szervezők - tudtuk meg Tóth Tibortól. Közülük jellemzően az elmúlt években már jól bevált, kipróbált munkatársakat várják vissza. Így csak 30-50 százalékra tehető azok száma, akik friss munkaerőnek számítanak a fesztiválokon.

A szerencsés kiválasztottak igen szerteágazó területeken dolgozhatják végig, általában napi nyolc (esetenként 4-6-12) órás műszakokban a fesztiválokat. Akad munka az információs pultoknál, a jegykezelésnél, a különböző vendéglátóegységeknél, a közönségszolgálatnál, de a környezetvédelemmel valamint a logisztikával kapcsolatos feladatokra is várják a jelentkezőket.

Kérdésünkre, hogy milyen órabérrel kalkulálhat egy-egy fesztiválmunkás Tóth Tibor elmondta: "Területtől függően óránként 500-900 forint körül szokott mozogni a fizetés." A Pénzcentrum.hu számításai szerint ez azt jelenti, ha valaki bekerül a gépezetbe és napi 8-10 órában végigdolgozza a három fesztivált, tehát ott lesz a Volt, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokon is, akkor szerencsés esetben akár  százezer forint felett is kaszírozhat alig két-három hét alatt. Természetesen ez függ a betöltött pozíciótól és a korábbi évek során megszerzett tapasztalatoktól is.

"Idén is várunk önkéntes munkásokat a fesztiválra" - mondta el Tóth Tibor. "Az elmúlt években kipróbáltunk es működőképessé tettünk egy olyan önkéntes programot, aminek a lényege, hogy bizonyos feladatokra el tudunk fogadni önkéntes jelentkezők által felajánlott munkát, természetesen bizonyos juttatások mellett. Ilyen juttatások például az étkezés, az útiköltség biztosítása. Ennek Magyarországon elég szigorúak a feltételei. Viszonylag sokan jelentkeznek külföldről önkéntesnek" - mondta el a szolgáltatásfejlesztési vezető.

Jelentkezés és szerződéskötés

A kiválasztás első lépéseként ki kell tölteni a fesztiválok honlapjára feltöltött online kérdőívet. Ennek lényege, hogy bekerül a jelentkező egy adatbázisba, ahonnan a területfelelősök igény esetén ki tudják majd választani a megfelelőnek tűnő jelentkezőt. A szervezők tapasztalatai szerint jól látható, hogy sokkal többen jelentkeznek, mint ahány munkavállalóra valójában szükség van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkaviszony az aktuálisan érvényben lévő alkalmazási feltételek szerint szerződésben köttetik meg. Tóth Tibor közlése szerint erre létre kellett hozniuk egy külön munkavállalói irodát, hogy megfelelően tudják kezelni a folyamatosan változó szabályozói hátteret.

Hegyalja Fesztivál

Bukovinszky Béla, a tokaji Hegyalja Fesztivál főszervezője a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta: Az elmúlt egy-két évben általában 1300-1500 diák szeretett volna a Hegyalja Fesztiválon dolgozni, és közülük körülbelül kétszázan kaptak is munkát a fesztivál 4 napjára. Idén május végén zárult le a kiválasztási időszak.

"Azt tapasztaljuk, hogy a jelentkezők száma a fesztivál méretével, közönségszámával együtt folyamatosan nőtt, viszont az utóbbi két évben a növekedés már meghaladta ezt az arányt. Valószínűleg ez is a válság hatása, egyre többen akarnak fesztiválon dolgozni." - mondja a főszervező.

A tokaji fesztiválon is sok területen dolgozhatnak a diákmunkások. "Műszaki területen sokat segítenek, nélkülözhetetlenek a terület tisztán tartásához, kiváló munkát végeznek az infó-sátrakban, csomagmegőrzőben vagy jegyellenőrzéskor; és a tapasztaltabbak akár a backstage-ekben is dolgozhatnak, közvetlenül a színpadmesterekkel. Ezt általában együtt döntjük el a jelentkezőkkel" - mondja Bukovinszky.

Mint a szervezők elmondták a munkabeosztás a megállapodás és a munkakör függvénye, egyébként pedig a munka törvénykönyvében lefektetett 8 órás munkaidő az irányadó. Emelett azt is megtudtuk, hogy szívesen vállalnak túlórát a diákmunkások, de véleményük szerint ez a fesztiválhangulat sűrűjében nem is meglepő. Persze nem mindenki dolgozik napi 8 órát, mint mondták, ez az önkéntesektől nem is várható el.

A diákmunkások bérezése is igen sokféleképp alakul. Ez függ a munkaköröktől, tapasztalattól, illetve szaktudástól is. Az "alap- és csúcsfizetés" között kb. 2,5-szeres a különbség. "Csúcsfizetés azoknak jár, akik nem csak szaktudásukkal és nyelvismeretükkel segítik munkánkat, de felelős pozícióban is dolgoznak. Amikor valaki már a korábbi években is dolgozott velünk együtt, megszerzett tapasztalatát is díjazzuk: nem csak azzal, hogy felelősebb munkakört lát el, de bérezésében is." - mondta el Bukovinszky. Természetesen minden diákmunkás dolgozói karszalagot kap, mely szabadabbá teszi mozgásukat, valamint étkeztetésükről, szállásukról is gondoskodnak a szervezők.

Sok lelkierő és tolereancia

Érdekes lehet a munkavállalók szemszögből is megvizsgálni a helyzetet. Egy, a Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozó - egyébként már rutinos fesztiváldolgozó lány - szerint az menjen fesztiválra dolgozni, akiben van elég lelki erő a bonyodalmak elviseléséhez, aki toleráns, és aki maximálisan bírja a fesztiválok légkörét. De persze egy adag vidámság és pozitív hozzáállás sem árt, hiszen nem könnyű legyűrni napi tizenkét órát.

Riportalanyunk az elmúlt pár évben is dolgozott a Szigeten, egyfajta biztonsági szervező/információs beosztásban, este 8-tól másnap reggel 8-ig. Cserébe egész heti belépés és pár száz forintos órabér volt a jutalma. Bekerülnie nem volt túl nehéz, hiszen - mint elmondta - több nyelvet beszél, valamint könnyen megérti magát idegenekkel is, ráadásul egy kis baráti hátszelet is kapott.

Úgy látja, mindenképp megéri az önkéntesség, hiszen amellett, hogy sok időt tölthet a fesztiválon, rengeteg új ismerőst szerezhet - akár külföldről is. Ezért nem is kérdés számára, hogy idén is ott akar lenni az óbudai banzájon.

Érdemes tehát szétnézni a nyári fesztiválok között, hiszen igen széles a kínálat. A Sziget kétségtelenül a legnagyobb, de nem az egyetlen közönségcsalogató könnyűzenei fesztivál, hiszen évente több ezer nyári rendezvényt tartanak hazánkban; EFOTT, SZIN, Művészetek Völgye, Fishing on Orfű, hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül. Tehát akad munka bőven a vállalkozó szellemű, strapabíró idénymunkásoknak, akik akár több százezer forintot is megkeresnek, ha végigjárják a hazai fesztiválokat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem