Munkanélküli vagy? Ennyi segélyt kapsz szeptembertől

MTI
2011. július 21. 18:32

Szeptember 1-től legfeljebb a minimálbérnek megfelelő juttatást kaphatnak az álláskeresők, s azt is csak maximum 90 napig - tájékoztatott a Foglalkoztatási Hivatal. A szigorítás éves szinten megközelítően 580 ezer álláskeresési ellátást igénylő személyt érinthet.

Az Foglalkoztatási Hivatal arról tájékoztatott, hogy szeptember elsejétől az álláskeresési járadékra az a nyilvántartott álláskereső lesz jogosult, aki az álláskeresővé válását megelőzően rendelkezik legalább 360 nap munkaviszonnyal, vagy olyan vállalkozói jogviszonnyal, amely után a munkaerő-piaci járulékát megfizetették, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, táppénzben nem részesül, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre és a munkaügyi kirendeltség sem tud megfelelő munkát ajánlani.

Az álláskeresési járadék összege a járadék iránti kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben elért átlag járulékalapok 60 százaléka, maximum a jogosultság kezdő napján hatályos legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz - olvasható a hivatal tájékoztatójában. Korábban az álláskeresési járadék maximális összege a minimálbér 120 százaléka volt a folyósítás első időszakában, ez maximum 91 napig járt.

Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap lesz. Szeptember elsejétől az álláskeresési járadék maximum a minimálbér összege lehet a járadék folyósításának teljes időtartamára. Szeptember elsejéig az álláskeresési járadék folyósításának második szakaszában a minimálbér 60 százalékát fizetik ki, függetlenül a munkáltató által közölt átlag járulék alaptól.

Példa szerint, az az ember, aki 200 ezer forintot keresett 78 ezer forintos járadékra lesz jogosult, mivel a bérének a 60 százaléka - 120 ezer forint - meghaladta a minimálbért. Annak az embernek, akinek a fizetése a vizsgált időszakban 80, 90 majd 78 ezer forint volt, a járulékalapok 60 százalékos átlaga alapján mintegy 49 ezer forint jár majd.

Félmillió kiszolgáltatott állástalan

A hivatal közlése szerint a változás - az előző egy évet figyelembe véve - éves szinten közel 580 ezer álláskeresési ellátást igénylő személyt érinthet.

Bérpótló juttatásban, amely a jogszabály megjelenését követően foglalkoztatást helyettesítő támogatás elnevezést kap, az részesülhet, akinek a részére a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmében a jegyző aktív korúak ellátására való jogosultságot állapít meg.

Annak az álláskeresőnek, aki nyilvántartásba került, "a felajánlott munkát, ide értve a közfoglalkoztatást is a jelenleg hatályos jogszabályok szerint azonnal el kell fogadnia" - áll a tájékoztatóban. A közfoglalkoztatási idő alatt a járadék folyósítását szüneteltetik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jegyzékbe veszik a közmunkára foghatóakat

A foglalkoztatási és közfoglalkoztatási nyilvántartás  július 27-től lesz működőképes. A nyilvántartás a jogszabályban meghatározott szervezetek részére szolgáltat majd adatot, eltérő adattartalommal. A nyilvántartás a bérpótló juttatásra jogosult személyekkel, a közfoglalkoztatásba vonható álláskeresőkkel kapcsolatos információkról, valamint a közfoglalkoztatási munkalehetőségekről tartalmaz majd adatokat.

A hivatal tájékoztatása szerint a nyilvántartás célja, egyebek mellett: az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a közfoglalkoztatásban való részvételük biztosítása, a közfoglalkoztatás megszervezése és a közfoglalkoztatás feltételeinek biztosítása, valamint a szociális ellátásokra való jogosultságot megállapító törvényben meghatározott jogosultsági feltételek fennállásának ellenőrzése.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem