12 °C Budapest

Csoportos létszámleépítés - kiszolgáltatott munkavállalók

Pénzcentrum
2011. július 12. 17:02

A konzultáció joga és a tájékoztatáshoz való jog: ezek mindenképp megilletik azokat a dolgozókat, akik belekerülnek egy cégnél a csoportosan elbocsátandók körébe. De hogyan is fogalmaz ez ügyben a Munka Törvénykönyve (Mt.)? Milyen kötelezettségei és jogosultságai vannak csoportos létszámleépítés esetén a munkáltatóknak, illetve a munkavállalóknak?

Kiszolgáltatott helyzetben

Bár a munkavállalók a csoportos létszámleépítések alkalmával egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben vannak, szakemberek szerint nincs feltétlenül minden veszve. Jó eséllyel támadható meg a felmondás a munkaügyi bíróságon, ha például a munkáltató megszegi a formai és eljárási szabályokat, vagy épp nem tartja be a jogszabályban meghatározott határidőket. A felmondás jogszerűségének vizsgálatában egy munkajogban járatos szakember, ügyvéd is sokat segíthet.

Elbocsátás - számokban

A munkáltatók csak féléves átlagos statisztikai létszám figyelembe vételével határozhatják meg, mennyi lehet az egyszerre leépíthető dolgozók száma a vállalatuknál. A Munka Törvénykönyve csoportos létszámcsökkentésnek minősíti, ha a munkáltató:

20-nál több és 100-nál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább 10,
100 vagy annál több, de 300-nál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók 10 százaléka,
300 vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább 30 munkavállaló munkaviszonyát kívánja megszüntetni.

Munkáltatói kötelezettségek

A munkáltató a létszámleépítésről szóló döntés előtt legalább 15 nappal köteles az üzemi tanáccsal, annak hiányában a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a munkavállalók képviseleteiből létrehozott bizottsággal konzultációt kezdeményezni, és azt a döntésének meghozataláig vagy a megállapodás megkötéséig folytatni. A munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékáról írásban köteles értesíteni az érintet telephely szerint illetékes munkaügyi központot. Az érintett munkavállalót a rendes felmondás, illetve az Mt. 88. § (2) bekezdése szerinti jognyilatkozat közlését megelőzően legalább 30 nappal írásban tájékoztatni köteles.

A konzultációnak ki kell terjednie a csoportos létszámcsökkentés:

elkerülésének lehetséges módjára, eszközére,
elveire,
következményeit enyhítő eszközökre,
az érintett dolgozók számának csökkentésére.

Rendes felmondás - munkavállalói jogokkal

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csoportos leépítés esetén tipikus forma a munkáltatói rendes felmondás. A felmondási idő legalább 30 nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg. A felmondási idő a cégnél munkaviszonyban töltött évek számával arányosan növekszik: 3 év után 5; 5 év után 15; 8 év után 20; 10 év után 25; 15 év után 30; 18 év után 40; 20 év után pedig 60 nappal meghosszabbodik.

A munkáltató a rendes felmondási idő felének letelte után köteles a dolgozót felmenteni a munkavégzés alól. A felmentés időtartama alatt a foglalkoztatottat átlagkeresete illeti meg. Rendes felmondás esetén a dolgozónak végkielégítés jár. Mértéke 3 évi munkaviszony után az egyhavi, 5 év után a kéthavi, 10 év után a háromhavi, 15 év után a négyhavi, 20 év után az öthavi, 25 év után a hathavi átlagkereset összege. Ez a végkielégítés a munkáltatónál hosszabb időt eltöltött dolgozónak a munkahelye elvesztése fejében járó kártalanításnak tekinthető. E rendelkezésektől a munkavállaló javára el lehet térni.

A törvényileg szabályozott minimális végkielégítésen felül azonban többletjuttatásokban is részesülhet az alkalmazott, amennyiben cége kollektív szerződése ezt biztosítja. Amennyiben a dolgozó munkaviszonya az öregségi nyugdíjjogosultságát megelőző 5 éven belül szűnik meg, a végkielégítés összege további 3 havi átlagkereset összegével növekszik. Nem jár végkielégítés, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül a dolgozó.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?