18 °C Budapest

Csoportos létszámleépítés - kiszolgáltatott munkavállalók

Pénzcentrum
2011. július 12. 17:02

A konzultáció joga és a tájékoztatáshoz való jog: ezek mindenképp megilletik azokat a dolgozókat, akik belekerülnek egy cégnél a csoportosan elbocsátandók körébe. De hogyan is fogalmaz ez ügyben a Munka Törvénykönyve (Mt.)? Milyen kötelezettségei és jogosultságai vannak csoportos létszámleépítés esetén a munkáltatóknak, illetve a munkavállalóknak?

Kiszolgáltatott helyzetben

Bár a munkavállalók a csoportos létszámleépítések alkalmával egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben vannak, szakemberek szerint nincs feltétlenül minden veszve. Jó eséllyel támadható meg a felmondás a munkaügyi bíróságon, ha például a munkáltató megszegi a formai és eljárási szabályokat, vagy épp nem tartja be a jogszabályban meghatározott határidőket. A felmondás jogszerűségének vizsgálatában egy munkajogban járatos szakember, ügyvéd is sokat segíthet.

Elbocsátás - számokban

A munkáltatók csak féléves átlagos statisztikai létszám figyelembe vételével határozhatják meg, mennyi lehet az egyszerre leépíthető dolgozók száma a vállalatuknál. A Munka Törvénykönyve csoportos létszámcsökkentésnek minősíti, ha a munkáltató:

20-nál több és 100-nál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább 10,
100 vagy annál több, de 300-nál kevesebb munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább a munkavállalók 10 százaléka,
300 vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább 30 munkavállaló munkaviszonyát kívánja megszüntetni.

Munkáltatói kötelezettségek

A munkáltató a létszámleépítésről szóló döntés előtt legalább 15 nappal köteles az üzemi tanáccsal, annak hiányában a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a munkavállalók képviseleteiből létrehozott bizottsággal konzultációt kezdeményezni, és azt a döntésének meghozataláig vagy a megállapodás megkötéséig folytatni. A munkáltató a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékáról írásban köteles értesíteni az érintet telephely szerint illetékes munkaügyi központot. Az érintett munkavállalót a rendes felmondás, illetve az Mt. 88. § (2) bekezdése szerinti jognyilatkozat közlését megelőzően legalább 30 nappal írásban tájékoztatni köteles.

A konzultációnak ki kell terjednie a csoportos létszámcsökkentés:

elkerülésének lehetséges módjára, eszközére,
elveire,
következményeit enyhítő eszközökre,
az érintett dolgozók számának csökkentésére.

Rendes felmondás - munkavállalói jogokkal

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csoportos leépítés esetén tipikus forma a munkáltatói rendes felmondás. A felmondási idő legalább 30 nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg. A felmondási idő a cégnél munkaviszonyban töltött évek számával arányosan növekszik: 3 év után 5; 5 év után 15; 8 év után 20; 10 év után 25; 15 év után 30; 18 év után 40; 20 év után pedig 60 nappal meghosszabbodik.

A munkáltató a rendes felmondási idő felének letelte után köteles a dolgozót felmenteni a munkavégzés alól. A felmentés időtartama alatt a foglalkoztatottat átlagkeresete illeti meg. Rendes felmondás esetén a dolgozónak végkielégítés jár. Mértéke 3 évi munkaviszony után az egyhavi, 5 év után a kéthavi, 10 év után a háromhavi, 15 év után a négyhavi, 20 év után az öthavi, 25 év után a hathavi átlagkereset összege. Ez a végkielégítés a munkáltatónál hosszabb időt eltöltött dolgozónak a munkahelye elvesztése fejében járó kártalanításnak tekinthető. E rendelkezésektől a munkavállaló javára el lehet térni.

A törvényileg szabályozott minimális végkielégítésen felül azonban többletjuttatásokban is részesülhet az alkalmazott, amennyiben cége kollektív szerződése ezt biztosítja. Amennyiben a dolgozó munkaviszonya az öregségi nyugdíjjogosultságát megelőző 5 éven belül szűnik meg, a végkielégítés összege további 3 havi átlagkereset összegével növekszik. Nem jár végkielégítés, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül a dolgozó.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?