17 °C Budapest

Luxusesküvő Magyarországon: így házasodnak nálunk a milliárdosok

2011. április 29. 04:44

Ferrarival érkező ifjú pár, helikopterrel érkező szakács, tízmilliós menyasszonyi ruha, kastélyszálló, százezres torta, színezüst étkészlet: a luxusesküvőknek Magyarországon is van piaca, igaz, a körülmények sok esetben nem adottak ahhoz, hogy valaki milliárdokat költsön el egy lagzira. A Pénzcentrum.hu a hercegi esküvő kapcsán a magyar luxuslagzik fényűző világába vezeti be olvasóit. 

Nem túlzás kijelenteni, hogy pénteken az egész világ Londonra figyelt: Vilmos brit trónörökös - Károly walesi herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - pénteken esküdött örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Kate Middletonnak a londoni Westminster-apátságban. Az esküvő természetesen hatalmas pompával járt: a ceremóniára 1900 vendég volt hivatalos, a fogadásra 600-an mehettek, míg a szűk körű vacsorát 300 vendéggel együtt fogyasztotta el az ifjú pár.

Több becslés is napvilágot látott arról, mennyibe is kerül a luxuslagzi. Egyes vélemények szerint rendezés és a biztosítás költségei az adófizetőknek és a királyi családnak 15 milliárd forintnyi összegbe kerülnek. A Pénzcentrum.hu arra volt kíváncsi, Magyarországon elképzelhető-e, hogy valaki ennyi pénzből rendezzen esküvőt, megnéztük, mik az esküvői trendek a felső tízezer csúcsán, azaz milyen lenne egy milliárdos luxusesküvő Magyarországon.

15 milliárdot el sem tudnánk költeni...

Magyarországon elméletben 6-7 milliárd forintot el lehet költeni egy esküvőre, azonban a hazai lehetőségek szabnak egy felső határt a legvadabb álmoknak is - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Csörnyei Liza esküvőszervező, szakíró.


Csörnyei Liza Fotó: www.csornyeiliza.hu


Mint elmondta, az általa szervezett legdrágább esküvő eddig 28 millió forintos költségből jött ki - alig 50 vendéggel számolva. Ebbe beleszámított például az, hogy helikopterrel hozták-vitték a három Michelin-csillaggal díjazott séfet, vagy hogy luxusautókat küldtek minden vendégért. Az eljegyzési gyűrű és a karikagyűrű viszont már nincs benne ebben az árban. Az ékszerekre szánt összegeknél a határ a csillagos ég. Ha valaki egy felbecsülhetetlen értékű ékszerrel szeretné megörvendeztetni kedvesét, akkor valóban sok nulla lesz az esküvői költségvetés végén.

A szakember szerint az egyik legnehezebb feladat a megfelelő helyszín kiválasztása lenne. A legmegfelelőbb a saját repülőtérrel rendelkező Hertelendy kastély lehet, esetleg szóba jöhet még Gödöllő, Füzérradvány, néhány nagy múzeumi épületünk, vagy a Budai vár egyes területei, esetleg a nemzeti gondnokság alatt álló régi kastélyépületek. Sajnos a nagy vendéglétszámmal rendelkező esküvőket kevés helyen tudják csak fogadni.

Egy ilyen színvonalú rendezvényhelyszín bérlése 3-6 millió forintnál indul, ráadásul ez az ár sok esetben még a vendégek szállását sem foglalja magában. Lényeges, hogy legyen szabadtéri helyszín a ceremóniához, legyen a közelben megfelelő vendéglétszámot befogadni képes templom, és arra is figyelni kell, hogy a kilátást ne csúfítsák szocreál épületek.

A Hertelendy kastélyFotó: www.hotel-hertelendy.com


Az exkluzív rendezvényhez exkluzív teríték, étkészlet dukál - ezeket is jellemzően külföldről kellene bérelni. Egy tízfős asztal "felöltöztetése" (azaz a selyem damasztterítők, igényes székek beszerzése) 2-300 ezer forintba is kerülhet, egy igényes dekoráció szintén százezres tétel 10 fős asztalonként. A porcelántányérok, ezüst étkészletek bérlése személyenként tízezres kiadás - egy nagyobb rendezvénynél ezeket szintén külföldről kell beszerezni, ha rendkívül magas minőségben kell gondolkodni. Egy elegáns exkluzív esküvő étkeztetését azonban meg lehet oldani akár több ezres vendéglétszám esetén is, igaz, így a vendégek nem ezüst evőeszközökkel fognak étkezni.

A terem díszítése szintén komoly költségeket jelenthet: Csörnyei Liza hét éves pályafutása alatt előfordult már az is, hogy munkatársaival 13 ezer szál virágból, és 2 mázsa gyümölcsből készített dekorációt. A kulcsszó az egyediség a dekoráció megtervezésében is. Semmilyen sallang, csak a tiszta esztétikai érték műanyagoktól, lufiktól, piros székhuzat masniktól mentesen.

Ilyen körülmények között a vacsora is bajosan jönne ki 40-50 ezer forint alatt (természetesen fejenként); egy nemzetközileg is elismert sztárséf munkadíjára is félre kellene tennünk néhány millió forintot. Az esküvői torta is jelentős tételként szerepel az ilyen típusú esküvőn. Erre is több százezer forintot kell majd kalkulálni.

A násznép és az ifjú pár szállításáról különleges járművek gondoskodnának: egy elegáns helikopter bérlése óránként akár milliós nagyságrendbe is kerülhet, de előfordul, hogy a házasulandók ritka oldsmobillal, vagy egyenesen Ferrarival érkeznének. Ez szintén többmilliós kiadást jelenthet, ráadásul a több luxusautót csak sofőrrel együtt lehet bérelni.

 

Valentino 2011-es menyasszonyi ruhái Fotó: weddingdressx.blogspot.com


A menyasszony esküvő ruhájának ára akár a 10 millió forintot is elérheti. Egy ismert hazai tervező nevével fémjelzett darab mindenképp legalább 600 ezer forintos tétel, de például egy egyedi Valentino, vagy egyéb befutott dizájner öltözet 8-10 millióba is kerülhet. A hozzá tartozó cipő 300 ezer-1 millió forintos költség, a vőlegény és a közeli hozzátartozók, koszorúslányok ruházata szintén százezres, milliós kiadás lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az esküvő megörökítésére is jelentős mennyiségű pénzt illik szánni. Egy igazán jó magyar esküvői fotós jelenleg Magyarországon több mint fél millió forintot kap, míg egy külföldi sztárfotós ennek többszöröséért dolgozik. Természetesen a videós megörökítés sem maradhat alul a színvonalban egy ilyen nagyszabású eseményen. Erre is illik ekkor már százezreket szánni.

Kimondottan megdobhatja egy álomesküvő büdzséjét egy nemzetközi sztárfellépő, aki egy rövidebb koncertet alsóhangon több tízmillió forintért vállal. A vendégek szórakoztatásáról gondoskodó zenekar fellépti díja akár több százezer forint is lehet - természetesen óránként.

Az esküvői előkészületekre is kell számolni jelentősebb összegeket, valamint mindig kalkulálni kell az esküvői utáni bontási, pakolási, takarítási költségekkel is.

Csörnyei Liza lapunknak elmondta: egy ilyen rendezvény biztonságára is milliókat kellene költeni, még akkor is, ha nem közismert emberekről van szó, "mert az esküvő érték, a szerelem ünnepe és mindent meg kell tenni, hogy szép emlék maradjon mindenki emlékezetében."

 

Esküvő 50 méter magasbanFotó: www.dinnerinthesky.hu


Milliók extrém lagzikra

Egyre nagyobb az igény a prémium kategóriás esküvőkre Magyarországon, de az országos átlag 2-3 millió forint körül mozog - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu-nak Herendi Gábor esküvőrendező.


Herendi Gábor Fotó: www.herendigabor.hu

Az idén századik lagzijára készülő szakember leginkább abban hisz: a nagy nap különlegességét nem a befektetett tízmilliók, hanem az egyedi ötletek teszik emlékezetessé.

A manapság egyre divatosabb tematikus esküvőkre persze rengeteg pénzt el lehet költeni. Ilyen például az indiai, a vegetáriánus lagzi, a zöld esküvő (amikor az ifjú pár fát ültet és környezetbarát módon látja vendégül a násznépet), vagy akár a szado-mazo ünnepség, amikor a násznép és az ifjú pár latexruhában vágja fel a halálfejes tortát.

Herendi tapasztalata szerint luxus lehet az, ha egy 50 méter magasra felhúzott "kápolnában" tartják a szertartást, vagy az, ha a menyasszony kérésére Bécsből hozzák a zárt hintót.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm