17 °C Budapest

Így védekezz a Facebook-hiénák ellen: Te is veszélyben lehetsz!

2011. április 18. 14:02

Az internet térnyerésével egyidejűleg több, a meglévő emberi kapcsolatok ápolására és új ismeretségek kötésére alkalmas kommunikációs csatorna nyílt meg, azonban ezzel együtt jár sajnálatos módon a visszaélések számának növekedése is. Sok fogyasztó számol be ugyanis panaszában arról, hogy valamilyen atrocitás érte, érdemes tehát fenntartással kezelni az egyre népszerűbb közösségi portálokat.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez beérkezett panaszokból kiderül, hogy a közösségi oldalakkal kapcsolatban a fogyasztói tudatosságot javítani kell. Sokan ugyanis nem gondolnak bele annak következményeibe, hogy az általuk megosztott képeket és információkat bárki láthatja, olvashatja és azokat nem egyszer elítélendő célokra használják fel.

Ráadásul a felhasználó által publikussá tett személyes adatok szinte egy kattintással megszerezhetőek, amelyek későbbi felhasználását már nem tudjuk nyomon követni. Könnyen sérülhetnek a fogyasztók személyhez fűződő jogai, így például a jóhírnévhez fűződő jog, valamint elképzelhető, hogy közzétett képeinkkel egyéb módon is visszaélnek. Ennek bekövetkezte esetén polgári peres eljárást indíthatunk személyhez fűződő jogaink megsértése miatt. Rágalmazás vagy becsületsértés esetén pedig az elkövető büntetőjogi szankciókkal is számolhat.

További veszélyeket rejt, ha nem járunk el fokozott körültekintéssel az egyes kéretlen körüzenetek kapcsán. Ezek ugyanis jobbára valótlan információkat tartalmaznak, sőt, gyakori hogy annak feladója egy számítógépes bűnöző, akinek az egyetlen célja csupán bankszámla adataink megszerzése és anyagi haszon szerzése a fogyasztók kárára.

Mindezek miatt rendkívül fontos a megelőzés, így a magunkról megadott információk körét mindig a lehető legminimálisabbra szűkítsük. Kerüljük az olyan adatok közzétételét, amely azonosíthatóvá teszi személyünket, így például telefonszámunkat és e-mail címünket ne tegyük közzé, ugyanígy figyelni kell arra, hogy lakcímünket vagy korábbi iskoláinkat ne nevezzük meg. Sohase közöljünk a már említettek miatt ránk vonatkozó pénzügyi adatokat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Gondoljuk meg azt is, hogy milyen képeket teszünk publikussá, hozzászólásaink és véleményünk tartalmát pedig annak tudatában formáljuk, hogy az bármikor nyilvánosságra kerülhet. Sosem tudhatjuk ugyanis, hogy azokat hol látjuk viszont, ez pedig kihatással lehet személyünk mások általi megítélésére. Végül azt sem szabad elfelejteni, hogy a technika vívmányait kihasználva az egyes munkáltatók humán erőforrás specialistái gyakorta tudakozódnak előzetesen az állásra jelentkezőről, annak közösségi oldalát felkutatva.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?