28 °C Budapest

Így védekezz a Facebook-hiénák ellen: Te is veszélyben lehetsz!

2011. április 18. 14:02

Az internet térnyerésével egyidejűleg több, a meglévő emberi kapcsolatok ápolására és új ismeretségek kötésére alkalmas kommunikációs csatorna nyílt meg, azonban ezzel együtt jár sajnálatos módon a visszaélések számának növekedése is. Sok fogyasztó számol be ugyanis panaszában arról, hogy valamilyen atrocitás érte, érdemes tehát fenntartással kezelni az egyre népszerűbb közösségi portálokat.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez beérkezett panaszokból kiderül, hogy a közösségi oldalakkal kapcsolatban a fogyasztói tudatosságot javítani kell. Sokan ugyanis nem gondolnak bele annak következményeibe, hogy az általuk megosztott képeket és információkat bárki láthatja, olvashatja és azokat nem egyszer elítélendő célokra használják fel.

Ráadásul a felhasználó által publikussá tett személyes adatok szinte egy kattintással megszerezhetőek, amelyek későbbi felhasználását már nem tudjuk nyomon követni. Könnyen sérülhetnek a fogyasztók személyhez fűződő jogai, így például a jóhírnévhez fűződő jog, valamint elképzelhető, hogy közzétett képeinkkel egyéb módon is visszaélnek. Ennek bekövetkezte esetén polgári peres eljárást indíthatunk személyhez fűződő jogaink megsértése miatt. Rágalmazás vagy becsületsértés esetén pedig az elkövető büntetőjogi szankciókkal is számolhat.

További veszélyeket rejt, ha nem járunk el fokozott körültekintéssel az egyes kéretlen körüzenetek kapcsán. Ezek ugyanis jobbára valótlan információkat tartalmaznak, sőt, gyakori hogy annak feladója egy számítógépes bűnöző, akinek az egyetlen célja csupán bankszámla adataink megszerzése és anyagi haszon szerzése a fogyasztók kárára.

Mindezek miatt rendkívül fontos a megelőzés, így a magunkról megadott információk körét mindig a lehető legminimálisabbra szűkítsük. Kerüljük az olyan adatok közzétételét, amely azonosíthatóvá teszi személyünket, így például telefonszámunkat és e-mail címünket ne tegyük közzé, ugyanígy figyelni kell arra, hogy lakcímünket vagy korábbi iskoláinkat ne nevezzük meg. Sohase közöljünk a már említettek miatt ránk vonatkozó pénzügyi adatokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gondoljuk meg azt is, hogy milyen képeket teszünk publikussá, hozzászólásaink és véleményünk tartalmát pedig annak tudatában formáljuk, hogy az bármikor nyilvánosságra kerülhet. Sosem tudhatjuk ugyanis, hogy azokat hol látjuk viszont, ez pedig kihatással lehet személyünk mások általi megítélésére. Végül azt sem szabad elfelejteni, hogy a technika vívmányait kihasználva az egyes munkáltatók humán erőforrás specialistái gyakorta tudakozódnak előzetesen az állásra jelentkezőről, annak közösségi oldalát felkutatva.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?