Ne posztold ki hova utazol, mert feltörik a lakásod

2011. április 4. 16:58

A facebook veszélyeire hívják fel a figyelmet szakértők. Véleményük szerint a közösségi portálok felhasználói felelőtlenül sok információt osztanak meg, így tálcán kínálják a lehetőséget a betörésekhez.

Az országban havonta átlagosan 3 ezer betörést regisztrálnak, a legtöbbet évek óta az Észak-alföldi településeken. Bár az elkövetések gyakorisága és az internetes közösségi portálok használata között nem lehet egyértelműen párhuzamot vonni, biztosítási szakemberek mégis veszélyesnek tartják azt a nyilvános információdömpinget, amelyet az internetes oldalakra feltöltenek az emberek - nyilatkozta Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. kommunikációs vezetője.

Különösen veszélyes az utazásokkal, szabadidős programokkal kapcsolatos pontos időpontot és időtartamot, valamint a lakásban készült fotókat közzétenni, mert ezek konkrét ötletet adhatnak a bűnözőknek.

Németh szerint a facebook és más közösségi oldalak tagjai olyan információkat osztanak meg egymással - s gyakorlatilag bárkivel, akit érdekel -, amelyekkel konkrét ötleteket adhatnak a bűnözőknek, például a betörőknek. Sokan ugyanis az internetes portálokon is közzéteszik, hogy utazni, nyaralni, vagy hosszú hétvégére készülnek. Vagyis, huzamosabb ideig üres lesz a lakás, s gyakran még a pontos dátumot is nyilvánosságra hozzák. De egy ártalmatlannak tűnő színházi előadás, vagy buli is jó alkalom a betörőknek, különösen akkor, ha a kiszemelt áldozat mindenkivel megosztotta a programja részleteit.

Legalább ennyire veszélyes az olyan fotók közzététele is, amelyek felismerhető lakásrészleteket tartalmaznak. A felvételeken látható értékek ugyanis felkeltik a bűnözők érdeklődését, s a személyes adatok alapján egy gyakorlott bűnözőnek szinte gyerekjáték beazonosítani a helyszínt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kommunikációs vezető szerint éppen ezért a közösségi portálok túl közlékeny tagjainak különösen fontos egy, az egyéni internetes szokásaikhoz igazított lakásbiztosítást kötniük, különösen, ha utazni készülnek.

 

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18