15 °C Budapest

Facebook-adatlapja miatt nem kapta meg az állást

2011. március 13. 11:02

A közösségi oldalak használatának terjedésével egyre többen esnek abba a hibába, hogy túl sokat árulnak el leendő munkáltatójuknak magukról az állásinterjú előtt. Kényszerűen cenzúráznunk kell adatlapunkat, ha a legjobb képet akarjuk festeni magunkról. Mit rejtsünk el és mit mutassunk meg, ha a legjobb eredményt akarjuk elérni?

Hivatalosan nincs semmilyen szabályzat arra, hogy megnézzük-e egy jelentkező Facebook oldalát, de a modern kommunikáció eszközei olyan lehetőséget adnak a kezünkbe, amit kihagyni nem lehet - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Szekeres Katalin a Manpower Munkaerő-Szervezési Kft. marketing menedzsere. Manpowernél nem nézik meg a közösségi oldalon közzé tett adatainkat a személyes találkozóig, így az első találkozáskor elhangzottak és látottak maradhatnak meghatározók. Ezeket csak kiegészíthetik az interneten talált információk. De persze semmilyen garancia nincs rá, hogy minden munkáltató így tesz.

Amit biztosan megnéznek az a közös ismerősök megléte, akiknél tovább érdeklődhetnek a jelentkezőről. A szabadidős tevékenységeket vagy a személyiség egyéb jellemzőit magánügynek nevezte Szekeres Katalin, így megpróbálják őket nem figyelembe venni a felvételkor.

El kell fogadnunk azonban, hogy nem találnak majd  vonzónak a munkáltatók, ha nem megfelelő adatokat hozunk nyilvánosságra, vagy akár a képeink lógnak ki a megszokottak közül. Elsősorban az dönt a közösségi oldalunk megfelelő tartalmáról, hogy milyen pozíciót pályázunk meg. Egy elemző jellegű, vagy kevés kommunikációt igénylő munkakörre való jelentkezéskor nem előny a kelleténél tartalmasabb adatlap, de akár a túl sok ismerős/barát is hátrányt jelenthet. Ugyanezek az információk viszont egy marketinges munkakörre jelentkező esetében kifejezetten előnyösen mutathatnak. Például a "partyarcok" ilyen munkakörökre felelhetnek meg igazán és nem baj, ha ez a tulajdonságuk kitűnik az adatlapjukon.

Amerikában kevésbé visszafogottabbak a munkáltatók, ott akár már a főiskolai felvételikor is sokkal nagyobb súlyban számíthat a közösségi tartalom. Elterjedésének hála mindenki magánéletéről pontos információja van a felvételiztető tanácsoknak és nem is szégyellik ezeket használni.

Töröld az adataidat, vagy cenzúrázd?


(Forrás: Facebook)

Sok esetben jobb, ha semmilyen információt nem lehet rólunk találni, mintha akárcsak egyetlen kellemetlen bejegyzést is talál az utánunk érdeklődő munkaadó. Ha nem tudjuk vagy akarjuk karbantartani közösségi oldalunkat, akkor rejtsük el a kíváncsi szemek elől!

Le az alkalmazásokkal!

Nagyon nem mutat jól egy pályázó Facebook oldalán, ha az akár játékok, akár más alkalmazások által generált üzeneteket tartalmaznak. Kerüljük ezeket, vagy ha nem tudjuk kihagyni napi internetes életükből, akkor tiltsuk le az alkalmazások üzeneteit lapunkon!
Ne hangoljuk le jövendő munkáltatóinkat a"Mónika talált két elárvult kiscicát a farmján" üzenettel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Like, vagy nem Like?

Olvasott oldalak, videók linkek megosztása kétirányú fegyver. Jól és rosszul is elsülhet. Ne like-oljunk támadó, obszcén vagy csak egy szűk rétegnek vicces dolgot. A túl sok szakmai tartalom is zavaró lehet. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a szakmai és a magánjellegű tartalom között. Nem lehet előre kitalálni, hogy mi tetszik majd a legjobban a leendő főnökünknek, de egyensúlyt tartva nem ezen fog elúszni a felvételünk.
A szeretett tevékenységek, filmek, újságok, zenék elárulják a személyiségünket. Nem kell ezeket elrejteni csak csempésszünk bele komoly tartalmat is. Látszódnia kell viszont a valódi érdeklődésünknek.

Egy kép ezer szó helyett

A feltöltött képeinken is ellehet csúszni, az önéletrajzban betett öltöny és nyakkendőnek nem kell itt is megjelennie, de nem is szerencsés, ha olyan nem kívánt helyzetben látnak minket munkáltatóink, amit csak a legszűkebb baráti körnek szántunk.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?