21 °C Budapest

Facebook-adatlapja miatt nem kapta meg az állást

2011. március 13. 11:02

A közösségi oldalak használatának terjedésével egyre többen esnek abba a hibába, hogy túl sokat árulnak el leendő munkáltatójuknak magukról az állásinterjú előtt. Kényszerűen cenzúráznunk kell adatlapunkat, ha a legjobb képet akarjuk festeni magunkról. Mit rejtsünk el és mit mutassunk meg, ha a legjobb eredményt akarjuk elérni?

Hivatalosan nincs semmilyen szabályzat arra, hogy megnézzük-e egy jelentkező Facebook oldalát, de a modern kommunikáció eszközei olyan lehetőséget adnak a kezünkbe, amit kihagyni nem lehet - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Szekeres Katalin a Manpower Munkaerő-Szervezési Kft. marketing menedzsere. Manpowernél nem nézik meg a közösségi oldalon közzé tett adatainkat a személyes találkozóig, így az első találkozáskor elhangzottak és látottak maradhatnak meghatározók. Ezeket csak kiegészíthetik az interneten talált információk. De persze semmilyen garancia nincs rá, hogy minden munkáltató így tesz.

Amit biztosan megnéznek az a közös ismerősök megléte, akiknél tovább érdeklődhetnek a jelentkezőről. A szabadidős tevékenységeket vagy a személyiség egyéb jellemzőit magánügynek nevezte Szekeres Katalin, így megpróbálják őket nem figyelembe venni a felvételkor.

El kell fogadnunk azonban, hogy nem találnak majd  vonzónak a munkáltatók, ha nem megfelelő adatokat hozunk nyilvánosságra, vagy akár a képeink lógnak ki a megszokottak közül. Elsősorban az dönt a közösségi oldalunk megfelelő tartalmáról, hogy milyen pozíciót pályázunk meg. Egy elemző jellegű, vagy kevés kommunikációt igénylő munkakörre való jelentkezéskor nem előny a kelleténél tartalmasabb adatlap, de akár a túl sok ismerős/barát is hátrányt jelenthet. Ugyanezek az információk viszont egy marketinges munkakörre jelentkező esetében kifejezetten előnyösen mutathatnak. Például a "partyarcok" ilyen munkakörökre felelhetnek meg igazán és nem baj, ha ez a tulajdonságuk kitűnik az adatlapjukon.

Amerikában kevésbé visszafogottabbak a munkáltatók, ott akár már a főiskolai felvételikor is sokkal nagyobb súlyban számíthat a közösségi tartalom. Elterjedésének hála mindenki magánéletéről pontos információja van a felvételiztető tanácsoknak és nem is szégyellik ezeket használni.

Töröld az adataidat, vagy cenzúrázd?


(Forrás: Facebook)

Sok esetben jobb, ha semmilyen információt nem lehet rólunk találni, mintha akárcsak egyetlen kellemetlen bejegyzést is talál az utánunk érdeklődő munkaadó. Ha nem tudjuk vagy akarjuk karbantartani közösségi oldalunkat, akkor rejtsük el a kíváncsi szemek elől!

Le az alkalmazásokkal!

Nagyon nem mutat jól egy pályázó Facebook oldalán, ha az akár játékok, akár más alkalmazások által generált üzeneteket tartalmaznak. Kerüljük ezeket, vagy ha nem tudjuk kihagyni napi internetes életükből, akkor tiltsuk le az alkalmazások üzeneteit lapunkon!
Ne hangoljuk le jövendő munkáltatóinkat a"Mónika talált két elárvult kiscicát a farmján" üzenettel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Like, vagy nem Like?

Olvasott oldalak, videók linkek megosztása kétirányú fegyver. Jól és rosszul is elsülhet. Ne like-oljunk támadó, obszcén vagy csak egy szűk rétegnek vicces dolgot. A túl sok szakmai tartalom is zavaró lehet. Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a szakmai és a magánjellegű tartalom között. Nem lehet előre kitalálni, hogy mi tetszik majd a legjobban a leendő főnökünknek, de egyensúlyt tartva nem ezen fog elúszni a felvételünk.
A szeretett tevékenységek, filmek, újságok, zenék elárulják a személyiségünket. Nem kell ezeket elrejteni csak csempésszünk bele komoly tartalmat is. Látszódnia kell viszont a valódi érdeklődésünknek.

Egy kép ezer szó helyett

A feltöltött képeinken is ellehet csúszni, az önéletrajzban betett öltöny és nyakkendőnek nem kell itt is megjelennie, de nem is szerencsés, ha olyan nem kívánt helyzetben látnak minket munkáltatóink, amit csak a legszűkebb baráti körnek szántunk.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?