15 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik a leglustább ország...

Pénzcentrum
2011. április 17. 15:02

Az OECD kétévente elkészülő társadalmi kitekintője szerint az OECD országok átlagában 1,4 százalékponttal vetette vissza a foglalkoztatást a válság, de a legrosszabb a helyzet Izlandon, Írországban és Spanyolországban, ahol a visszaesés 6 százalékpont körüli, míg Lengyelországban ezzel szemben 2,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatás. Az OECD külön fejezetet szentelt ezúttal annak vizsgálatára is, mely országokban a legelfoglaltabbak az emberek. Eszerint a fizetett és fizetetlen munkák és tanulás figyelembe vételével a mexikóiak dolgoznak a legtöbbet egy nap, tíz órát, míg a sor végén a belgák állnak.

Immár hatodszorra adja ki Society at a Glance című kiadványát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) ezúttal négy új taggal kibővülve, és külön fejezetet szentelve a nem fizetett munka felmérésére.

Az OECD szerint a családok jelentős időt töltenek olyan nem fizetett munkát jelentő tevékenységekkel, mint a főzés, takarítás, gyermeknevelés. Ezek a tevékenységek növelik a teljes fogyasztást és implicit jövedelmet reprezentálnak. Az egyes országok iparosodásával ezen tevékenységek jó része piaci szolgáltatássá válik, és a családok megvásárolják azt. Az egy főre jutó jövedelem vizsgálatához, hogy ez a mérőszám ne legyen alulbecsült, a nem fizetett munkákat is be kell számítani. Másrészt ez a fejlődő és fejlett országok közti egyenlőtlenségek csökkentése miatt is fontos. Az OECD országok átlagában az emberek 3,4 órát töltenek nem fizetett munkával egy 24 órás napon belül, ami a napjuk 14%-át teszi ki.

A legtöbb időt nem fizetett munkával a mexikóiak töltik, míg a távol-keleti országokban, például Japánban, Kínában és Koreában ennek mindössze fele jut ilyen tevékenységekre.

 


Legyen az fizetett vagy nem fizetett munka, az emberek átlagosan idejük harmadát áldozzák ezekre (a teljes napba az alvással töltött idő is beleszámít). Ez alapján a munkával töltött idő Nyugat-Európában a legkevesebb, míg Japánban és Mexikóban dolgoznak a legtöbbet, akár napi 9-10 órát. A számításba beszámítanak a hétvégék és az ünnepek, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek is.

 


Az OECD jelentéséből kiderül, a foglalkoztatási ráta a válság során átlagosan 1,4 százalékponttal esett vissza, legjobban az olyan súlyos válságba került országban, mint Izland és Írország, illetve Spanyolország. Néhány országban a ráta pozitív irányba változott 2007-2009 között, a nagy feltörekvő országokat tömörítő BRICS-ben (Brazília, Oroszország, India, Kína és immár Dél-Afrika) is eltérően alakultak a foglalkoztatási folyamatok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


Ugyanebben az időszakban, vagyis 2007 és 2009 között a munkanélküliség a legtöbb OECD országokban nőtt, átlagosan 2,1 százalékponttal. A jelentés megállapítja, a foglalkoztatási helyzet romlása a fiatalkorúakat különösen rosszul érintette. Minden vizsgált országban magasabb volt ugyanis a munkanélküliség a 15-24 éves korosztály körében.

 

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem