18 °C Budapest

Sosem találnád ki, melyik a leglustább ország...

Pénzcentrum
2011. április 17. 15:02

Az OECD kétévente elkészülő társadalmi kitekintője szerint az OECD országok átlagában 1,4 százalékponttal vetette vissza a foglalkoztatást a válság, de a legrosszabb a helyzet Izlandon, Írországban és Spanyolországban, ahol a visszaesés 6 százalékpont körüli, míg Lengyelországban ezzel szemben 2,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatás. Az OECD külön fejezetet szentelt ezúttal annak vizsgálatára is, mely országokban a legelfoglaltabbak az emberek. Eszerint a fizetett és fizetetlen munkák és tanulás figyelembe vételével a mexikóiak dolgoznak a legtöbbet egy nap, tíz órát, míg a sor végén a belgák állnak.

Immár hatodszorra adja ki Society at a Glance című kiadványát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) ezúttal négy új taggal kibővülve, és külön fejezetet szentelve a nem fizetett munka felmérésére.

Az OECD szerint a családok jelentős időt töltenek olyan nem fizetett munkát jelentő tevékenységekkel, mint a főzés, takarítás, gyermeknevelés. Ezek a tevékenységek növelik a teljes fogyasztást és implicit jövedelmet reprezentálnak. Az egyes országok iparosodásával ezen tevékenységek jó része piaci szolgáltatássá válik, és a családok megvásárolják azt. Az egy főre jutó jövedelem vizsgálatához, hogy ez a mérőszám ne legyen alulbecsült, a nem fizetett munkákat is be kell számítani. Másrészt ez a fejlődő és fejlett országok közti egyenlőtlenségek csökkentése miatt is fontos. Az OECD országok átlagában az emberek 3,4 órát töltenek nem fizetett munkával egy 24 órás napon belül, ami a napjuk 14%-át teszi ki.

A legtöbb időt nem fizetett munkával a mexikóiak töltik, míg a távol-keleti országokban, például Japánban, Kínában és Koreában ennek mindössze fele jut ilyen tevékenységekre.

 


Legyen az fizetett vagy nem fizetett munka, az emberek átlagosan idejük harmadát áldozzák ezekre (a teljes napba az alvással töltött idő is beleszámít). Ez alapján a munkával töltött idő Nyugat-Európában a legkevesebb, míg Japánban és Mexikóban dolgoznak a legtöbbet, akár napi 9-10 órát. A számításba beszámítanak a hétvégék és az ünnepek, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek is.

 


Az OECD jelentéséből kiderül, a foglalkoztatási ráta a válság során átlagosan 1,4 százalékponttal esett vissza, legjobban az olyan súlyos válságba került országban, mint Izland és Írország, illetve Spanyolország. Néhány országban a ráta pozitív irányba változott 2007-2009 között, a nagy feltörekvő országokat tömörítő BRICS-ben (Brazília, Oroszország, India, Kína és immár Dél-Afrika) is eltérően alakultak a foglalkoztatási folyamatok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 


Ugyanebben az időszakban, vagyis 2007 és 2009 között a munkanélküliség a legtöbb OECD országokban nőtt, átlagosan 2,1 százalékponttal. A jelentés megállapítja, a foglalkoztatási helyzet romlása a fiatalkorúakat különösen rosszul érintette. Minden vizsgált országban magasabb volt ugyanis a munkanélküliség a 15-24 éves korosztály körében.

 

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?