Hamar csomagol a pasi, ha pénzről van szó

2011. március 19. 16:02

Egy friss, a pályakezdőkről szóló kutatás szerint a férfiak a pénzkereset és a karrier érdekében szívesebben változtatnak lakhelyet, mint a nők. Az országon belül továbbra is Budapest és Közép-Magyarország vezeti az állásvadászok népszerűségi listáját, de ezeket szorosan követi a Nyugat-Dunántúl is. A Munkáltatói Márka Kutatásban megkérdezett 8000 pályakezdő mobilitási hajlandósága nemcsak a korábbi évekhez képest mutat javulást, de a fiatalok szívesebben mozdulnának a tapasztalt álláskeresőkhöz képest is.

Az Aon Hewitt, az AIESEC Magyarország és a Figyelő kutatásából - melyben összesen 8000 diplomás pályakezdőt, közöttük 5 ezer nőt és 3 ezer férfit kérdeztek meg - kiderül, hogy a nők több, mint fele (58%), míg a férfiak kétharmada (68%) külföldön is szívesen vállalna munkát. Habár a nők 18 százaléka, míg a férfiak akár 27 százaléka el tudja képzelni, hogy 3 évnél hosszabb időre külföldre költözzön, a nők 42 százaléka, míg a férfiaknak 32 százaléka nem tervez egyáltalán külföldi munkavállalást. A két nem közti különbség egyébként nem számottevő rövidtávon: néhány hónapra, de maximum 3 évre körülbelül ugyanannyi férfi, mint nő tervez külföldi munkavégzést.

 

(Forrás: Aon Hewitt, AIESEC Magyarország, Figyelő)

Belföldön is sokkal kevésbé mobilak a nők: az erősebbik nem képviselői néhány százalékkal magasabb arányban lennének hajlandóak költözni egy jobb munkalehetőségért. Közép-Magyarországnak van a legnagyobb mágnes hatása: a fiatalok 82 százaléka szívesen dolgozna Budapesten vagy környékén. Ezt követi a nyugat-dunántúli (35%) és a közép-dunántúli (30%) régió, míg a Nyugat-Dunántúl vonzereje az átlagnál is erősebb a férfiak szemében (42 százalékuk szívesen dolgozna ott).

 

(Forrás: Aon Hewitt, AIESEC Magyarország, Figyelő)

A kutatás rávilágít arra is, hogy szakmákon belül is vannak különbségek a mobilitási hajlandóságban: a megkérdezett diplomás pályakezdők válaszaiból az derült ki, hogy a műszaki végzettségűek szívesebben költöznek egy munka miatt, mint például a könyvelők vagy az auditorok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatás kitér a friss és a már régebben diplomázottak közötti álláskeresési és mobilitási különbségekre is. Az összehasonlításból kiderül, hogy a tapasztaltak tudatosabbak és a fejükben határozottabb kép él arról, hogy milyen a számukra ideális állás. A tapasztalattal rendelkezők már nem utaznának annyit egy munka kedvéért, mint a pályakezdők: a frissdiplomások mobilitási hajlandóságát ugyan nem közelítik meg, de az átlagosnál így is mobilabbnak bizonyultak a tapasztalattal rendelkező diplomások, mint a középfokú végzettségűek. 

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?