21 °C Budapest

Ezek a legtutibb munkahelyek Magyarországon

2011. március 6. 09:02

Kihirdették azon cégek listáját, melyek a legjobb választást jelenthetik a pályakezdőknek álláskeresés esetén. A listán szereplő győztes vállalatok a fizetés vonzósága mellett a hírnév és a sikeresség tekintetében térnek el leginkább társaiktól. Ám ha arról van szó, hogy általában milyen szempontok szerint választ munkahelyet a legújabb diplomás nemzedék, sokkal inkább előtérbe kerül a szakmai fejlődés, a csapatmunka valamint az életvitel egyensúlya. A kutatásból kiderült az is, hogy a pályaválasztók körében a vállalatok márkanevének értéke továbbra is egyértelmű húzóerő.

A Figyelő, az Aon Hewitt és az AIESEC Magyarország Munkáltatói Márka Kutatásából kiderül, hogy hol érdemes elkezdeni egy pályakezdőnek a karrierjét. A kutatás célja az volt, hogy az egyetemeken és főiskolákon tanulók, továbbá a pályakezdők és a már több éves munkatapasztalattal rendelkezők munkaerőpiacról alkotott véleményét feltérképezze. A kérdőíveket 33 ezren töltötték ki, köztük 8 ezer diplomás pályakezdő, akik több, mint 230 vállalatot értékeltek: pontos képet adtak a vállalatok ismertségéről, vonzóságáról és megkülönböztető jellemzőikről, munkaerő-piaci versenytársaikról, továbbá versenyelőnyeikről és egyedi vonásaikról.

A diplomás pályakezdők véleménye alapján jött létre a számukra leginkább csábító öt Legvonzóbb Vállalat listája, mely azt mutatja, hogy mely vállalatoknál tudják leginkább elképzelni a jövőjüket. A Legvonzóbb Vállalat lista alapján a pályakezdők szemében az Audi, a Mol, a Nestlé, a L'Oreal és a Mercedes az a munkahely, ahol a legszívesebben elkezdenék felnőtt életüket.

 


A kutatás eredményei alapján összeállított fő rangsor, a KarrierStart Top Vállalatok listája a pályakezdők szimpátiája mellett a cégek által biztosított valós lehetőségeket is figyelembe vette az értékelésnél és az eredményeket a legnépszerűbb nyolc szakmai területre vonatkozóan mutatja meg (egészségügy, értékesítés, informatika, könyvvizsgálat, logisztika, marketing, műszaki és pénzügy). A felmérés alapján a legjobbak közé tartozik a Teva Gyógyszergyár, a Coca-Cola, a Hewlett Packard, az Ernst&Young, az Audi, a Bosh és a MOL - az egyes szakmák végzőseinek leginkább ezeket a cégeket érdemes megcélozniuk az eredmények alapján.

 


Az összeállításból kiderül, hogy a vonzó fizetést és a megbízhatóságot tartják leginkább szem előtt a munkahelyválasztáskor az utolsó éves hallgatók és a frissen végzettek egyaránt, ám a javadalmazás és a stabilitás egyben a legmegosztóbb kategóriává válnak a vállalatok osztályozása során. A felmérés eredményei közül kiemelhető, hogy egyes iparágak vállalatait tipikusan "büntették" a pályakezdők: kiszorultak a korábban jóval populárisabb hipermarketek és kereskedelmi láncok, csakúgy mint a bankszektor képviselői és a biztosítótársaságok. A kutatásból kiderült az is, hogy a listákat vezető cégek részben máshova helyezik a képzés hangsúlyait az országos átlaghoz képest. A számítástechnikai, valamint kommunikációs és prezentációs készségek fejlesztése például egyik győztes vállalatnál sem szerepelt a három legfontosabb képzési terület között. Jellemző, hogy a topvállalatok körében nagyobb arányban véglegesítik a gyakornokokat, mint az országos átlag (50, illetve 35 százalék). Ennek oka lehet, hogy ezeknél a cégeknél alaposabb a jelentkezők szűrése, másrészt az átlagban olyan cégek is benne vannak, akik a gyakornokokra folyamatosan cserélhető, olcsó munkaerőként tekintenek.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Történetének legnagyobb bónuszait fizeti ki az Audi: másfél havi bérnek megfelelő bónuszt kapnak kézhez a győri üzemben dolgozók (is) májusban.

Az Audi 42 ezer németországi alkalmazottjának átlagosan 6.513 euró, az átlagkereset másfélszeresének megfelelő jutalmat fizet 2010-es eredményéből. A jutalomalap összesen 277 millió eurót tesz ki.

Hasonlóképpen nagyjából másfél havi bérnek megfelelő jutalmat fizet az Audi brüsszeli és győri üzemei alkalmazottainak is.

"Az Audi Hungaria Kft. munkatársai május elején kapják kézhez a másfél havi fizetésnek megfelelő pénzjutalmat" - mondta a kisalfold.hu-nak Czechmeister Mónika.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?