25 °C Budapest

Közeledik az adóbevallás határideje: erre figyelj

Pénzcentrum
2011. március 25. 13:02

Még közel két hónap maradt az személyi jövedelemadó bevallás határidejéig, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal még 3,5 millió darabot vár. Eddig több mint félmillióan kértek visszaigénylést, 40 milliárd forint összegben. A szuperbruttósítás nehezíti az adózók helyzetét, a NAV hamarosan segít egy tájékoztatóval.

A tavalyi évről szóló, 1053-as személyi jövedelemadó bevallást a hét közepéig mintegy egymillió 38 ezer darab bevallás érkezett be az állami adóhatósághoz - tájékoztat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A statisztikai adatok alapján az adóhatóság a tavalyi adóévről mintegy 4,5 millió magánszemélytől vár bevallást, és az előző évek adatai szerint ebből 700 ezer dolgozónak készítik el munkahelyén a számadást, vagyis a munkáltatói adó-megállapítást. Több mint 281 ezren kérték fel az adóhivatalt az egyszerűsített adóbevallás elkészítésére, nekik sem nem kell bajlódni a papírokkal, kitölti helyettük a NAV. Eddig mintegy 525 ezren kértek visszaigénylést a bevallásuk alapján, közel 40 milliárd forint összegben, az érintettek több mint fele már hozzá is jutott a pénzéhez, összesen 19 milliárdot utalt ki a NAV.

A szuperbruttósítás
A szuperbruttósítás lényege, hogy az adó alapját úgy kell meghatározni, hogy az összevonás alá eső jövedelmet meg kell szorozni 1,27-tel. Bonyolítja a helyzetet, hogy vannak olyan, adóterhet nem viselő járandóságok, mint például a nyugdíj, amelyek beleszámítnak az összevont jövedelembe, de adóalapkiegészítést nem kell fizetni rájuk, így változatlan összegben kell beszámítani az adóalapba.

Tavaly jelentősen változott a személyi jövedelemadózás, és az új szabályok növelik a hibázás lehetőségét. Idén először tűnik fel a bevalláson a szuperbruttósításként elhíresült úgynevezett adóalap-kiegészítés. Érdemes figyelni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapját (www.nav.gov.hu), mert a napokban jelenik meg egy példákkal kiegészített tájékoztató a szuperbruttóval kapcsolatos számítások elvégzéséhez.

További fejtörést okozhat, ha az adózónak olyan jövedelme volt, amit az igazolt bevételek és költségek alapján határoz meg, vannak ugyanis olyan esetek ahol a jövedelem teljes egészére, és van hogy csak a 78 százalékára kell számolni az adóalapkiegészítést. Változott a korábbi években megismert adótábla is tavaly: a 18 százalékos adókulcs 17 százalékra csökkent, amit 5 millió forintig lehet alkalmazni, az afeletti részre 32 százalék az adó.
Hihetetlennek tűnik, de még mindig a bevallás főlapján követik el a legtöbb hibát, általában azzal, hogy nem írják alá. Gyakran tüntetnek fel téves adóazonosítót, például a férj adóazonosítóját írja a be a feleség, vagy elírnak egy számot. Ilyenkor a bevallás sajnos hibásnak minősül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletes a kitöltése.

Sokszor előfordul az is, hogy nem jelölik meg a bevallás főlapján, ha a visszaigényelhető összeget vissza szeretnék kérni az adózók. Ez nem kimondottan hiba, de utóbb csak külön átvezetési nyomtatvány kitöltésével juthat az adózó a pénzéhez, amit elkerülhetne, ha a bevallásán jelezné, hogy visszautaltatná az összeget. Érdemes figyelni rá, hogy a kifizető által levont adóelőleget a megfelelő, hasonlóan elnevezett sorba írják az adózók, ne adókötelezettségként tüntessék fel, ellenkező esetben ugyanis fizetniük kell.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyakran előfordul, hogy az adózó kéri a munkáltatótól az adómegállapítást, és utóbb beadja a 1053-as bevallását is, de erről nem értesíti a munkaadóját. Ilyenkor felesleges procedúrának teszi ki magát, mert adóvizsgálattal kell megállapítani, melyik "bevallás" az érvényes. Az egyszerűsített bevallásnál sokan rossz e-mail címet adnak meg, vagy olyat, amit pár hónap múlva már nem is használnak, erre is érdemes figyelni.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?