11 °C Budapest

22 ezren keresték a kormányablakokat egy hónap alatt

MTI
2011. február 4. 16:02

Januárban 22.638 ügyben fordultak a kormányablakokhoz az állampolgárok; a legnagyobb érdeklődés a pénzügyi támogatások igényléséhez, valamint az aktuális kormányzati intézkedésekhez kapcsolódó ügyekben mutatkozott - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkársága.

Január 3-án nyitottak meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodái, a kormányablakok, amelyek munkanapokon reggel 8 órától este 8 óráig tartanak nyitva. A januári statisztikai adatok az állampolgárok kiemelt érdeklődését jelzik. Az év első hónapjában összesen 21.459 ügyfél fordult a kormányablakokhoz, az ügyfélszolgálatos munkatársak 22.638 ügyben nyújtottak segítséget. Legtöbben, 1620-an a nyíregyházai irodát keresték fel.

Az állampolgárok csaknem fele általános ügyekben kért tájékoztatást, míg a többi esetben a megkeresés valamely konkrét ügykörhöz kapcsolódott. A legtöbb ügyintézés az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, a terhességi gyermekágyi segélyt, a gyedet, a családtámogatási ellátásokat és az elektronikus tulajdoni lap másolatának letöltését érinti. A legnépszerűbb ügytípus (2371 megkereséssel) az ügyfélkapu létesítése volt.

Az ügyfélszolgálati munkatársak tapasztalatai szerint az állampolgárok olyan, nem az ügyfélszolgálatok hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatban is a kormányablakokhoz fordulnak, mint a szociális segélyezés, a nagycsaládosok gázár-támogatása, a nyugdíjváltozással kapcsolatos kérdések, a személyi jövedelemről szóló adóbevallás leadása, vagy tájékozódás az adókedvezményre jogosultságról. Az integrált kormányzati ügyfélszolgálati iroda munkatársai ezekben a kérdésekben is átfogó tájékoztatást nyújtanak - olvasható a közleményben.
Az államtitkárság folyamatosan bővíti nemcsak az ügyfélszolgálati irodákban intézhető ügyek, hanem a kormányablakok helyszíneinek számát is. A kormány célja, hogy 2013. végére az egyablakos ügyintézés minél több ügykörben megkönnyítse az állampolgárok életét .

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?