18 °C Budapest

Milliárdos károk, különadó: kemény évet zárt a Groupama Garancia

Pénzcentrum
2011. február 24. 16:52

A biztosítási szektor átlagánál magasabb megtérülés mellett 3,5 milliárd forint adózott eredménnyel zárta 2010-et a Groupama Garancia Biztosító az éves profitját 3,8 milliárd forinttal terhelő különadó ellenére. 2011-ben a társaság várakozásai szerint javulhat a háztartások megtakarítási helyzete, ennek köszönhetően a hazai életbiztosítási piac díjbevétele 5%-kal bővülhet, a nem-életbiztosítások területén azonban stagnálással számolnak. A harmadik legnagyobb hazai biztosító egy budapesti sajtótájékoztatón értékelte ma a rendkívül nehéznek bizonyult 2010-es évet.

A magyar biztosítási piac 2010-ben mutatott 1,6%-os díjbevétel-növekedése megfelel a biztosító várakozásainak, igaz, az életbiztosítások területén kisebb növekedésre, a nem-életbiztosításokban pedig kisebb visszaesésre számított a biztosító. Különösen a nem-életbiztosításokban szembesültek nagy kihívásokkal a piac szereplői, a társaság például a május-júniusi árvíz- és viharkárok 7,3 milliárdos kárkifizetést jelentettek. Emiatt és többek között a mezőgazdasági kárügyek következtében 2010 egészében 30%-kal magasabb kárkifizetést teljesített a biztosító, mint egy évvel korábban - ismertette a biztosító mai sajtótájékoztatóján Yann Ménétrier vezérigazgató.

 


A 2010-es év másik nagy terheként a társaság üzleti tervezését megnehezítő különadót említette a szakember, mely a társaság számára tavaly 3,756 milliárd forintos terhet jelentett. 2010-ben ugyanakkor a piaci átlagnál 3,3 százalékponttal nagyobb ütemben, 4,9%-kal tudta emelni díjbevételét a biztosító, ennek is köszönhetően a magyar számviteli szabályok szerint 3,5 milliárd forintos eredménnyel zárta a 2010-es évet, szemben az egy évvel korábbi 10,7 milliárd forinttal. A 2009-es, fúzióhoz kapcsolódó és a 2010-es különadóból származó egyszeri tételektől eltekintve a tavalyelőtti 7,6 milliárd forintról 6,5 milliárd forintra csökkent a biztosító adózott eredménye.

A 2010-es év az életbiztosítási üzletágban hozott nagyobb eredményeket a biztosító számára, a saját hálózatban elért teljesítményt pedig kiemelkedő sikerként értékeli a társaság. A biztosító egyszeri díjas termékei járultak hozzá leginkább az élet üzletág növekedéséhez, az erős piaci versennyel jellemezhető nem-élet üzletágban viszont a piachoz hasonlóan csökkent a biztosító díjbevétele. A lakásbiztosítások területén a szűkülő piacon szinten tartotta állományát a cég, a kkv-szektorban viszont dinamikus növekedést ért el a vagyon- és felelősségbiztosítások sikerének köszönhetően.

 


Csonka István, a biztosító értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese a hosszú távú öngondoskodás jelentőségét hangsúlyozta a sajtótájékoztatón. Ehhez kapcsolódóan 2011 tavaszán új nyugdíjprogrammal lép a piacra a társaság, melynek keretében kétezer fős üzletkötői hálózattal személyesen keresik fel az ügyfeleket, testre szabott megoldást kínálva nekik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Új termékeik között az idei évtől családi balesetbiztosítás, életszínvonal biztosítás (az OTP lakossági folyószámlájáházo) és új unit-linked életbiztosítások is megtalálhatók. A nem-életbiztosítások területén a tavaly megkezdett garantált szolgáltatásokat szeretnék kiterjeszteni (mindenfajta kárbejelentéshez szolgáltatási garanciát vállalnak), és bővítenék a kkv-k számára kialakított termékkörüket is. Mindezek értékesítéséhez az OTP mint stratégiai partner 400 fiókján túl 156 saját fiók és több mint 2000 üzletkötő áll a biztosító rendelkezésére.

Március 22-én kerül megrendezésre a Portfolio.hu Biztosítási Konferenciája, melynek Csonka István, a Groupama Garancia értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettese is meghívott előadója. Regisztráljon Ön is az eseményre!

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?