21 °C Budapest

Elkezdődött: megvonták a cafetériát

2011. február 14. 18:02

Körlevelet kaptak a miskolci önkormányzati intézmények, miszerint nem lehet kifizetni a béren kívüli juttatásokat (cafeteria, gépkocsi-átalány). A Borsod Online információi szerint van, aki több ezer forinttól esik el így.

A lap megkérdezte a miskolci önkormányzatot, hogy ennek mi az oka, kiket érint pontosan. Kérdezték továbbá, hogy megkapják-e valamikor a dolgozók az így elmaradt összeget.

"Az úgynevezett munkáltatói döntésen alapuló bérelem kifizetését 1992 óta alkalmazza az önkormányzat. Akkor nagyobb béremelésre volt lehetősége a városnak, de nem tudták minden dolgozó bérét megemelni, így az a döntés született, hogy az így keletkezett bérmaradványt az intézmények megkapják, és dönthettek arról, hogy béren kívüli juttatásként a dolgozók között szétosztják" - válaszolt Dobos Tímea sajtószóvivő. Már 1998-ban is felmerült az önkormányzat részéről, hogy ezt megszünteti, de végül nem nyúltak hozzá.

Csupán adható

Mára olyan helyzetbe került az önkormányzat - magyarázta a szóvivő, hogy döntenie kell: a meglévő munkahelyek megtartása mellett milyen költségcsökkentést hajtson végre a működés biztosítása érdekében. Ezért döntött a keresetkiegészítés ezen formája megszüntetése mellett.

Dobos Tímea megjegyezte, ez nem kötelező kifizetés, csupán adható. Elmondása szerint a keresetkiegészítés lehetőségének visszavonása dolgozónként bruttó 500, 1500 forintot jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ez a helyzet cafetériával is. Ebben eltérő az intézményi gyakorlat, sok intézmény ugyanis nem is ad a dolgozójának cafetériát, mióta a személyi jövedelemadó változása miatt 25% adó terheli. 2010-ben a munkáltatói személyi jövedelemadó 63 millió forint volt és ennek döntő része a cafetériához kapcsolódott" - fogalmazott a szóvivő.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?