17 °C Budapest

Elkezdődött: megvonták a cafetériát

2011. február 14. 18:02

Körlevelet kaptak a miskolci önkormányzati intézmények, miszerint nem lehet kifizetni a béren kívüli juttatásokat (cafeteria, gépkocsi-átalány). A Borsod Online információi szerint van, aki több ezer forinttól esik el így.

A lap megkérdezte a miskolci önkormányzatot, hogy ennek mi az oka, kiket érint pontosan. Kérdezték továbbá, hogy megkapják-e valamikor a dolgozók az így elmaradt összeget.

"Az úgynevezett munkáltatói döntésen alapuló bérelem kifizetését 1992 óta alkalmazza az önkormányzat. Akkor nagyobb béremelésre volt lehetősége a városnak, de nem tudták minden dolgozó bérét megemelni, így az a döntés született, hogy az így keletkezett bérmaradványt az intézmények megkapják, és dönthettek arról, hogy béren kívüli juttatásként a dolgozók között szétosztják" - válaszolt Dobos Tímea sajtószóvivő. Már 1998-ban is felmerült az önkormányzat részéről, hogy ezt megszünteti, de végül nem nyúltak hozzá.

Csupán adható

Mára olyan helyzetbe került az önkormányzat - magyarázta a szóvivő, hogy döntenie kell: a meglévő munkahelyek megtartása mellett milyen költségcsökkentést hajtson végre a működés biztosítása érdekében. Ezért döntött a keresetkiegészítés ezen formája megszüntetése mellett.

Dobos Tímea megjegyezte, ez nem kötelező kifizetés, csupán adható. Elmondása szerint a keresetkiegészítés lehetőségének visszavonása dolgozónként bruttó 500, 1500 forintot jelent.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ez a helyzet cafetériával is. Ebben eltérő az intézményi gyakorlat, sok intézmény ugyanis nem is ad a dolgozójának cafetériát, mióta a személyi jövedelemadó változása miatt 25% adó terheli. 2010-ben a munkáltatói személyi jövedelemadó 63 millió forint volt és ennek döntő része a cafetériához kapcsolódott" - fogalmazott a szóvivő.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?