24 °C Budapest

Így adózunk jövőre! Fontos változások 2011-ben

2010. december 27. 12:02

A januártól életbe lépő adóváltozások mind a vállalati szektort, mind a lakosságot érintik. Megváltoznak a legfontosabb adókulcsok; a vállalati adóteher 10%-ra, a magánszemélyek jövedelemadója fokozatosan 16%-ra csökken - összegezte Hegedüs Sándor az RSM DTM adópartnere.

Az átfogó adóreform elmaradt 2010-ben, de számos fontos változás érinti mind a magánszemélyeket mind a vállalkozásokat.

Magánszemélyek: 16%-os szja, családi adóalap-kedvezmény

A személyi jövedelemadó esetében a legnagyobb módosítás az adókulcs 16%-ra való csökkentése. Az általános adókulcs bevezetése mögött azonban a gyakorlatban eltérő mértékű adóztatás húzódik meg. Míg az ún. külön adózó jövedelmek legtöbbje esetén a 16%-os kulcs már 2011. január 1-től érvényes lesz - ilyenek többek között a kamatjövedelem, az osztalék jövedelem, vagy a tőzsdei árfolyamnyereség - addig az ún. összevonandó jövedelmek esetén a módosított adóalap miatt az effektív adókulcs csak fokozatosan 2013. január 1-től csökken 16%-ra.

A törvénycsomag kétség nélkül leghangsúlyosabb eleme az általános - már első gyermektől érvényesíthető - gyermekek utáni adóalap-kedvezmény megjelenése. Ennek hatására, akár az egy gyermekkel rendelkező minimálbéres szülők adópozíciója is javul 2011-ben. Ugyanakkor a gyermekekkel nem rendelkező minimálbéresek esetében a létminimum adóztatása a korábbiakhoz képest kiszélesedik. A kétkeresős, átlagjövedelemmel rendelkező három gyermekes család esetében teljesen eltűnik a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség.

További változás a munkavállalói nyugdíjjárulék 10%-ra emelése, melyet az érintett döntése alapján az állami vagy a magánnyugdíjpénztárba utalnak.

Az első lakástulajdonukat megszerző, legfeljebb 35 éves magánszemélyek a januártól 12 hónapra elnyújtva fizethetik be a lakásszerzési illetéket.

Vállalkozások:

A kis és középvállalkozások esetében kedvezően módosult a társasági adókulcs, ami évi 500 millió forintos adóalapig 10%-ra csökkent. Magánszemély cégtulajdonosok esetében további változás emellett az osztalékadó 16%-osra, továbbá az egyes cafeteria elemek utáni adó huszonötről 19%-osra történő módosulása.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Így a vállalkozók nyereségük után kisebb adóteher megfizetését követően, nagyobb adózott nyereségre tehetnek szert, nemcsak társaság, hanem a magánszemély szintjén is"- mutatott rá Hegedüs Sándor.

A cafetériához kapcsolódó adóterhek csökkentése a jövő év elejétől - mely nem kompenzálja ugyan teljes mértékben a tavalyi adóemelést - azon társaságok számára, melyek nem szűntették meg ezt a javadalmazást, most egyértelmű költségcsökkenést jelent. Mivel a társasági adókulcs csökkentése lépcsőzetesen kerül bevezetésre, az 500 millió forintos adóalapot meghaladó nagyvállalkozások két év múlva, 2013. január 1-től tartoznak majd a 10%-os adókulcs alá. Rövidtávon azonban már ez a kilátás is pozitívan befolyásolhatja beruházási terveiket, hiszen a jelentősebb fejlesztések átfutási ideje elérheti, sőt meg is haladhatja a két évet.

A december 20-i adófeltöltésre már idén is csak azok a cégek voltak kötelezettek, amelyek előző évi árbevétele a 100 millió forintot meghaladta.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?