15 °C Budapest

Nem menekülhetnek el Magyarországról a frissdiplomás doktorok?

2011. január 5. 14:02

A pécsett végzett orvosok harminc százaléka a diploma megszerzését követően külföldön vállal állást, ez azonban nem fenntartható állapot fogalmazta meg mai számában az Új Dunántúli Napló.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Miseta Attila elmondása szerint az egyetem diákjainak mintegy harminc-negyven százaléka "tűnik el" a diploma megszerzését követően más országokban és kezdi meg ott praxisát - Tehát a magyar rendszerből tűnnek el - idézi a dunántúli napilap a dékán szavait.

Az már korábban is tudott volt, hogy a végzett orvosok egy része nem Magyarországon képzeli el a jövőjét, ám mostanra ez a szám kezd aggasztó méreteket ölteni, ugyanis hazánkban jelenleg már csupán annyi regisztrált doktor van (nagyjából huszonnyolcezer), mint a feleannyi lakosú Norvégiában.

A pécsi egyetem orvosi kara úgy véli, hogy ez az állapot nem tartható fenn, ezért az új felsőoktatási törvény tervezetéhez kidolgoztak egy javaslatot - mondja a PTE ÁOK vezetője. Ennek lényege, hogy aki belép a rendszerbe, azaz diákká válik, az egyben arra is kötelezi magát, hogy a diplomaszerzés után is Magyarországon fog dolgozni. Amennyiben viszont mégis a határainkon kívül áll munkába a frissdiplomás orvos, akkor kamatmentesen vissza kellene fizetinia a képzése költségét, amely nagyjából 13 millió forint.

Nyilvánvaló, hogy az az állapot, hogy például kis túlzással egész megyék vannak magyar háziorvos nélkül, nem tartható fenn - mondja Miseta. Azonban azzal is tisztában vannak, hogy a kezdeményezésüknek még sok, elsősorban jogi próbát ki kell állnia - teszi hozzá a dékán.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pécsiek tervezete jelenleg még a kormány asztalán pihen, s azzal Miseta Attila is tisztában van, hogy az elfogadásig még rengeteg egyeztetésre van szükség.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?