15 °C Budapest

Kik kapnak 649 ezer forint jutalmat a 670 ezres 13. havi fizetésük mellé?

2010. december 17. 08:02

A tavalyitól átlagosan 38 ezer forinttal magasabb 13. havi bérre és 12 ezer forinttal több év végi jutalomra számíthatnak idén a magyar munkavállalók - áll a Workania közleményében. Beosztástól függően leszek olyan segédmunkások, akik örülhetnek, ha egyáltalán kapnak valamit, ugyanakkor a felsővezetők átlagosan 649 ezer forint jutalmat kapnak a 670 ezres 13. havijuk mellé.

2009 végén a 13. havi bérek országos átlagszínvonala 164 ezer forint volt, idén a 13. havi bérszínvonal meghaladja a 202 ezer forintot. Az évvégén kifizetésre kerülő jutalmak mértéke is emelkedik az előző évhez képest - igaz nem ilyen látványos mértékben, de a tavalyi 187 ezer forintos átlaghoz képest az idei províziók országos átlaga meghaladja a 199 ezer forintot.

Nyolcszoros különbség a segédmunkások és a felsővezetők javadalmazása között

A legélesebb különbségek a pozicíószintek szerinti bontásban mutatkoztak. Az a segédmunkás, aki egyáltalán kap 13. havi munkabért, örülhet, ha átlagosan 80 ezer forintra számíthat. Ehhez képest a felsővezetők elégedetten vehetik át a 670 ezer forintos a 13. havi járandóságukat.

Az adminisztratív dolgozók is mélyen az országos átlag alatt kapnak, az ő átlagos 13. havi bérük 141 ezer forint. A műszaki területen szakképzett alkalmazottak már elégedettebbek lehetnek, az őket megillető 217 ezres átlaggal. Középvezetői beosztásban Magyarországon idén 335 ezer forintra lehet számítani 13. havi átlagos jövedelemként.

Az évvégi jutalmak összehasonlítása során a pozicíószintek szerinti bontás hasonló arányokat mutat: egy hazai felsővezetőnek 649 ezer forint jelenik meg jutalomként a bankszámláján.

Nagyobb cégnél magasabbak a jutalmak

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az idén kifizetésre kerülő évvégi jutalmak mértékével kapcsolatban megállapítható, hogy a jutalmak átlagos mértéke az alkalmazotti létszám növekedésével egyenes arányban növekszik. Minél nagyobb alkalmazotti létszámú munkahelyen dolgozik valaki, annál nagyobb összegű 13. havi átlagbérre számíthat.

A tíz munkavállaló alatti mikrovállakozások esetében a 157 ezer forintos 13. havi átlagbér nem éri el az országos átlagot, ehhez képest az ezer fő felett dolgozói létszámú nagyvállalatok munkavállalói akár 233 ezer forintra is számíthatnak pluszban.

A kkv-k dolgozóinak 13. havi munkabére sem éri el az országos átlagot. A legalább 50 fő feletti munkahelyeken lehet csak többet kapni 13. havi járandóságként (213 ezer forint), mint a 202 ezer forintos országos átlag.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?