17 °C Budapest

Ennyi jutalmat osztottak szét a fizetésen felül Magyarországon

2010. augusztus 17. 09:02

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói legutóbb azt vizsgálták, hogy az idei év első hat hónapjában miként alakultak a pénzügyi jutalmak Magyarországon. A szakemberek kiindulásként a províziók és 13. havi bérek átlagos nagyságát elemezték országos szinten, majd mindkét juttatás alakulását (pozíciószint, cégnagyság és a kiválasztott iparágak szerint), összehasonlították a 2009. I. féléves eredményekkel. A 2010. első félévére vonatkozó adatok olyan kérdőívekből származnak, melyeket ebben az időszakban töltöttek ki a munkavállalók.

A hazai pénzügyi jutalmak és províziók országos átlaga 2010. első félévében 198,4 ezer forint, míg a 13. havi bér országos átlaga 197 ezer forint volt. Mindkét jutalomforma esetében nagy eltéréseket tapasztalhatunk azonban, ha a 2009. I. félévéhez viszonyítva megvizsgáljuk a pozíciószintek közötti arányszámokat. Érdekességnek számít, hogy a 13. havi bérjellegű jutalmak a felsővezetők körében növekedett kiugróan magas, 59%-os mértékben, az előző évi 430 ezres átlagról az idei 685,1 ezres szintre.

A legrosszabbul azok a szakképzett dolgozók jártak, akik a szolgáltatási szféra alkalmazottaiként robotolnak, az esetükben egyértelmű csökkenés tapasztalható a 13. havi bér esetében (a csökkenés mértéke 2%), 106 ezer forintról 104,4 ezer fortintra mérséklődött az országos átlag.

A pénzügyi jutalmak és províziók területén mind a középvezetők, mind a felsővezetők rosszabbul jártak, mint tavaly: az előzőeknél 6%-os (292 ezer helyett csak 273,8 ezer), az utóbbiaknál 7%-os (568 443 forint helyett 530 800 forint) a jutalomszint csökkenés. Feltűnően nagy a különbség felsővezetők és a szolgáltatási szektorban dolgozó szakemberek jutalomszintje (138.150 Ft) között, ez megközelítően körülbelül négyszeres volt az idén.

A Merces kutatása ismét megerősítette, hogy ebből a szempontból is a legjobban megéri az 50-250 alkalmazotti létszámú cégeknél munkát vállalni, a 13. havi fizetések itt erősödtek a legnagyobb mértékben (a növekedés mértéke 28%), a 160,8 ezer forintos tavalyi adathoz képest 206,6 ezer forint volt az átlag idén. Vélhetően az ezer alkalmazott feletti cégek munkavállalói sem panaszkodtak 2010-ben, a 25%-os 13. havi bérnövekményükkel.

A cégnagyság szerinti összevetésben a hazai pénzügyi jutalmak és províziók országos átlaga legerőteljesebben a 10 alkalmazott alatti vállalkozásoknál erősödött: itt 28%-os növekedést tapasztaltak a Merces kutatói, a tavalyi 122 ezer forintos átlagszint helyett az 156,7 ezer forintra nőtt az átlagjutalmak mértéke.

Az egyes iparágak egybevetése is érdekes tanulságokkal szolgálhat. Kiugróan magas növekedési mérték tapasztalható a províziókkal kapcsolatban az éttermek, bárok, étkezdék munkavállalói esetében (46%), valamint a hotelek, panziók, szálláshelyek dolgozó esetében (33%). Nem panaszkodhatnak az állami szervek alkalmazottai sem, a maguk 22%-os átlagos jutalomszint emelkedésére sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elektrotechnikai iparban dolgozók ehhez képest keserűen tapasztalhatták, hogy 2%-kal alacsonyabb volt az idén a jutalmazási szint, mint az előző éve első félévében.

A 13. havi bérek területén kimondottan erős visszaesés figyelhető meg az utazási irodák dolgozói esetében (33%), a telekommunikációs iparág munkavállalóinál (21%), és a kiskereskedelmi dolgozók borítékjainak tartalmát illetően (13%). Szinte hajszálra ugyanaz a hátrány sújtotta (3%-os visszaesés) az idén az egészségügyi dolgozókat, mint a médiamunkásokat. Ez utóbbi azonban csak a 13. havi bér vizsgálatára igaz, mert a pénzügyi jutalmak és províziók vizsgálata a médiában dolgozók esetében 7%-os emelkedést mutat az egy évvel korábbi állapotokhoz képest.

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói egy éve múlva meg fogják ismételni a mostani vizsgálatukat, érdekes összehasonlításokat lehet majd tenni, hogy vajon milyen irányú elmozdulások lesznek, ha a 2010-es gazdasági éve első hat hónapját tekintjük bázis évnek a pénzügyi jutalmazások területén.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem