24 °C Budapest

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

2010. december 5. 07:02

Eljött a nyugdíj-előtakarékosság ideje? A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.

Öngondoskodás nélkül nem megoldható a nyugdíjrendszer kérdése. A jelenlegi juttatási rendszer ugyanis nem elégséges ahhoz, hogy a nyugdíjak reálértéke megmaradjon, illetve nőjön. A nyugdíjak alakulása alapvetően demográfiai, illetve matematikai kérdés, hiszen a járulékfizetők száma és az általuk befizetett járulék biztosítja az adott időszak nyugdíjasainak jövedelmét. A demográfiai változások egy elöregedő társadalom képét mutatják, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb járulékfizetőnek kell "eltartani" a növekvő számú és nagyobb átlagéletkort megért nyugdíjas korosztályt - vélik a CIB Bank szakértői.

Átlagos nyugdíjszint az átlagjövedelem százalékában(Forrás: OECD)


Az arányok eltolódása nyugdíjcsökkenést vonhat maga után, hiszen kevesebb összeget lehet majd kiosztani több nyugdíjas között. Ez a kérdés mindenkit érint, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket éppúgy, mint a középosztálybelieket, akik nyugdíjba vonulásuk után valószínűleg szintén nem tudják majd fenntartani megszokott életszínvonalukat. Ebben a helyzetben az öngondoskodás jelentheti azt a megoldást, ami rajtunk múlik, és amelynek formáját lehetőségeinknek megfelelően alakíthatjuk ki. Pénzügyeink előrelátó, tudatos kezelését érdemes mielőbb elkezdeni, akár kisebb összegű, rendszeres megtakarítással is.

Idővel, a különböző megtakarítási formákat egymásra építve hatékony portfólió hozható létre, amely akár 10-15 évig is jelentős, az alapjárandóságnál nagyobb nyugdíj-kiegészítést biztosíthat. A befektetési lehetőségek tárháza igen gazdag, különböző időtávra államilag támogatott formák közül is választhatunk, mint például az akár 35-40 éves "futamidejű" önkéntes nyugdíjpénztár, a Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), vagy az ötödik évben adómentességet biztosító tartós befektetési számla (TBSZ)-konstrukciók.

A jövőben a TBSZ számlák iránti kereslet növekedésére lehet számítani, annak ellenére, hogy a kamatadó jövőre várhatóan 16%-ra csökken. Középtávon a megtakarítással rendelkező ügyfelek 35-40%-a is TBSZ-számlatulajdonossá válhat, még akkor is, ha nem minden megtakarítás kerül át hosszabb távú befektetési formákba. A különböző megtakarítási és befektetési formák tudatos kombinációjával pedig az adózás és a hozam is optimalizálható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyi lesz a nyugdíjad?

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?