32 °C Budapest

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

2010. december 5. 07:02

Eljött a nyugdíj-előtakarékosság ideje? A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.

Öngondoskodás nélkül nem megoldható a nyugdíjrendszer kérdése. A jelenlegi juttatási rendszer ugyanis nem elégséges ahhoz, hogy a nyugdíjak reálértéke megmaradjon, illetve nőjön. A nyugdíjak alakulása alapvetően demográfiai, illetve matematikai kérdés, hiszen a járulékfizetők száma és az általuk befizetett járulék biztosítja az adott időszak nyugdíjasainak jövedelmét. A demográfiai változások egy elöregedő társadalom képét mutatják, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb járulékfizetőnek kell "eltartani" a növekvő számú és nagyobb átlagéletkort megért nyugdíjas korosztályt - vélik a CIB Bank szakértői.

Átlagos nyugdíjszint az átlagjövedelem százalékában(Forrás: OECD)


Az arányok eltolódása nyugdíjcsökkenést vonhat maga után, hiszen kevesebb összeget lehet majd kiosztani több nyugdíjas között. Ez a kérdés mindenkit érint, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket éppúgy, mint a középosztálybelieket, akik nyugdíjba vonulásuk után valószínűleg szintén nem tudják majd fenntartani megszokott életszínvonalukat. Ebben a helyzetben az öngondoskodás jelentheti azt a megoldást, ami rajtunk múlik, és amelynek formáját lehetőségeinknek megfelelően alakíthatjuk ki. Pénzügyeink előrelátó, tudatos kezelését érdemes mielőbb elkezdeni, akár kisebb összegű, rendszeres megtakarítással is.

Idővel, a különböző megtakarítási formákat egymásra építve hatékony portfólió hozható létre, amely akár 10-15 évig is jelentős, az alapjárandóságnál nagyobb nyugdíj-kiegészítést biztosíthat. A befektetési lehetőségek tárháza igen gazdag, különböző időtávra államilag támogatott formák közül is választhatunk, mint például az akár 35-40 éves "futamidejű" önkéntes nyugdíjpénztár, a Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), vagy az ötödik évben adómentességet biztosító tartós befektetési számla (TBSZ)-konstrukciók.

A jövőben a TBSZ számlák iránti kereslet növekedésére lehet számítani, annak ellenére, hogy a kamatadó jövőre várhatóan 16%-ra csökken. Középtávon a megtakarítással rendelkező ügyfelek 35-40%-a is TBSZ-számlatulajdonossá válhat, még akkor is, ha nem minden megtakarítás kerül át hosszabb távú befektetési formákba. A különböző megtakarítási és befektetési formák tudatos kombinációjával pedig az adózás és a hozam is optimalizálható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennyi lesz a nyugdíjad?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?