22 °C Budapest

215 dolgozójától válik meg a K&H Bank

Pénzcentrum
2010. november 18. 14:01

7 milliárdos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a K&H Csoport, a bank eredményét 14,9 milliárd forint összegben rontotta a banki különadó. Néhány nagyobb vállalati hitelügylet jelentősen rontotta a bank eredményét. A bizonytalan gazdasági kilátások és a várhatóan alacsony hitelezési aktivitás miatt 2011-ben a csoport 5,8%-kal csökkenti a dolgozók létszámát, azaz 215 munkavállalótól válnak meg - jelentette be Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A könyvvizsgáló iránymutatatása alapján a teljes bankadót a harmadik negyedévben számolta el a bank. A nem teljesítő hitelek aránya az elmúlt negyedévben 7,5%-ról 8,4%-ra nőtt a K&H-nál - ismertette Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója, kiemelve ugyanakkor, hogy ez elmarad a bankszektor átlagától. A hitelezésben óvatos akar lenni a bank, ezért 14,2 milliárd forinttal növelte hitelezési céltartalékait, így idén már 31,4 milliárd forint céltartalékot képzett.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


Az elmúlt negyedévben az alábbi kategóriák közül egyedül a vállalati betétek területén tudta növelni részesedését a bankszektorban a K&H. A hitelezés meglehetősen visszafogott a bank: bár egy év alatt például a lakossági hitelállomány 5,6%-kal nőtt a pénzintézetnél, az állomány árfolyamhatástól tisztítva csökkent. A bank elsősorban az alacsonyabb keresletre hivatkozik itt, csakúgy, mint a kkv- és vállalati hitelek tekintetében. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy jövőre a kilakoltatási moratóriumot megszüntetik.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


Az alábbi ábrán látható, hogy a bank költség/bevétel mutatója jelentősen megugrott, csakhogy ez csak és kizárólag a bankadónak köszönhető, enélkül alacsonyabb lett volna az előző negyedévinél, köszönhetően a szigorúbb költségkontrollnak.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


A céltartalékolásra néhány nagyobb vállalati ügylet és a jelzáloghitelek esetében egyaránt szükség volt - mondta Gombás Attila, a pénzügyi és kockázatkezelési divízió vezetője. A bank tőkemegfelelési mutatója 12,1%, likviditási pozíciója is erős - mondta, utalva a 93%-os hitel/betét arányra. A 2011-es évben a gazdasági kilátások továbbra sem egyértelműek, a hitelezés várhatóan nyomott marad, ezért létszámracionalizálásról döntött a bank - közölte Scheerlinck. A banki oldalon a minapi törvénymódosítás 850 millió forinttal növeli a K&H adófizetési kötelezettségét.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A bank betétállománya egy év alatt 11,8%-kal visszaesett, a teljes bankszektorhoz hasonló módon. A bank büszke azonban a K&H-s (különösen a tőkevédett) alapok teljesítményére, ezek betéteiben pedig 25,3%-os javulás történt.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


Az 1,3 milliárd forintos különadó mellett magas összegű viharkárok sújtották a K&H Biztosítót, ilyen értelemben nagyon nehéz év a 2010-es - mondta Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója. A nem-élet üzletágban ők is a piac zsugorodását látják. A negatív folyamatok következtében a biztosítási szegmensben a 215-ön túl további 22 munkatárstól válnak meg. A kötelező felelősségbiztosítások területén ugyanakkor jól állnak, igaz, a bruttó díjbevételeket ebben a csökkenő átlagdíjak lefelé rontják.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?