17 °C Budapest

215 dolgozójától válik meg a K&H Bank

Pénzcentrum
2010. november 18. 14:01

7 milliárdos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a K&H Csoport, a bank eredményét 14,9 milliárd forint összegben rontotta a banki különadó. Néhány nagyobb vállalati hitelügylet jelentősen rontotta a bank eredményét. A bizonytalan gazdasági kilátások és a várhatóan alacsony hitelezési aktivitás miatt 2011-ben a csoport 5,8%-kal csökkenti a dolgozók létszámát, azaz 215 munkavállalótól válnak meg - jelentette be Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A könyvvizsgáló iránymutatatása alapján a teljes bankadót a harmadik negyedévben számolta el a bank. A nem teljesítő hitelek aránya az elmúlt negyedévben 7,5%-ról 8,4%-ra nőtt a K&H-nál - ismertette Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója, kiemelve ugyanakkor, hogy ez elmarad a bankszektor átlagától. A hitelezésben óvatos akar lenni a bank, ezért 14,2 milliárd forinttal növelte hitelezési céltartalékait, így idén már 31,4 milliárd forint céltartalékot képzett.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


Az elmúlt negyedévben az alábbi kategóriák közül egyedül a vállalati betétek területén tudta növelni részesedését a bankszektorban a K&H. A hitelezés meglehetősen visszafogott a bank: bár egy év alatt például a lakossági hitelállomány 5,6%-kal nőtt a pénzintézetnél, az állomány árfolyamhatástól tisztítva csökkent. A bank elsősorban az alacsonyabb keresletre hivatkozik itt, csakúgy, mint a kkv- és vállalati hitelek tekintetében. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy jövőre a kilakoltatási moratóriumot megszüntetik.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


Az alábbi ábrán látható, hogy a bank költség/bevétel mutatója jelentősen megugrott, csakhogy ez csak és kizárólag a bankadónak köszönhető, enélkül alacsonyabb lett volna az előző negyedévinél, köszönhetően a szigorúbb költségkontrollnak.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


A céltartalékolásra néhány nagyobb vállalati ügylet és a jelzáloghitelek esetében egyaránt szükség volt - mondta Gombás Attila, a pénzügyi és kockázatkezelési divízió vezetője. A bank tőkemegfelelési mutatója 12,1%, likviditási pozíciója is erős - mondta, utalva a 93%-os hitel/betét arányra. A 2011-es évben a gazdasági kilátások továbbra sem egyértelműek, a hitelezés várhatóan nyomott marad, ezért létszámracionalizálásról döntött a bank - közölte Scheerlinck. A banki oldalon a minapi törvénymódosítás 850 millió forinttal növeli a K&H adófizetési kötelezettségét.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A bank betétállománya egy év alatt 11,8%-kal visszaesett, a teljes bankszektorhoz hasonló módon. A bank büszke azonban a K&H-s (különösen a tőkevédett) alapok teljesítményére, ezek betéteiben pedig 25,3%-os javulás történt.

Romló pénzügyi eredmények és elbocsátások a K&H-nál


Az 1,3 milliárd forintos különadó mellett magas összegű viharkárok sújtották a K&H Biztosítót, ilyen értelemben nagyon nehéz év a 2010-es - mondta Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója. A nem-élet üzletágban ők is a piac zsugorodását látják. A negatív folyamatok következtében a biztosítási szegmensben a 215-ön túl további 22 munkatárstól válnak meg. A kötelező felelősségbiztosítások területén ugyanakkor jól állnak, igaz, a bruttó díjbevételeket ebben a csökkenő átlagdíjak lefelé rontják.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?