22 °C Budapest

TBSZ: minden megtakarító jól jár

2010. november 18. 13:50

Jelentősen növelheti megtakarításai hozamát, aki tartós befektetési számlán helyezi el a pénzét, és öt évig nem nyúl hozzá. A bankbetétet kedvelő befektetőknek is érdemes TBSZ számlát nyitni, de azoknak is jó lehetőség, akik szívesen kipróbálnák az értékpapír befektetéseket. A TBSZ-t ugyanis nem azon kevesek kedvéért találták ki, akik bennfentesek a befektetések világában.

A TBSZ lényege, hogy ösztönözze az embereket az öngondoskodásra és a hosszú távú gondolkodásra a megtakarítások kapcsán. A kulcsszó a jelentős adókedvezmény. Aki 3 évig nem vesz ki pénzt a TBSZ számlájáról, annak a következő év elejétől érvényes 16%-os kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett csak 10% adót kell fizetnie. A 2010-ben érvényes kamatadó 20%, az árfolyamnyereség adó pedig 25%, de aki most nyit TBSZ számlát, az idei évi adók alól is mentésséget szerezhet.

Aki 5 évig benntartja a pénzét, teljes egészében mentesül az adófizetés alól. Ha úgy alakul, hogy mégis szüksége lenne a TBSZ-en tartott pénze egy részére, akkor sincs baj, hiszen annyi történik, hogy a számla elveszti az adókedvezményét, és ugyanúgy kezd el viselkedni, mint egy normál befektetés.

"Már az adókedvezmény miatt is érdemes új számlát nyitni. Azok számára viszont, akik eddig nem merészkedtek ki a bankbetét típusú megtakarításokból, ez jó lehetőség, hogy kipróbálják az értékpapírok világát, hiszen a nyereségükhöz az állam is hozzájárul az adókedvezménnyel. 3-5 éves időtávon már jó esélyünk van a betéteknél magasabb hozamra, ha értékpapírokba fektetünk." - hangsúlyozta Vízkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Ha 3 év már eltelt a megtakarítási időszakból, akkor a számlatulajdonos dönthet, hogy a befektetés mekkora részét szeretné pénzzé tenni a 10%-os, kedvezményes adó megfizetése mellett. Ha valakinek a 3. megtakarítási év után, de az 5. év előtt van szüksége a befektetett pénzre, akkor szintén 10%-os adót kell fizetnie a kamat illetve hozam után, viszont a teljes befektetést kénytelen felszámolni.

Kiknek lehet hasznos a TBSZ?

  • Aki biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni megtakarított pénzét
  • Aki nem biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni a pénzt, hiszen bármikor kiszállhat, csak az adókedvezményt veszti el
  • Aki most készül befektetni félretett pénzét
  • Akinek már van betétje
  • Akinek már van befektetési alapja


A TBSZ számla nyitásához minimum 25 ezer forintos megtakarításra van szükség, amit készpénzben kell befizetni. December 31-ig további megtakarításokat lehet tenni a számlára, az év végéig befizetett összeg fog aztán hozamot termelni a következő 3-5 évben. Jövő év januárjától az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem lehet elhelyezni. Viszont a jövő évben is lehet újabb számlát nyitni, és az év közben gyűlő pénzekre az adókedvezmény 2011-es évben is érvényesíthető lesz, viszont a 3-5 éves várakozási időszak 2012. január 1-től kezdődik majd az új számlák esetében. Talán az is fontos információ, hogy a TBSZ számla örökölhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kétféle TBSZ számla nyitható. Az egyikből bankbetétbe lehet fektetni, a másikon elhelyezett pénzből viszont értékpapír befektetéseket lehet megvalósítani. A két számla között nincs átjárás, egyikről a másikra menet közben nem lehet pénzt áttenni, és egy évben egy pénzintézetnél csak egy-egy ilyen típusú számla nyitható. Akkor érdemes több szolgáltatónál is TBSZ számlát nyitni, ha valaki nem biztos benne, hogy a 3., vagy az 5. év végéig bent tudja tartani a pénzét. Ha az egyiket kénytelen a 3. év lejárta előtt feltörni, akkor még mindig marad olyan számlája, amellyel elérheti az adókedvezményt.

"Érdemes tudni, hogy az év végével csak a felhalmozási időszak ér véget, a befektetésekről később is lehet dönteni, hiszen a befektetési portfóliót a futamidő alatt át lehet rendezni, részvényt, kötvényt, befektetési jegyet bármikor lehet venni, vagy eladni. Tehát kapkodni semmiképpen sem érdemes." - tette hozzá a szakértő. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 4. 21:15
A Media1 azt is megtudta, hogy Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok hírigazgatója a Megafon Központhoz...
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?