11 °C Budapest

TBSZ: minden megtakarító jól jár

2010. november 18. 13:50

Jelentősen növelheti megtakarításai hozamát, aki tartós befektetési számlán helyezi el a pénzét, és öt évig nem nyúl hozzá. A bankbetétet kedvelő befektetőknek is érdemes TBSZ számlát nyitni, de azoknak is jó lehetőség, akik szívesen kipróbálnák az értékpapír befektetéseket. A TBSZ-t ugyanis nem azon kevesek kedvéért találták ki, akik bennfentesek a befektetések világában.

A TBSZ lényege, hogy ösztönözze az embereket az öngondoskodásra és a hosszú távú gondolkodásra a megtakarítások kapcsán. A kulcsszó a jelentős adókedvezmény. Aki 3 évig nem vesz ki pénzt a TBSZ számlájáról, annak a következő év elejétől érvényes 16%-os kamat- és árfolyamnyereség-adó helyett csak 10% adót kell fizetnie. A 2010-ben érvényes kamatadó 20%, az árfolyamnyereség adó pedig 25%, de aki most nyit TBSZ számlát, az idei évi adók alól is mentésséget szerezhet.

Aki 5 évig benntartja a pénzét, teljes egészében mentesül az adófizetés alól. Ha úgy alakul, hogy mégis szüksége lenne a TBSZ-en tartott pénze egy részére, akkor sincs baj, hiszen annyi történik, hogy a számla elveszti az adókedvezményét, és ugyanúgy kezd el viselkedni, mint egy normál befektetés.

"Már az adókedvezmény miatt is érdemes új számlát nyitni. Azok számára viszont, akik eddig nem merészkedtek ki a bankbetét típusú megtakarításokból, ez jó lehetőség, hogy kipróbálják az értékpapírok világát, hiszen a nyereségükhöz az állam is hozzájárul az adókedvezménnyel. 3-5 éves időtávon már jó esélyünk van a betéteknél magasabb hozamra, ha értékpapírokba fektetünk." - hangsúlyozta Vízkeleti Sándor a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Ha 3 év már eltelt a megtakarítási időszakból, akkor a számlatulajdonos dönthet, hogy a befektetés mekkora részét szeretné pénzzé tenni a 10%-os, kedvezményes adó megfizetése mellett. Ha valakinek a 3. megtakarítási év után, de az 5. év előtt van szüksége a befektetett pénzre, akkor szintén 10%-os adót kell fizetnie a kamat illetve hozam után, viszont a teljes befektetést kénytelen felszámolni.

Kiknek lehet hasznos a TBSZ?

  • Aki biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni megtakarított pénzét
  • Aki nem biztos benne, hogy 5 évig tudja nélkülözni a pénzt, hiszen bármikor kiszállhat, csak az adókedvezményt veszti el
  • Aki most készül befektetni félretett pénzét
  • Akinek már van betétje
  • Akinek már van befektetési alapja


A TBSZ számla nyitásához minimum 25 ezer forintos megtakarításra van szükség, amit készpénzben kell befizetni. December 31-ig további megtakarításokat lehet tenni a számlára, az év végéig befizetett összeg fog aztán hozamot termelni a következő 3-5 évben. Jövő év januárjától az idén megnyitott számlákra további pénzt már nem lehet elhelyezni. Viszont a jövő évben is lehet újabb számlát nyitni, és az év közben gyűlő pénzekre az adókedvezmény 2011-es évben is érvényesíthető lesz, viszont a 3-5 éves várakozási időszak 2012. január 1-től kezdődik majd az új számlák esetében. Talán az is fontos információ, hogy a TBSZ számla örökölhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kétféle TBSZ számla nyitható. Az egyikből bankbetétbe lehet fektetni, a másikon elhelyezett pénzből viszont értékpapír befektetéseket lehet megvalósítani. A két számla között nincs átjárás, egyikről a másikra menet közben nem lehet pénzt áttenni, és egy évben egy pénzintézetnél csak egy-egy ilyen típusú számla nyitható. Akkor érdemes több szolgáltatónál is TBSZ számlát nyitni, ha valaki nem biztos benne, hogy a 3., vagy az 5. év végéig bent tudja tartani a pénzét. Ha az egyiket kénytelen a 3. év lejárta előtt feltörni, akkor még mindig marad olyan számlája, amellyel elérheti az adókedvezményt.

"Érdemes tudni, hogy az év végével csak a felhalmozási időszak ér véget, a befektetésekről később is lehet dönteni, hiszen a befektetési portfóliót a futamidő alatt át lehet rendezni, részvényt, kötvényt, befektetési jegyet bármikor lehet venni, vagy eladni. Tehát kapkodni semmiképpen sem érdemes." - tette hozzá a szakértő. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem