Kiszivárgott a kormány adótervezete

2010. október 6. 09:32

 Nőni fog a minimálbér, csökken a jóváírásra jogosultak köre, az egy gyermeket nevelők családi adókedvezményhez juthatnak jövőre. Még két évig marad a szuperbruttó adóalap (amit azonban 2013-ban végleg eltörölnek), valamint változtatnak a 2011-től a személyi jövedelemadó rendszerén. Mindezek által a költségvetés 300-400 milliárd forint hiányt szenved el, amit a távközlési ágazatra kirótt extraadóval, a Robin Hood-adó meghosszabbításával és jövedéki-adó emeléssel próbálnak meg pótolni-tudta meg az Index.hu.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter után Orbán Viktor is megerősítette az egykulcsos 16%-os szja jövő évi bevezetését, azonban ezt a szuperbruttó alapunkból fogják vonni (bruttó bér szorozva 1,27). A szuperbruttó intézménye 2013-ban tűnne el végleg.

A kormány segítené a gyermekes családokat is. Jelenleg csak a három vagy több gyermeket nevelők kaphatnak jóváírást (4000 forint gyerekenként havonta), a későbbiekben az egy-kétgyerekes családoknak is járna, csemeténként 8-10 ezer forint.  A minimum három gyereket nevelők pedig akár 15-20 ezer forint adókedvezményre is számíthatnak.

Adózás szempontjából 2011-től nem számolnák bele a jövedelembe a gyest, az ösztöndíjat és a nyugdíjat. Ezek után nem kell adózni egyébként sem, viszont növelheti az adóalapot képező jövedelmünket, ami által fentebbi adósávba is átsorolódhatunk. Mivel azonban egykulcsos szja lesz jövőre, okafogyottá válik ez a rendszer.

A költségvetésbe plusz forrásokat is be kell építeni a hiány ellensúlyozására. A minimálbér megemelésével többlet járulékbevételhez jut az állam. 5%-os az emelési terv, de a mostani 73.500 forintról növelt összeg valószínűleg nem fogja elérni a 80.000 forintot. Ezen felül csökkentenék a havi maximálisan adható adójóváírás (15.100 forint ) és az adójóváírásra jogosultak körét is. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Továbbá emelni szeretné a szeszes italokra és cigarettára kivetett jövedéki adó mértékét a kormány, illetve meghosszabbítanák az energetikai szektorra rótt Robin Hood-adót (ez évi 30-35 milliárdot hoz az államnak). A bankadó érvényben marad jövőre is és a távközléses cégek extra adóval számolhatnak.


 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24