22 °C Budapest

GKI: szeptemberben megtorpant a konjunktúraindex javulása

2010. szeptember 27. 07:02

Szeptemberben megtorpant a GKI-konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értékének tavaly május óta tapasztalható, szinte folyamatos és markáns növekedése. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által - az Európai Unió támogatásával - készített felmérés legfrissebb eredményei szerint a fogyasztói és az üzleti bizalmi index egyaránt kissé csökkent.

Az üzleti várakozásokon belül az építőipar kivételével minden ágazatban pesszimistábbak lettek a várakozások. Az iparban ez a termelési kilátások romlása és a saját termelésű készletek emelkedése miatt alakult így. Az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállományoknak a megítélése - ezen belül az exportrendeléseké is - azonban még kedvezőbb is lett, mint augusztusban.

Az építőipari bizalmi index négy hónapja hibahatáron belüli mértékben változik - most éppen javult -, így ebben az időszakban valójában stagnálásról beszélhetünk. Szeptemberben romlott az előző három hónap termelési színvonalára, lényegében nem változott a rendelésállományra vonatkozó megítélés, s valamelyest javult a következő három hónapban foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozás.

A kereskedelmi bizalmi index értéke - a júliusi-augusztusi növekedést követően - szeptemberben jelentősen visszaesett. Ez főleg a rendelésekre, kevésbé az eladási pozíció megítélésére vonatkozik. A kereskedelemhez hasonlóan a szolgáltatói bizalmi index is határozottan csökkent, amiben a romló üzletmenet mellett a forgalmi várakozások pesszimistább megítélésének van szerepe.

A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban javult, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban romlott, a lakosság körében pedig nem változott a munkanélküliségtől való félelem. Minden ágazatban erősödött kissé az áremelési szándék, de az építőiparban továbbra is az árcsökkenésre számítók vannak többen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztók inflációs várakozása is erősödött. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a választások óta - a különböző bejelentések függvényében - nagyon hullámzó, szeptemberben erősen romló.

A GKI konjunktúra-index és összetevői, 1996-2010 (Forrás: a GKI felmérései)


A fogyasztók 2009 májusa óta szinte folyamatosan emelkedő, majd a választásokkal is összefüggésben az idei nyárelőre különösen sokat javuló gazdasági várakozásai június legelején érték el csúcspontjukat, azóta némi ingadozás mellett stagnálnak. A szeptemberi enyhe romlás főleg a lakosság saját pénzügyi helyzetének és megtakarítási képességének jövőbeli alakulásával kapcsolatos véleményekben érezhető.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?