A nyugdíjas nem eltartott - Orbán államtitkára is megszólalt

2010. szeptember 30. 14:32

Az idős emberek a társadalom részei, nem eltartottak, épp ezért szemléletváltásra van szükség az időspolitikában is - jelentette ki Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az idős emberek a családok - ezen keresztül a társadalom - elválaszthatatlan részei. Vannak olyan élethelyzetek, ahol ez megszakadt, de egy gyermek felnevelésében nemcsak tudásukkal segíthetnek a nagyszülők, hanem lelki tapasztalatokkal is. Az idősek azok, akik munkájuk, kitartásuk árán, nagyon nehéz időszakokon keresztül fenntartották az országot.

Az időspolitikában is szemléletváltásra van szükség. Sokan - tévesen - úgy vélik, hogy az aktív korszakot követő nyugdíjaskor a leépülés időszaka, pedig a mai nyugdíjasok már nem csak kendős öregasszonyokból állnak, sokan olyan tapsztalattal rendelkeznek az élet minden területéről, amelyből a fiatalabb korosztály képviselői is profitálhatnak. Nem vitás, hogy az idősödő társadalom egyre nagyobb terheket jelent a következő generációknak, de ezeket a problémákat csak a jelenlegi (pénzügyi) szemlélet megváltoztatásával lehet majd orvosolni.

Soltész nem ment el szó nélkül a gáz- és távhőtámogatás rendszere mellett sem. Az előző kormány júliustól meg akarta szüntetni a támogatásokat, aminek következtében 960 ezer háztartás - mintegy 2,5 millió ember - élete lehetetlenülhetett volna el, beleértve a sok idős embert is. A kormány ezért december 31-ig meghosszabbította a támogatást, és a cél a további támogatás lehetőségének megteremtése a jövő esztendőben is.

Az idősotthonok tekintetében kitért a gondozási szükségletre - amelynek részeként eldől, ki milyen ápolást igényel -, amelyet eddig az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) vizsgált, ami plusz adminisztratív terheket jelentett az intézményeknek. Emiatt hónapokig üresen álltak idősotthoni ágyak. Ezt a nyáron a kormány megszüntette, ma már az otthonok vezetőinek a felelőssége, hogy kit fogadnak be.

Időszerűvé vált az illegális idősotthonok elleni fellépés is, melyek bizonytalan helyzetben tartották az idős embereket. A korábbi gyakorlattal ellentétben az uniós pénzeket nem tanulmányokra, hanem elsősorban fejlesztésre fordítják a jövőben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötelező magánnyugdíjpénztárak további privatizációját nem fogják engedni. Leállítják és felülvizsgálják ezeket, mivel ennek következtében csak idén 370 milliárd forintnál többet kell pótolni a nyugdíjkasszában, mert ez az összeg "elvándorolt". Ahhoz pedig, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható legyen, meg kell erősíteni a családtámogatási rendszert is.

Orbán megszólalt nyugdíjügyben!

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?