31 °C Budapest

A nyugdíjas nem eltartott - Orbán államtitkára is megszólalt

2010. szeptember 30. 14:32

Az idős emberek a társadalom részei, nem eltartottak, épp ezért szemléletváltásra van szükség az időspolitikában is - jelentette ki Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az idős emberek a családok - ezen keresztül a társadalom - elválaszthatatlan részei. Vannak olyan élethelyzetek, ahol ez megszakadt, de egy gyermek felnevelésében nemcsak tudásukkal segíthetnek a nagyszülők, hanem lelki tapasztalatokkal is. Az idősek azok, akik munkájuk, kitartásuk árán, nagyon nehéz időszakokon keresztül fenntartották az országot.

Az időspolitikában is szemléletváltásra van szükség. Sokan - tévesen - úgy vélik, hogy az aktív korszakot követő nyugdíjaskor a leépülés időszaka, pedig a mai nyugdíjasok már nem csak kendős öregasszonyokból állnak, sokan olyan tapsztalattal rendelkeznek az élet minden területéről, amelyből a fiatalabb korosztály képviselői is profitálhatnak. Nem vitás, hogy az idősödő társadalom egyre nagyobb terheket jelent a következő generációknak, de ezeket a problémákat csak a jelenlegi (pénzügyi) szemlélet megváltoztatásával lehet majd orvosolni.

Soltész nem ment el szó nélkül a gáz- és távhőtámogatás rendszere mellett sem. Az előző kormány júliustól meg akarta szüntetni a támogatásokat, aminek következtében 960 ezer háztartás - mintegy 2,5 millió ember - élete lehetetlenülhetett volna el, beleértve a sok idős embert is. A kormány ezért december 31-ig meghosszabbította a támogatást, és a cél a további támogatás lehetőségének megteremtése a jövő esztendőben is.

Az idősotthonok tekintetében kitért a gondozási szükségletre - amelynek részeként eldől, ki milyen ápolást igényel -, amelyet eddig az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) vizsgált, ami plusz adminisztratív terheket jelentett az intézményeknek. Emiatt hónapokig üresen álltak idősotthoni ágyak. Ezt a nyáron a kormány megszüntette, ma már az otthonok vezetőinek a felelőssége, hogy kit fogadnak be.

Időszerűvé vált az illegális idősotthonok elleni fellépés is, melyek bizonytalan helyzetben tartották az idős embereket. A korábbi gyakorlattal ellentétben az uniós pénzeket nem tanulmányokra, hanem elsősorban fejlesztésre fordítják a jövőben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötelező magánnyugdíjpénztárak további privatizációját nem fogják engedni. Leállítják és felülvizsgálják ezeket, mivel ennek következtében csak idén 370 milliárd forintnál többet kell pótolni a nyugdíjkasszában, mert ez az összeg "elvándorolt". Ahhoz pedig, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható legyen, meg kell erősíteni a családtámogatási rendszert is.

Orbán megszólalt nyugdíjügyben!

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?