13 °C Budapest

Halálos foglalkozások: itt a véres toplista

2010. szeptember 1. 04:43

A CNN Money összegyűjtötte azokat a foglalkozásokat, melyek az USA munkaügyi statisztikái szerint a legtöbb halálos áldozatot követelik. A számok alapján a tavalyi év hosszú ideje az egyik legbiztonságosabb volt az Egyesült Államokban, de az időjárás, a magasság és a nehéz munkaeszközök még mindig sok áldozatot követelnek. Lássuk, kik a legveszélyeztetettebb munkások!

Néhány munkahelyi katasztrófától eltekintve - például a nyugat-virginiai bányarobbanás, vagy a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa - a tavalyi év nyugis volt az USA-ban, már ami a munkahelyi baleseteket, illetve az általuk okozott halálesetek számát illeti. Összesen mintegy 4340 ember vesztette életét munka közben, 16,8 százalékkal kevesebben, mint 2008-ban.

Összesítve, foglalkozások szerinti bontásban a tízedik legveszélyesebb munkakör az építőipari munkásoké, akik szélsőséges időjárási körülmények között, veszélyes és nehéz szerszámokkal és gyakran irdatlan magasságokban dolgoznak. Ebben az ágazatban tavaly 100 ezer emberből 18,3 szenvedett halálos balesetet a statisztikák szerint.

Hasonlóan veszélyes foglalkozást űznek a kamionsofőrök is, arányaiban közülük is annyian halnak meg, mint az építkezésen dolgozók közül, abszolút számukat tekintve azonban ők halnak meg legtöbben a toplistán szereplők közül.

Hátulról a harmadik helyen állnak az ipari gépészek - 100 ezerre 18,5 halálos áldozat jut - akik elsősorban a rendkívül nehéz szerszámok miatt vannak nagyobb veszélynek kitéve.

Talán meglepő, de még őket is megelőzik a szemétszállítók, akik szintén extrém időjárási körülmények között, rendkívül nehéz tárgyakat emelgetnek, és még veszélyes anyagokkal is érintkezésbe léphetnek munkájuk során. Ebben a munkakörben 100 ezer emberre 30,3 halálos baleset jut.

A hatodik legveszélyesebb munkát az acélszerkezeti munkások végzik. Ők építették, és építik Amerika felhőkarcolóit, így valóban iszonyú magasságokban töltik mindennapjaikat.

Őket is megelőzik a tetőfedők: sokan a létráról, vagy a tetőről lezuhanva lelik halálukat, mások a hőséggel összefüggő betegségekben halnak meg.

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok veszélyt rejt magában a mezőgazdasági munkások élete. Leggyakrabban a különféle mezőgazdasági gépek által okozott balesetekben lelik halálukat, nem csak a földeken, de az autóutakon is, hiszen a forgalomhoz nem szokott traktorvezetők, valamint az ilyen járművekkel ritkán találkozó autósok is gyakran okoznak baleseteket.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A dobogó harmadik fokán a repülőgép pilóták, és tesztpilóták állnak. Nem kell azonban megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ilyen sok gép zuhan le. A legtöbb haláleset ugyanis inkább tesztpilóták körében történik, akik a berendezéseket próbálják ki éles járat előtt, illetve helikopter vezetők esetén.

A második legveszélyesebb ipart a favágók űzik, akik láncfűrésszel dolgoznak, és nem ritka, hogy munka közben rájuk borul a fa, vagy épp a fűrész lánca akad meg valamilyen keményebb anyagban, ami balesetet okoz, de még a kivágott fa elszállítása sem veszélytelen munkafolyamat. 

 


A prímet azonban a halászhajókon dolgozók viszik, ők valóban veszélyes munkát végeznek, már ami a halálesetek relatív számát illeti, hiszen 100 ezer emberből 200 hal meg munkája következtében. Több száz kilométerre a partoktól nem sok külső segítségre számíthat ugyanis az a hajó, amelyik viharba kerül, de a felszerelések meghibásodása, vagy egyéb balesetek következtében is sokan megsebesülnek, akár halálosan is.

Ami a magyaországi munkhelyi baleseteket illeti, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség statisztikái szerint 2009-ben 18 454 munkabaleset történt itthon, melyek közül 99 végződött halálesettel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?