19 °C Budapest

Halálos foglalkozások: itt a véres toplista

2010. szeptember 1. 04:43

A CNN Money összegyűjtötte azokat a foglalkozásokat, melyek az USA munkaügyi statisztikái szerint a legtöbb halálos áldozatot követelik. A számok alapján a tavalyi év hosszú ideje az egyik legbiztonságosabb volt az Egyesült Államokban, de az időjárás, a magasság és a nehéz munkaeszközök még mindig sok áldozatot követelnek. Lássuk, kik a legveszélyeztetettebb munkások!

Néhány munkahelyi katasztrófától eltekintve - például a nyugat-virginiai bányarobbanás, vagy a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa - a tavalyi év nyugis volt az USA-ban, már ami a munkahelyi baleseteket, illetve az általuk okozott halálesetek számát illeti. Összesen mintegy 4340 ember vesztette életét munka közben, 16,8 százalékkal kevesebben, mint 2008-ban.

Összesítve, foglalkozások szerinti bontásban a tízedik legveszélyesebb munkakör az építőipari munkásoké, akik szélsőséges időjárási körülmények között, veszélyes és nehéz szerszámokkal és gyakran irdatlan magasságokban dolgoznak. Ebben az ágazatban tavaly 100 ezer emberből 18,3 szenvedett halálos balesetet a statisztikák szerint.

Hasonlóan veszélyes foglalkozást űznek a kamionsofőrök is, arányaiban közülük is annyian halnak meg, mint az építkezésen dolgozók közül, abszolút számukat tekintve azonban ők halnak meg legtöbben a toplistán szereplők közül.

Hátulról a harmadik helyen állnak az ipari gépészek - 100 ezerre 18,5 halálos áldozat jut - akik elsősorban a rendkívül nehéz szerszámok miatt vannak nagyobb veszélynek kitéve.

Talán meglepő, de még őket is megelőzik a szemétszállítók, akik szintén extrém időjárási körülmények között, rendkívül nehéz tárgyakat emelgetnek, és még veszélyes anyagokkal is érintkezésbe léphetnek munkájuk során. Ebben a munkakörben 100 ezer emberre 30,3 halálos baleset jut.

A hatodik legveszélyesebb munkát az acélszerkezeti munkások végzik. Ők építették, és építik Amerika felhőkarcolóit, így valóban iszonyú magasságokban töltik mindennapjaikat.

Őket is megelőzik a tetőfedők: sokan a létráról, vagy a tetőről lezuhanva lelik halálukat, mások a hőséggel összefüggő betegségekben halnak meg.

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok veszélyt rejt magában a mezőgazdasági munkások élete. Leggyakrabban a különféle mezőgazdasági gépek által okozott balesetekben lelik halálukat, nem csak a földeken, de az autóutakon is, hiszen a forgalomhoz nem szokott traktorvezetők, valamint az ilyen járművekkel ritkán találkozó autósok is gyakran okoznak baleseteket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A dobogó harmadik fokán a repülőgép pilóták, és tesztpilóták állnak. Nem kell azonban megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ilyen sok gép zuhan le. A legtöbb haláleset ugyanis inkább tesztpilóták körében történik, akik a berendezéseket próbálják ki éles járat előtt, illetve helikopter vezetők esetén.

A második legveszélyesebb ipart a favágók űzik, akik láncfűrésszel dolgoznak, és nem ritka, hogy munka közben rájuk borul a fa, vagy épp a fűrész lánca akad meg valamilyen keményebb anyagban, ami balesetet okoz, de még a kivágott fa elszállítása sem veszélytelen munkafolyamat. 

 


A prímet azonban a halászhajókon dolgozók viszik, ők valóban veszélyes munkát végeznek, már ami a halálesetek relatív számát illeti, hiszen 100 ezer emberből 200 hal meg munkája következtében. Több száz kilométerre a partoktól nem sok külső segítségre számíthat ugyanis az a hajó, amelyik viharba kerül, de a felszerelések meghibásodása, vagy egyéb balesetek következtében is sokan megsebesülnek, akár halálosan is.

Ami a magyaországi munkhelyi baleseteket illeti, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség statisztikái szerint 2009-ben 18 454 munkabaleset történt itthon, melyek közül 99 végződött halálesettel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?