2 °C Budapest

Fizessenek többet a gazdagok!

2009. május 6. 08:17

Szükség van a gazdagok adóterhelésének növelésére a válság miatt - ez a gondolat a világ egyre több országában terjed. Több államban már a tényleges cselekvésig is eljutottak a döntéshozók, másutt még csak a tervezgetésnél vagy a vitáknál tartanak.

Nagy-Britanniában Alistair Darling pénzügyminiszter a legfelső szja-kulcs 50 százalékra emelését javasolja, alig néhány hónappal azt követően, hogy a mostani 40 százalékos ráta 45-re növelését ajánlotta. Ez a kulcs csak évi 150 ezer font (48 millió forint) jövedelem felett lép be, s csupán a britek egy százaléka keres ennél többet.

A válság által Nyugat-Európában leginkább sújtott Írország minden jövedelemkategóriában az adó emelésére kényszerül, ám eltérő mértékben. A 8,65 eurós minimális órabéren foglalkoztatottak (ők évente 17 684 eurót keresnek heti 39 óra munkával) adóterhe heti 7 euróval emelkedik, az évi 100 ezer eurónál (28,5 millió forintnál) többet keresőké viszont 300-zal. Brian Lenihan pénzügyminiszter indoklása szerint azoknak kell a legtöbbet fizetniük, akik ezt a leginkább meg tudják engedni maguknak.

Az Egyesült Államokban Barack Obama elnök azt javasolta, hogy az évi 250 ezer dollárnál (53 millió forintnál) többet keresők adókedvezményeit csökkentsék, faragják le az évi 500 ezer dollárnál nagyobb állami szubvencióban részesülő agrártermelők támogatásait, s emeljék meg az örökösödési adót. Az utóbbi megvalósulni látszik, ám az előbbi kettő elvérzett a kongresszusi képviselők ellenállásán.

Németországban a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokra készülő szociáldemokraták azt tették kampányuk egyik fő témájává, hogy 47 százalékra kellene emelni a jelenlegi 45 százalékos legfelső szja-kulcsot. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy ez megvalósul, mivel a választás legfőbb esélyesének tűnő keresztényunió-pártok inkább adócsökkentésben gondolkodnak.

Franciaországban egyre többen szólítanak fel annak a szabálynak az eltörlésére, amelynek értelmében bármely polgár adóterhelése maximum a jövedelme 50 százaléka lehet (ez az úgynevezett bouclier fiscal). Legutóbb egy korábbi miniszterelnök, a kormánypárti Alain Juppé szólított fel a plafon megszüntetésére, ám Nicolas Sarkozy köztársasági elnök mindeddig mereven ellenállt, azt hangoztatva, hogy adóemelésre nem kapott mandátumot a választóktól.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58