Fizessenek többet a gazdagok!

2009. május 6. 08:17

Szükség van a gazdagok adóterhelésének növelésére a válság miatt - ez a gondolat a világ egyre több országában terjed. Több államban már a tényleges cselekvésig is eljutottak a döntéshozók, másutt még csak a tervezgetésnél vagy a vitáknál tartanak.

Nagy-Britanniában Alistair Darling pénzügyminiszter a legfelső szja-kulcs 50 százalékra emelését javasolja, alig néhány hónappal azt követően, hogy a mostani 40 százalékos ráta 45-re növelését ajánlotta. Ez a kulcs csak évi 150 ezer font (48 millió forint) jövedelem felett lép be, s csupán a britek egy százaléka keres ennél többet.

A válság által Nyugat-Európában leginkább sújtott Írország minden jövedelemkategóriában az adó emelésére kényszerül, ám eltérő mértékben. A 8,65 eurós minimális órabéren foglalkoztatottak (ők évente 17 684 eurót keresnek heti 39 óra munkával) adóterhe heti 7 euróval emelkedik, az évi 100 ezer eurónál (28,5 millió forintnál) többet keresőké viszont 300-zal. Brian Lenihan pénzügyminiszter indoklása szerint azoknak kell a legtöbbet fizetniük, akik ezt a leginkább meg tudják engedni maguknak.

Az Egyesült Államokban Barack Obama elnök azt javasolta, hogy az évi 250 ezer dollárnál (53 millió forintnál) többet keresők adókedvezményeit csökkentsék, faragják le az évi 500 ezer dollárnál nagyobb állami szubvencióban részesülő agrártermelők támogatásait, s emeljék meg az örökösödési adót. Az utóbbi megvalósulni látszik, ám az előbbi kettő elvérzett a kongresszusi képviselők ellenállásán.

Németországban a szeptemberi szövetségi parlamenti választásokra készülő szociáldemokraták azt tették kampányuk egyik fő témájává, hogy 47 százalékra kellene emelni a jelenlegi 45 százalékos legfelső szja-kulcsot. Elemzők szerint azonban nem valószínű, hogy ez megvalósul, mivel a választás legfőbb esélyesének tűnő keresztényunió-pártok inkább adócsökkentésben gondolkodnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Franciaországban egyre többen szólítanak fel annak a szabálynak az eltörlésére, amelynek értelmében bármely polgár adóterhelése maximum a jövedelme 50 százaléka lehet (ez az úgynevezett bouclier fiscal). Legutóbb egy korábbi miniszterelnök, a kormánypárti Alain Juppé szólított fel a plafon megszüntetésére, ám Nicolas Sarkozy köztársasági elnök mindeddig mereven ellenállt, azt hangoztatva, hogy adóemelésre nem kapott mandátumot a választóktól.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem