7 °C Budapest

A hosszú távú adókedvezmények éve az idei

Pénzcentrum
2010. február 15. 10:47

A januárban életbe lépett adókedvezmények célja, hogy a magánszemélyek számára vonzóbbá tegyék a hosszú távú öngondoskodást. Befektetési és adótanácsadó szakértőink segítségével áttekintettük, hogy ez mennyiben sikerült, és kiknek jelent valódi lehetőséget.

A befektetésekhez kapcsolódó adókedvezmények többsége valamennyi magánszemély számára lehetőséget jelenthet, bizonyos elemeit azonban nem mindenki tudja igénybe venni. Az adóváltozások éppen ezért jelentős hatással lesznek a hazai lakossági befektetési piacra, elsősorban a hosszabb távú megtakarítások irányába mozdulhat el a piac.

Amennyiben az értékpapír piacokon nem következik be nagy árfolyamesés, a betétekből jelentős tőke áramolhat át a már most is jóval nagyobb hozamlehetőséggel bíró befektetések irányába. A legnagyobb érdeklődés várhatóan a befektetési alapok, ezek közül vélhetően még mindig a valamilyen tőke-, illetve hozamvédelmet nyújtó termékek iránt mutatkozik majd - hangsúlyozta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

Tartós befektetési szerződés

Ha a magánszemély tartós befektetési szerződéssel köti le megtakarításait legalább 3 vagy 5 évre, akkor az elért hozamot 10 illetve 0 százalék adó terheli. Ha viszont a lekötést három éven belül megszakítja az ügyfél, úgy az adó mértéke 20 százalék lesz. Egyetlen kikötésként a tartós befektetési szerződés adókedvezményeivel kapcsolatban azt fogalmazta meg a törvényhozó, hogy a befektetést csak meghatározott, forintban denominált pénzügyi eszközökben, illetve forint alapú bank- és takarékbetétben lehet elhelyezni.

A tartós befektetési szerződés a kedvező adókedvezmények miatt nagy népszerűségre tehet szert a már korábban értékpapírszámlát nyitók, illetve a bankbetétet kedvelő ügyfelek körében, amellett banki oldalon nem elhanyagolható szempont, hogy újabb források bevonását inspirálhatja - emelte ki Hegedüs Sándor az RSM DTM Hungary adópartnere. Ráadásul, e befektetési forma előnye, hogy a takarékoskodó szabadon választhat saját befektetési stratégiája alapján a banki betétek, befektetési alapok, állampapírok, valamint részvény- és határidős ügyletek között.

Ilyen szerződés létesítésére évente csak egyszer van lehetősége a befektetőknek, és már az induláskor érdemes eldönteni, hogy inkább betét vagy inkább értékpapír jellegű befektetéseket szeretnének tartani, mert ennek függvényében kell számlatípust választani, persze egy-egy számla mindkét típusból nyitható, ha valaki kétféle eszközben is szeretne megtakarítani - tette hozzá Vízkeleti Sándor.

Ellenőrzött tőkepiaci ügylet

2010. január 1-től a jogalkotó kiterjesztette a korábban csak tőzsdei ügyletekből származó jövedelmekre vonatkozó kedvezőbb adózási módot az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre. Ennek keretében már nemcsak bizonyos tőzsdéken, hanem azokon kívül kötött, meghatározott feltételeket teljesítő ügyletekre is csak 20 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni.

A kedvezőbb szja kulcs mellett további előny, hogy ezt a jövedelmet nem terheli százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a korábban csak tőzsdei ügyletekre vonatkozó évek közötti veszteség átcsoportosítás lehetőségét kiterjesztették a tőzsdén kívüli ügyletekre is - fejtette ki Hegedűs Sándor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Élet- és nyugdíjbiztosítások

Az idei év elejétől megszűnt viszont az élet-, vagy nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó, magánszemélyek által igényelhető adókedvezmény lehetősége. Korábban, ha valaki életbiztosítást kötött és az legalább 10 éves időtartamra, vagy teljes életre szólt, akkor a biztosított az adott évben befizetett összeg 30 százalékáig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedő adókedvezményt vehetett igénybe. Igaz, a kedvezmény csak egy szűkebb szegmenst érintett, hiszen ezzel teljes egészében csak akkor élhetett az ügyfél, ha az éves jövedelme nem érte el a 3,4 millió forintot.

Annak ellenére, hogy 2008-ban mindössze 23 milliárd forint körüli volt az az összeg, amelyet adókedvezményként az életbiztosítások után visszaigényeltek, így nagyjából ekkora tétel, amely a kedvezmény eltörlésével a költségvetést gyarapítja (először 2011-ben, hiszen idén az adózók az idei befizetések utáni kedvezményt még érvényesíthetik.), a kedvezmény január elejével megszűnt - összegzett Vízkeleti Sándor. Továbbra is adómentes viszont az elért hozam.

E biztosításoknál a hagyományos életbiztosításokkal szemben az ügyfél gyakorlatilag szabad kezet kap kockázattűrési képessége, befektetési attitűdje, szerint, hogy mikor, és mibe fekteti a pénzét. Az életbiztosítások egyik legfőbb előnye, hogy haláleset bekövetkeztekor az örökösök a kifizetéshez adó és örökösödési illeték nélkül jutnak hozzá.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A nyugdíj-előtakarékossági számla, bár tavaly a kedvezmények eltörlése kapcsán veszélybe került, végül támogatott megtakarítási forma maradt. 2006-os indulásakor a negyedik pillérként emlegetett lehetőség támogatói azt remélték a konstrukciótól, hogy a kisbefektetők kedvét is meghozza a kockázatosabb, elsősorban részvénybefektetések iránt, hiszen az adó-visszatérítés mérsékli a kockázatokat, így a tőzsdei ügyletek a lakossági vonalon is lökést kaphatnak. A NYESZ jelentős előnye ugyanis, hogy a befektetési politika itt is egyénileg, igény szerint alakítható ki.

A nyugdíj-előtakarékossági számla azoknak nyújt jó lehetőséget, akik tudatosan kezelik pénzügyeiket és gondolnak nyugdíjas éveikre - fejtette ki Vízkeleti Sándor. A NYESZ számlákra befizetett összegek után az előtakarékoskodó 30 százalékos, de maximum 100 ezer forintos adókedvezményre jogosult, a befektetett megtakarítás hozama pedig kamatadó mentes. A 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulók esetében még nagyobb a támogatás mértéke, itt az adókedvezmény összegének felső korlátja évi 130 ezer forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm