Milyen területen NE keress munkát? Hol lesznek leépítések?

2010. június 10. 05:22

2010. májusában 556 ezer álláskeresőt tartott nyilván az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. 40,4 ezer új álláshelyet jelentettek be a kirendeltségeken, és szakértők szerint továbbra is biztatóak a kilátások, de vannak olyan ágazatok, ahol további leépítésekre lehet számítani.

2010. májusban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest csökkent. A munkáltatók ebben a hónapban 40,4 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 4,0 ezer darabos (9,0%-os), 2009 májusához képest csekély mértékű, 0,8 ezer darabos (2,1%-os) csökkenést mutatott. A hónap folyamán összesen 68,1 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 2,5%-os, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21,2%-os csökkenést mutatott. A májusi zárónapig összesen 26,0 ezer állás maradt betöltetlen.

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma a májusi zárónapon 556,2 ezer fő volt, 45,3 ezer fővel (7,5%- kal) kevesebb, mint áprilisban. Az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjához képest 1,4%-kal csökkent , amely a korábbi hónapokban tapasztalt növekvő trendeket megtörte.

Áprilissal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma kivétel nélkül minden régióban és megyében csökkent. A válság kitörése óta megfigyelt trend ebben a hónapban megtört, hiszen az álláskeresők száma egy év viszonylatában is csökkent. Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl kivételével minden régióban csökkent a számuk. A nyilvántartott álláskeresők 29,7%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők jelentős része még mindig nem tudott elhelyezkedni, így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

Tovább mérséklődött a nyilvántartott pályakezdők száma

2010. május hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 9,0%-os mérséklődés következett be az előző hónaphoz képest. A tárgyhónapban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 8,1%-kal csökkent. Egy hónap alatt a számuk minden régióban csökkenést mutatott és Nyugat-Dunántúlon esett vissza a legnagyobb mértékben, 11,2%-kal. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2%-os értéket mutatott (tavaly ilyenkor 7,6% volt).

A pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása májusban (Forrás: ÁFSZ)


A májusi zárónapon 45,7 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában, ami 6,6%-kal (2,8 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. A pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 38,6%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 17,9%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 18,7%-uk szakközépiskolát, 13,7%-uk gimnáziumot, 3,4%-uk technikumot végzett és 7,7%-uk volt felsőfokú végzettségű.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya májusban 12,7%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3% volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 1,0 %-ponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé 0,6 %-ponttal csökkent.

Forrás: ÁFSZ


A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (20,3%) és Észak-Alföld (19,2%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket továbbra is Közép-Magyarország mutatta (6,7%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében 22,6%, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 22,5%, miközben a fővárosi arányszám csak 6,0% volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen területen ne keress?

A magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények - de pozitívak - maradnak a következő három hónapban - áll a Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzésében. Az év második negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan erősödik. A munkaadók 7%-a számolt be arról, hogy 2010. harmadik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, miközben mindössze 4%-uk vár csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 86 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát a július-szeptember közötti időszakban.

Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai (+8 %), itt a növekedés 17%-pontos az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be, kivétel a mezőgazdasági/vadászati/erdészeti/halászati, illetve a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs ágazat, ahol további leépítésekről mutatnak a várakozások.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője szerint a harmadik negyedévi kilátások hosszú idő óta a legbiztatóbbak. "Számottevően csökkent azoknak a munkáltatóknak a száma, akik leépítésben gondolkodnak, az előző negyedévi 13%-ról 4%-ra. Ez feltehetően a magyar munkaerőpiac további stabilizációjára utal. Az álláskeresők számára a legjobb lehetőségek a gyártás, termelés és a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektorban kínálkoznak."

Regionális kitekintésben, a nyolc magyar régió közül hatban erősödött a munkaadók optimizmusa a második negyedévhez képest a munkaerőpiac kilátásait illetően.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?