17 °C Budapest

Milyen területen NE keress munkát? Hol lesznek leépítések?

2010. június 10. 05:22

2010. májusában 556 ezer álláskeresőt tartott nyilván az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. 40,4 ezer új álláshelyet jelentettek be a kirendeltségeken, és szakértők szerint továbbra is biztatóak a kilátások, de vannak olyan ágazatok, ahol további leépítésekre lehet számítani.

2010. májusban a munkaügyi kirendeltségekhez újonnan bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest csökkent. A munkáltatók ebben a hónapban 40,4 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 4,0 ezer darabos (9,0%-os), 2009 májusához képest csekély mértékű, 0,8 ezer darabos (2,1%-os) csökkenést mutatott. A hónap folyamán összesen 68,1 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 2,5%-os, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva 21,2%-os csökkenést mutatott. A májusi zárónapig összesen 26,0 ezer állás maradt betöltetlen.

Csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma a májusi zárónapon 556,2 ezer fő volt, 45,3 ezer fővel (7,5%- kal) kevesebb, mint áprilisban. Az álláskeresők száma az előző év azonos hónapjához képest 1,4%-kal csökkent , amely a korábbi hónapokban tapasztalt növekvő trendeket megtörte.

Áprilissal összevetve a nyilvántartott álláskeresők száma kivétel nélkül minden régióban és megyében csökkent. A válság kitörése óta megfigyelt trend ebben a hónapban megtört, hiszen az álláskeresők száma egy év viszonylatában is csökkent. Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl kivételével minden régióban csökkent a számuk. A nyilvántartott álláskeresők 29,7%-a tartósan (több mint egy éve folyamatosan) regisztrált álláskereső. Éves összehasonlításban számuk szeptember óta folyamatos növekedést mutat, ami azt jelzi, hogy a válság kitörésekor regisztrált álláskeresők jelentős része még mindig nem tudott elhelyezkedni, így ők fokozatosan bekerülnek a tartósan regisztrált álláskeresők állományába.

Tovább mérséklődött a nyilvántartott pályakezdők száma

2010. május hónapjában a pályakezdő álláskeresők számában 9,0%-os mérséklődés következett be az előző hónaphoz képest. A tárgyhónapban a regisztrációba belépő pályakezdők száma az előző hónaphoz képest 8,1%-kal csökkent. Egy hónap alatt a számuk minden régióban csökkenést mutatott és Nyugat-Dunántúlon esett vissza a legnagyobb mértékben, 11,2%-kal. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 8,2%-os értéket mutatott (tavaly ilyenkor 7,6% volt).

A pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása májusban (Forrás: ÁFSZ)


A májusi zárónapon 45,7 ezer fő pályakezdő álláskereső szerepelt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában, ami 6,6%-kal (2,8 ezer fővel) több mint egy évvel korábban. A pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 38,6%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 17,9%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 18,7%-uk szakközépiskolát, 13,7%-uk gimnáziumot, 3,4%-uk technikumot végzett és 7,7%-uk volt felsőfokú végzettségű.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya májusban 12,7%, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3% volt. Az előző hónaphoz képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke 1,0 %-ponttal, míg a munkavállalási korú népességhez viszonyított mutatóé 0,6 %-ponttal csökkent.

Forrás: ÁFSZ


A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított relatív mutató értéke továbbra is Észak- Magyarország (20,3%) és Észak-Alföld (19,2%) esetében a legmagasabb, a legalacsonyabb értéket továbbra is Közép-Magyarország mutatta (6,7%). A régiókon belül is igen nagy különbségeket találunk a megyék között. A legrosszabb helyzetűeknél ez a mutató még nagyobb, Borsod-Abaúj- Zemplén megyében 22,6%, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 22,5%, miközben a fővárosi arányszám csak 6,0% volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen területen ne keress?

A magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények - de pozitívak - maradnak a következő három hónapban - áll a Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzésében. Az év második negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan erősödik. A munkaadók 7%-a számolt be arról, hogy 2010. harmadik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, miközben mindössze 4%-uk vár csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 86 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát a július-szeptember közötti időszakban.

Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai (+8 %), itt a növekedés 17%-pontos az előző negyedévhez képest. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be, kivétel a mezőgazdasági/vadászati/erdészeti/halászati, illetve a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs ágazat, ahol további leépítésekről mutatnak a várakozások.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője szerint a harmadik negyedévi kilátások hosszú idő óta a legbiztatóbbak. "Számottevően csökkent azoknak a munkáltatóknak a száma, akik leépítésben gondolkodnak, az előző negyedévi 13%-ról 4%-ra. Ez feltehetően a magyar munkaerőpiac további stabilizációjára utal. Az álláskeresők számára a legjobb lehetőségek a gyártás, termelés és a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektorban kínálkoznak."

Regionális kitekintésben, a nyolc magyar régió közül hatban erősödött a munkaadók optimizmusa a második negyedévhez képest a munkaerőpiac kilátásait illetően.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm