17 °C Budapest

Komoly hatásai lesznek az adócsökkentésnek

Pénzcentrum
2010. június 8. 16:00

16%-os egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését jelentette be az Országgyűlés mai ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. A változtatás komoly átrendeződést hoz a jövedelemadózási viszonyokban. A magas jövedelműek nagyon jól járnak 2011-től, a gyermektelen minimálbéresek pedig adózni fognak az adójóváírás két év alatti megszüntetése miatt.

Az egykulcsos adó bevezetésével, az adókedvezmények eltörlésével (a családi kedvezmény kivételével) valamint az adójóváírás kivezetésével alapvetően megváltozik a társadalomban az adóterhek eloszlása. A minimálbér környékén kereső adózók széles rétege arányaiban jóval több adót fog fizetni, mint amennyit a jelenlegi szabályok szerint kell leróniuk. Az idei szabályok szerint ugyanis a minimálbér után mindössze egyetlen százalék szja-t kell fizetni. Kérdés persze, hogy a minimálbér adómentességének fokozatos kivezetése, illetve a családi adókedvezmény kiszélesítése milyen tempóban, formában történik.

Klikk a képre!


Az szja módosítással a magasabb jövedelmű adózók járnak jövőre igazán jól. A most még ismeretlen szabályok szerint megmaradó családi kedvezménnyel és az adójóváírással nem számolva a havi bruttó félmillió forintot keresők jövőre éves szinten 728 ezer forinttal kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek majd, a havonta bruttó egymillió forint jövedelemre szert tevők pedig kicsivel több, mint 2,2 millió forintot spórolnak évente az idei szabályokhoz képest. A kizárólag az alacsonyabb adósávban adózóknak (idén kb. 3,9 millió forint bruttó jövedelemig) 5,59 százalékpontnyi szja megtakarítást jelentenének az új szabályok, míg a magasabb jövedelműeknek jövedelmük felső sávba tartozó része után 24,64 százalékponttal kell kevesebb adót fizetniük 2011-ben az ideihez képest.

A minimálbéresek várhatóan először 2012-ben fognak tisztán a 16%-os adókulccsal adózni. A miniszterelnök szavai szerint ugyanis két évet hagy a kormány az adójóváírás kivezetésére. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy 2011-ben milyen mértékű adójóváírásra hagynak lehetőséget az szja törvényben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanígy nehéz bármit is mondani az egyetlen megmaradó adókedvezményről, a családi adókedvezményről. Egyelőre csak annyi biztos, hogy lesz gyermekek után járó adókedvezmény, és az egy illetve két gyermeket nevelő szülők számára is igénybevehető lesz. A jelenlegi szabályok szerint a legalább három gyermeket nevelő szülőknek jár gyermekenként havi négyezer forint adókedvezmény, de legfeljebb - 7 vagy több gyermek esetén - havi 28 ezer forint. Vélhetően ezek az összegek jelentősen emelkednek majd, ha az adójóváírás valóban teljesen eltűnik.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?