22 °C Budapest

Komoly hatásai lesznek az adócsökkentésnek

Pénzcentrum
2010. június 8. 16:00

16%-os egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését jelentette be az Országgyűlés mai ülésén Orbán Viktor miniszterelnök. A változtatás komoly átrendeződést hoz a jövedelemadózási viszonyokban. A magas jövedelműek nagyon jól járnak 2011-től, a gyermektelen minimálbéresek pedig adózni fognak az adójóváírás két év alatti megszüntetése miatt.

Az egykulcsos adó bevezetésével, az adókedvezmények eltörlésével (a családi kedvezmény kivételével) valamint az adójóváírás kivezetésével alapvetően megváltozik a társadalomban az adóterhek eloszlása. A minimálbér környékén kereső adózók széles rétege arányaiban jóval több adót fog fizetni, mint amennyit a jelenlegi szabályok szerint kell leróniuk. Az idei szabályok szerint ugyanis a minimálbér után mindössze egyetlen százalék szja-t kell fizetni. Kérdés persze, hogy a minimálbér adómentességének fokozatos kivezetése, illetve a családi adókedvezmény kiszélesítése milyen tempóban, formában történik.

Klikk a képre!


Az szja módosítással a magasabb jövedelmű adózók járnak jövőre igazán jól. A most még ismeretlen szabályok szerint megmaradó családi kedvezménnyel és az adójóváírással nem számolva a havi bruttó félmillió forintot keresők jövőre éves szinten 728 ezer forinttal kevesebb személyi jövedelemadót fizetnek majd, a havonta bruttó egymillió forint jövedelemre szert tevők pedig kicsivel több, mint 2,2 millió forintot spórolnak évente az idei szabályokhoz képest. A kizárólag az alacsonyabb adósávban adózóknak (idén kb. 3,9 millió forint bruttó jövedelemig) 5,59 százalékpontnyi szja megtakarítást jelentenének az új szabályok, míg a magasabb jövedelműeknek jövedelmük felső sávba tartozó része után 24,64 százalékponttal kell kevesebb adót fizetniük 2011-ben az ideihez képest.

A minimálbéresek várhatóan először 2012-ben fognak tisztán a 16%-os adókulccsal adózni. A miniszterelnök szavai szerint ugyanis két évet hagy a kormány az adójóváírás kivezetésére. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy 2011-ben milyen mértékű adójóváírásra hagynak lehetőséget az szja törvényben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanígy nehéz bármit is mondani az egyetlen megmaradó adókedvezményről, a családi adókedvezményről. Egyelőre csak annyi biztos, hogy lesz gyermekek után járó adókedvezmény, és az egy illetve két gyermeket nevelő szülők számára is igénybevehető lesz. A jelenlegi szabályok szerint a legalább három gyermeket nevelő szülőknek jár gyermekenként havi négyezer forint adókedvezmény, de legfeljebb - 7 vagy több gyermek esetén - havi 28 ezer forint. Vélhetően ezek az összegek jelentősen emelkednek majd, ha az adójóváírás valóban teljesen eltűnik.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24