Pironkodva iszunk sokat

Pénzcentrum
2010. május 26. 12:32

Sokat isznak a magyarok, de nem merik bevallani. Legalábbis ez derült egy most elkészült, az összes uniós tagállamot vizsgáló felmérésből. A mostaniban a megkérdezettek maguk ítélték meg a fogyasztásukat, tavaly viszont az eladási adatokból számoltak. Önmaguk szerint 10-ből 4 magyar anti-alkoholista, a korábbi összesítés szerint viszont mindenkire 14 liter tiszta szesz jut évente.

A magyarok többsége nem meri bevallani, hogy gyakran iszik alkoholt. Egy fogyasztási adatokból összeállított tavalyi felmérés szerint ugyanis minden magyarra évi 14 liter tiszta szesz jut. Egy most elkészült vizsgálat kérdéseire válaszolva viszont 10-ből 4-en azt mondták, hogy egyáltalán nem isznak.

Mindazonáltal nem a magyarok a legszemérmesebbek. Saját bevallásuk szerint a portugálok 42, az olaszok 39 százaléka absztinens, pedig az eladások alapján ők is az élmezőnyben vannak. Ahogy a dánok vagy a svédek is, de ők be is ismerik, hogy isznak.

A válaszadók 31 százaléka szerint akkor se vennének kevesebb alkoholt, ha többe kerülne. Viszont 10-ből 8-an úgy vélik, a cigarettákhoz hasonló elrettentő címkék hatásosak lennének.

Évente 195 ezren halnak meg az EU-ban a túlzásba vitt ivászat miatt. Ezért a Európai Bizottságnál azt tervezik, hogy felemelnék például a korhatárt az alkoholos italok eladásánál, és csökkentenék a megengedett alkoholszintet a fiatal vagy tapasztalatlan vezetőknél.


MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Független Hírügynökség

 

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43