35 °C Budapest

Lehúzós dinnyés, átverős lacikonyha: erre figyelj, ha munkát vállalsz nyáron

2010. május 25. 05:22

Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, ezek jelentős része, legalább 130.000 fő iskolaszövetkezetben. 2010 nyarán is országszerte több tízezer diák keresi majd a nyári munka végzésének lehetőségét. A szerencsésebbek és felkészültebbek talán már tudják, hol kereshetik meg a nyaralásra, vagy a következő félévi tandíjra valót.

Az egyik legnagyobb probléma a diákmunkával, hogy a pénzkeresést célul kitűző, de a munkavégzés jogszabályi feltételeit nem ismerő, és azt a munkáltatón számon nem kérő fiatalok könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek. A közép- és főiskolások valamint az egyetemisták között számtalan történet terjeng szezon végén nem fizető lacikonyhásról, gyümölcsben fizető dinnyeárusról, vagy a munka végeztével étkezés, lakhatás, vagy más címen költséget felszámító munkaadókról.


A diákoknak a nyári szünetben is a legbiztonságosabb, legnépszerűbb, és a munkaügyi hatóság által is ajánlott pénzkereseti formája az iskolaszövetkezetekben végzett munka, ahol van megkötött munkaszerződés, munkabiztonsági oktatás, folyamatos szakmai felügyelet, és ellenőrzöttek a munkavégzés körülményei. Legalábbis ezt állítja a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ).

Megkérdeztünk néhány hazai iskolaszövetkezet, hogy a fent említettek ellenére előfordulhat-e mégis, hogy a rajtuk keresztül munkát vállaló diákok később kapják meg fizetésüket, a kialkudott bérnél kaphatnak-e kevesebbet, illetve mit tehetnek, ha a megállapodott munkaidőnél tovább dolgoztatják őket, vagy ha nem olyan feladatot végeztetnek velük, mint amire eredetileg szerződtek?

Varga Ferenc, Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke elmondta, hogy náluk "alapelv, hogy a diákot és a megrendelőt is a szolgáltatás céljának tekintjk. Minden hónap 10.-éig minden diák megkapja a fizetését, aki az ehhez szükséges adminisztrációnak eleget tett. Az is alapelv, hogy a diák csak abban az esetben kaphat kevesebb bért a kialkudottnál, ha a munkavégzés során olyan hibát vétett, amivel egyértelműen és bizonyíthatóan kárt okozott a cégnek. Ennek minden lehetséges esetét az előzetes tájékoztató és a munkaszerződés leírja. Szerencsére ezek a sajnálatos események nagyon ritkák, évente nagyjából 4-5 ilyen eset fordul elő."


Természetesen ennek ellenére felmerülhetnek időről-időre problémák a munkával (munkaidő, feladat, bármi egyéb) kapcsolatban, ilyenkor "a kijelölt projektvezetőjét tájékoztatva a problémáról, az Iskolaszövetkezet képviseli az érdekeit a megrendelőnkkel szemben" - tette hozzá Varga Ferenc.

Ami a túlórát illeti, Másody Szabolcs, a MÜISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője elmondta, hogy a diákokat "nem dolgoztathatják tovább, csak abban az esetben ha garantálják a túlóra pótlékot, és csak azt a feladatot végezhetik, ami a munkaszerződésén szerepel. Ellenkező esetben megtagadhatják munka elvégzését."

Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél szintén azt mondták, hogy munkaviszonyban jogilag nem fordulhat elő a későbbi fizetés, minden hónap 10.-éig meg kell kapniuk a bérüket a diákoknak. Simon Balázs, Jogi és kommunikációs igazgató azonban hozzátette, hogy "terjesztéses és néhány rendhagyó munkánál előfordulhat a megbízási szerződés, ekkor a kifizetés időpontjáról a felek a szerződésben állapodnak meg. Kevesebbet akkor kaphat a diák, ha kárt okoz (pl. pénztárhiányt), vagy ha olyan helyzet áll elő, amelyhez hozzájárult (pl. a szerződésben kikötik, hogy késés esetén meghatározott összegű levonás jár)." Éppen ezért különösen fontos, hogy a szerződést és a tájékoztatókat figyelmesen olvassa el mindenki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Simon Balázs azt tanácsolja a diákoknak, hogy amennyiben a szerződésben, vagy a tájékoztatókban kiadottól eltérést tapasztalnak, először a szervezőhöz forduljanak az iskolaszövetkezet irodáján - hiszen lehet, hogy a szervező sem tud róla, hogy a megrendelő máshová osztja be, mint amire a szervező kiküldte - majd ha ez nem hoz megoldást, akkor a szövetkezet igazgatóságához vagy felügyelőbizottságához érdemes fordulni. Ha ez sem hoz megoldást - bár a Simon szerint ilyen helyzet nem fordulhat elő, mert a felügyelőbizottságnak mindig tagja egy oktatási intézmény képviselője -, akkor munkaügyi bírósághoz, vagy a munkaügyi hatósághoz lehet fordulni.

Hasznos infók az iskolaszövetkezetekről

A DiákÉSZ honlapja szerint a magyarországi cégnyilvántartásban lassan 100 iskolaszövetkezet szerepel, melyeken keresztül évente 100-130 ezer hallgató vállal munkát, a közel tízezer üzleti partner valamelyikénél. Ez éves szinten mintegy 10 milliárd forintos jövedelemtermelést jelent, melynek 85 százalékát a hallgatók kapják meg. 


Szünidőben 15 éves kortól, tanulmányi időben legalább 16 éves kortól vállalhatnak a fiatalok munkát. Felső korhatár nincs, de jellemzően a 17 és 25 év közötti fiatalok keresik ily módon az anyagi boldogulás lehetőségét. Általában nagy cégek, multinacionális vállalatok megrendelésére végeznek el könnyű fizikai munkákat, de az idegenvezetéstől az adatrögzítésen keresztül a tolmácsolásig szinte minden szakmai tevékenységet el tudnak látni. Az iskolaszövetkezetek átjárhatóak, egy diák akár több szövetkezetnek is tagja lehet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?