Egy kis kenőpénz mindent megold - az oroszok szerint!

2010. május 15. 11:02

Az oroszok több mint fele úgy hiszi, a megfelelő hivatalnokok megvesztegetésével minden probléma megoldható - derül ki egy friss közvélemény kutatásból.

Az orosz Levada-center társadalomkutató intézet felmérése szerint az 1600 orosz megkérdezett 55 százaléka úgy hiszi, akinek volt ügye már bármilyen orosz hivatalnokkal, biztosan kenőpénzzel oldotta meg az ügyét.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök, négyéves mandátumának megkezdésekor - melynek most felénél jár - azt ígérte, hogy felszámolja az egész Oroszországot átható korrupciót, és törvénytisztelő országot épít.

A mostani felmérés alapján azonban a helyzet még nem sokat javult: a hálapénz szinte minden orosz körében elterjedt, de sokan fizetnek a jogosítvány megszerzéséért, a rendőröknek szabálysértés elkövetésekor, vagy a gyerekek jobb iskolába való felvétele érdekében, sőt, sokan még a temetés lebonyolításakor is használnak kenőpénzt, az zökkenő mentesebb ügyintézésért.

Mindössze a válaszadók 10 százaléka gondolja úgy, hogy csak bűnözők és csalók élnek a megvesztegetés lehetőségével, 30 százalékuk szerint viszont teljesen átlagos emberek azok is, akik pénzes borítékot csúsztatnak az illetékesek zsebébe, lévén, nincs más választásuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Transparency International korrupciós felmérése szerint Oroszország a 146. helyen áll a 180 országot számláló listán, közel egyvonalban Zimbabwével, Sierra Leone-vel és öt másik fejlődő országgal.

Hazánk világviszonylatban a közepesen korrupt országok közé tartozik, és a 46. helyen áll a listán, Európán belül a 21. helyet foglaljuk el. Az 1994 óta mért értékek nem mutatnak változást, bő másfél évtizede állandó a korrupciós mutatónk.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25