Nem védi a törvény a korrupciót bejelentőt

2010. március 23. 09:02

A múlt év végén fogadta el a parlament az antikorrupciós törvénycsomagot, amely három elemet foglalt magában, a tisztességes eljárás védelméről, a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló szabályozást, valamint a közszférát érintő közös etikai minimum-szabályrendszert összefogó parlamenti határozatot.

A Transparency International Magyarország (TI) ugyan fontos vívmányként értékelte a közérdekű bejelentő védelmének törvényi garantálását, ám kiemelte, hogy a törvénycsomag után semmit sem javultak a bejelentési csatornák. Az érdekelt ugyan fordulhat a rendőrséghez vagy az ügyészséghez, de ennek kevesen látják értelmét, mivel nem túl erős a közbizalom ezekben a szervekben, akkor már inkább újságírókat keresnek meg korrupciós ügyekkel a bejelentők.

Nem rendezett az ígért anyagi ösztönzés sorsa sem: a fel nem állt hivatal szankcionálná ugyanis a korrupt szervezetet, és az így befolyt bírság maximum 10 százalékával díjazná a bejelentőt. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy az érdekelt nem bízhat személyes adatainak védelmében, bejelentésének bizalmas kezelésében. Ezt egy rendőrségi, ügyészségi eljárásban nem feltétlenül kapja meg. Ráadásul munkahelyi és anyagi hátrányok is érhetik, de nem számíthat segítségre, ha nincs kitől - sorolta a szabályozás hiányából eredő problémákat a TI szakértője, Földes Ádám.

A törvény az utóbbi esetekben jogi képviseletet és anyagi támogatást garantálna az érintettnek, ha lenne a végrehajtásának gazdája. Földes Ádám úgy vélekedett, legalább ezeket a feladatokat az Igazságügyi Hivatalra lehetett volna bízni, amely ma is nyújt jogi képviseletet, segítséget a rászorulóknak.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?