28 °C Budapest

Washingtoni nyomozás Volánbusz ügyben

Pénzcentrum
2010. március 25. 09:47

Az amerikai igazságügyi minisztérium keresetet nyújtott a német Daimler autógyárral szemben, korrupció vádjával, melyben magyar kormánytisztviselők is érintettek lehetnek. Itthon a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vizsgálódik - írja a Népszabadság.

A kereset szerint 2005-ben akár 333 ezer eurót (mai áron 88 millió forint) is kereshettek egyes kormánytisztviselők a Volánbusz járműbeszerzésén. Bár a szövegben nem szerepel explicite, hogy magyar illetékesek át is vették a pénzt, azonban az igen, hogy az EvoBus Austria nevű osztrák cég ilyen összeget helyezett el számukra egy amerikai bejegyzésű vállalatnál.

Megemlítik az EvoBus Hungária Kft.-t is, mivel rajtuk keresztül került a Volánbuszhoz a 32 járműből 17.

Nem tud 2005-ös buszbeszerzései kapcsán politikusok érintettségéről a Volánbusz Zrt. A társaság közleménye szerint ők a Magyar Nemzet hirdetésében olvastak arról, hogy az EvoBus Hungaria Kft. egy csomagban értékesítene 32 használt autóbuszt, melyeket 30 százalék előleg befizetése után lehetett átvenni.

A szerződés szerint a társaság a meghirdetett értékesítési árak mellett 15 százalék előleget fizetett ki, a beszerzés teljes értéke 2,935 millió euró volt.

A magyar hatóságokhoz az ügy kapcsán még semmilyen megkeresés vagy bejelentés nem érkezett, de a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója vizsgálatot indított.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A keresetben egyébként részletesen leírják a korrupció minden lépését, mely szerint a kenőpénzek lehívására a megvesztegetettek számára hozzáférhető bankszámlákat hoztak létre; a gyakorlatot állítólag a Daimler értékesítési üzletágának csúcsmenedzserei felügyelték.

Külföldi hírügynökségek szerint a Daimler készen áll arra, hogy 185 millió dolláros büntetéssel kiegyezzen az amerikaiakkal.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?