32 °C Budapest

Budapestről terítik Európába a hamis kínai árut

Pénzcentrum
2010. április 27. 09:47

A kormányhoz fordult a német Ipar és Kereskedelmi Kamara, hogy hozzon határozott intézkedéseket a márkás áruk hamisításának megakadályozására. A kamara levelében azzal érvel, hogy az olcsón kínált hamisítványok súlyos csapást mérnek az ország gazdaságára és a munkahelyek tömeges felszámolását vonják maguk után - írja az InfoRádió.

A hét fő pontban összefoglalt nyílt levében az Ipar és Kereskedelmi Kamara a gazdasági életnek okozott több milliárdos kárt emleget és rámutat arra, hogy a 35 évnél fiatalabb nemzedék csaknem fele szívesen vásárol olyan márkásnak tűnő árucikket, amelyről pontosan tudja, hogy hamisítvány.

Ezért a kamara kettős stratégiát ajánl a kormánynak: részben a hamisítók elleni küzdelem fokozását, részben pedig a közgondolkodás megváltoztatását, illetve a szellemi tulajdonnal kapcsolatos álláspont módosítását.

Az érvek között szerepel az is, hogy a hamisított áruk után nem fizetnek adót, és így az állam jelentős bevételtől is elesik. Az Ipar és Kereskedelmi Kamara a munkahelyek pusztulásáról is pontos adatokkal szolgál: a közelmúltban mintegy 70 ezer alkalmazott vesztette el az állását az utánzat iránti kereslet felszökése nyomán.

Az igazságügy miniszterhez intézett levél utal arra is, hogy manapság nemcsak márkás és ezért drágább divatcikkeket hamisítanak, hanem számítógép alkatrészeket, gyógyszereket, kerékpárokat, sőt még papír zsebkendőt is. Jól értesült források szerint az utánzatok legtöbb esetben Kínából származnak, és ezen árucikkek központi elosztója a Budapesten élő kínai közösség.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?