33 °C Budapest

Mosakodna a botránymulti: kamerák és megfigyelt dolgozók

2010. április 5. 10:02

Különös lépésre szánta el magát Nagy-Britannia második legnagyobb üzletlánca. Az Asda bekamerázta több üzemét is, így a vásárlók az interneten élőben követhetik, hogyan is folyik a munka például az egyik bangladesi textilgyárukban.

A honlapon található webkamerákon keresztül láthatjuk például az egyik bangladesi minőségellenőrző üzem munkatársainak mindennapjait, amint kabátok, nadrágok, és egyéb textiltermékek minőségét ellenőrzik. A másik kamera egy nadrágkészítő üzem életébe nyújt betekintést, ahol is a farmernadrágok elkészítésének utolsó mozzanatait láthatjuk.

Botrányos! Röhögnek a szabályokon a magyar kereskedők Kattints!

Nem csak ázsiai, hanem brit üzleteket is megcsodálhatunk a világhálón, köztük egy nagy-britanniai répafeldolgozót, ahol naponta több tonna sárgarépát tisztítanak meg és csomagolnak. A "cow cam", azaz a tehénkamera pedig egy olyan fejőgépre van irányítva, amelyik szabad kezet ad a szarvasmarháknak, így azok akkor adnak tejet, amikor csak akarnak. Az áruházlánc Leeds-i központjában is helyet kapott egy kamera.

Az Asda nem titkolt célja, hogy ezzel is növelje a transzparenciát, azaz a vevők maguk is meggyőződhetnek arról, hogy betartják a munkaügyi, élelmiszer-készítési előírásokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Asda-t -és más multinacionális áruházláncokat is- gyakran éri az a vád, hogy üzemeikben gyermekmunkásokat dolgoztatnak, vagy alkalmazottaikat rosszul felszerelt, veszélyes munkahelyeken foglalkoztatják. Az UNICEF adatai szerint például jelenleg is 150 millió 14 éven aluli gyermeket kényszerítenek illegális munkára.

A rossz körülményeket és a rendkívül alacsony fizetéseket -civil szervezetek szerint- a globális verseny indokolja, mely arra kényszeríti a gyárakat, a dolgozókat, és sok esetben egész országokat is, hogy a lehető leggyorsabban, az igényekhez képest legrugalmasabban és a legalacsonyabb áron állítsák elő termékeiket. Egy tavalyi vizsgálat szerint éhbérért dolgoznak azok a munkások is, akik a nagy hipermarket-láncok -például az Asda vagy a Sainsbury's- olcsó, saját márkás ruházati termékeit állítják elő.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?