32 °C Budapest

Mosakodna a botránymulti: kamerák és megfigyelt dolgozók

2010. április 5. 10:02

Különös lépésre szánta el magát Nagy-Britannia második legnagyobb üzletlánca. Az Asda bekamerázta több üzemét is, így a vásárlók az interneten élőben követhetik, hogyan is folyik a munka például az egyik bangladesi textilgyárukban.

A honlapon található webkamerákon keresztül láthatjuk például az egyik bangladesi minőségellenőrző üzem munkatársainak mindennapjait, amint kabátok, nadrágok, és egyéb textiltermékek minőségét ellenőrzik. A másik kamera egy nadrágkészítő üzem életébe nyújt betekintést, ahol is a farmernadrágok elkészítésének utolsó mozzanatait láthatjuk.

Botrányos! Röhögnek a szabályokon a magyar kereskedők Kattints!

Nem csak ázsiai, hanem brit üzleteket is megcsodálhatunk a világhálón, köztük egy nagy-britanniai répafeldolgozót, ahol naponta több tonna sárgarépát tisztítanak meg és csomagolnak. A "cow cam", azaz a tehénkamera pedig egy olyan fejőgépre van irányítva, amelyik szabad kezet ad a szarvasmarháknak, így azok akkor adnak tejet, amikor csak akarnak. Az áruházlánc Leeds-i központjában is helyet kapott egy kamera.

Az Asda nem titkolt célja, hogy ezzel is növelje a transzparenciát, azaz a vevők maguk is meggyőződhetnek arról, hogy betartják a munkaügyi, élelmiszer-készítési előírásokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Asda-t -és más multinacionális áruházláncokat is- gyakran éri az a vád, hogy üzemeikben gyermekmunkásokat dolgoztatnak, vagy alkalmazottaikat rosszul felszerelt, veszélyes munkahelyeken foglalkoztatják. Az UNICEF adatai szerint például jelenleg is 150 millió 14 éven aluli gyermeket kényszerítenek illegális munkára.

A rossz körülményeket és a rendkívül alacsony fizetéseket -civil szervezetek szerint- a globális verseny indokolja, mely arra kényszeríti a gyárakat, a dolgozókat, és sok esetben egész országokat is, hogy a lehető leggyorsabban, az igényekhez képest legrugalmasabban és a legalacsonyabb áron állítsák elő termékeiket. Egy tavalyi vizsgálat szerint éhbérért dolgoznak azok a munkások is, akik a nagy hipermarket-láncok -például az Asda vagy a Sainsbury's- olcsó, saját márkás ruházati termékeit állítják elő.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?